Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2022. 11. 15- 2023. 10. 31

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

2022.11.15.

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre vagy hivatalból egyszeri, vissza nem térítendő természetbeni támogatásként kemény lombos tűzifát biztosít a szociálisan rászorulók részére, 198 erdei m3 keménylombos tűzifa összmennyiség erejéig.

2. § A rendelet alapján az a Madaras község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező személy részesíthető szociális célú tűzifa támogatásban, aki az alábbi feltételeknek megfelel:

a) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 170 %-át – 48.450 forintot, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 260 %-át – 74.100 forintot,

b) a lakása tűzifával fűthető, és

c) vagyonnal nem rendelkezik.

3. § (1) A kérelmek elbírálása során előnyt élveznek:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családok.

(2) A támogatás mértéke az ingatlanban lakóhellyel (vagy ha a kérelmező életvitelszerűen a tartózkodási helyén tartózkodik tartózkodási hellyel) rendelkező személyenként:

a) 1 - 2 fő esetén 1,0 erdei m3

b) 3 fő esetén 1,5 erdei m3

c) 4 vagy több fő esetén 2,0 erdei m3.

(3) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

4. § A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagát kell figyelembe venni.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet el kell utasítani, ha kérelmező a jogosultsági feltételekkel nem rendelkezik, vagy e rendelet alapján kérelemre már támogatásban részesült.

(2) A támogatási kérelmet el kell utasítani, ha az 1. §-ban meghatározott összmennyiség a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő jogosultak részére már kiosztásra került.

6. § (1) A támogatás iránti kérelmeket a „Gondviselés Háza” Gondozási Központ Családsegítő Szolgálatánál (6456 Madaras, Báthori u. 2.) lehet benyújtani, 2023. január 31-ig, a rendelet 1. melléklet szerinti igénylőlapon. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket a kérelméhez csatolni.

(2) A kérelmekről átruházott hatáskörben a Polgármester dönt. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy különös méltánylást igénylő egyedi esetekben a rendelettől eltérően döntsön.

(3) A kérelmező köteles a tűzifa átvételét a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával elismerni. Az átvételi elismervényt 2 példányban kell kitölteni, melyből 1 példány a támogatásban részesülőnél marad.

(4) Madaras község Önkormányzata legkésőbb 2023. február 15-ig juttatja el a tűzifát a jogosultaknak.

(5) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Sztv.) foglaltak az irányadóak azzal, hogy a 10. § (4) bekezdésének c) pontja nem alkalmazható.

(6) Madaras község Önkormányzata a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

7. § (1) A rendelet 2022. november 15-én lép hatályba.