Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (III.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2019. 03. 02

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (III.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2019.03.02.

Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Madaras község lakosságának érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével határozza meg az Madaras község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § Az Önkormányzat által - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Törvény) 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelező közművelődési alapszolgáltatáson túl – ellátott közművelődési alapszolgáltatások köre:

a. közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

3. § (1) Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében jogi személyiséggel nem rendelkező közösségi színteret tart fenn és működtet, a tulajdonát képező Madaras, Dózsa Gy. u. 5. szám alatti helyiségegyüttesben.

(2) A közösségi színtér formája: a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér.

(3) A közösségi színtér elnevezése: Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Tér

4. § (1) A közművelődési és települési könyvtári ellátás feladatok fenntartását Madaras község Önkormányzata költségvetésében biztosítja.

(2) A rendeletben vállalt feladatok finanszírozásának forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a saját bevétel, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatás és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint az egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik a településen tevékenykedő köznevelési intézményekkel, civil szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, a kulturális ágazat megyei és országos intézményeivel, az egyházakkal, alapítványokkal, országos alapokkal, a médiával, valamint testvértelepüléseivel.

6. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Madaras község Önkormányzatának 1/2002. (II. 11.) Kt. számú rendelete a helyi közművelődési feladatokról.