Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (IV.27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 28

Madaras község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (IV.27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól

2017.04.28.

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet vonatkozásában Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek az a házasságkötés minősül, amelynek helyszíne a Madarasi Polgármesteri Hivatal székhelyétől (6456 Madaras, Báthori u. 1.) eltér.

2. § (1) Hivatali munkaidő alatt az alábbi időtartamokat kell érteni:

a) hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 730 órától 1600 óráig,

b) péntek: 730 órától 1330 óráig.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon túli időpont hivatali munkaidőn kívülinek minősül.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítésére irányuló kérelmet a szándék bejelentésével egyidejűleg, de legkésőbb az anyakönyvi esemény tervezett időpontja előtt 30 nappal kell bejelenteni.

(2) Az engedélyezési eljárás során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett, anyakönyvvezető közreműködését igénylő eseményekre. Azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése nem veszélyeztetheti.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít a jegyző részére.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott kérelmekről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

4. § (1) A házasság hivatali munkaidőn kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként nem kell díjat fizetni az Önkormányzat felé.

(2) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 20.000 Ft mértékű díjat kell az önkormányzat részére megfizetni

(3) A díjat a Madarasi Polgármesteri Hivatal házipénztárába kell befizetni, vagy az Önkormányzat számlájára átutalni a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.

(4) A házasságkötés elmaradása vagy a kérelem elutasítása esetén a bejelentéstől, illetve a határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül a befizetett díj visszafizetéséről, visszautalásáról kell intézkedni.

5. § A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért az anyakönyvvezetőt megillető díj mértéke: bruttó 8.000 forint/esemény.

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárások során is alkalmazni kell.