Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 01

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

2023.05.01.

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Madaras község közigazgatási területén a közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(2) Közterület elnevezését, illetve átnevezését kezdeményezheti:

a) a polgármester;

b) a helyi önkormányzat képviselője;

c) a Képviselő-testület bizottsága;

d) az érintett közterületen lakóhellyel rendelkező állampolgár.

2. § (1) A közterület elnevezésének, vagy elnevezés megváltoztatásának kezdeményezésére a Képviselő-testületnek címzett írásbeli indítványt kell benyújtani, indokolással ellátott javaslattal.

(2) Az elnevezésre, vagy elnevezés megváltoztatására vonatkozó előterjesztést az önkormányzat hirdetőtábláján és honlapján 15 napra közzé kell tenni, amelyre az időtartam alatt a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely helyi lakos írásbeli észrevételt tehet a polgármesternek címezve.

(3) A kezdeményezést és a beérkezett észrevételeket, javaslatokat a polgármester a következő testületi ülésen terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A lakosság és a civil szervezetek véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.

3. § (1) A közterületnév megállapításáról, illetve megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselő-testület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetve megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba. A határozatban rendelkeznie kell a közterületnév-táblák elhelyezésének határidejéről.

(2) A Képviselő-testület közterület elnevezéssel kapcsolatos döntését az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni, valamint a jegyző 30 napon belül köteles értesíteni az érintett közterületen lakcímmel rendelkező személyeket, rendőrkapitányságot, tűzoltóságot, mentőket, postát, valamint a közmű-szolgáltatókat.

(3) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az Önkormányzat gondoskodik.

4. § (1) A névvel ellátott közterületeken lévő ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(2) Az ingatlanokat a település központjától kifelé haladva növekvő házszámmal kell ellátni, úgy, hogy az út bal oldalán a páratlan, jobb oldalán a páros házszámok legyenek.

(3) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő házszámot változatlanul hagyva, a latin ábécé nagybetűivel történő alátöréssel kell az új házszámokat megállapítani.

(4) Amennyiben a (2) bekezdésekben meghatározott számozás adott közterületen nem lehetséges, vagy a már kialakult helyzet indokolja, a házszámozás más, egyedileg meghatározott módon is történhet.

5. § (1) A házszámokat és azok változásait hivatalból, illetve azon személy kérelmére, akinek házszámváltozáshoz jogos érdeke fűződik a jegyző határozatban állapítja meg. A jegyző határozata alapján azok a személyek, akik az érintett ingatlanon lakcímmel rendelkeznek, kötelesek az új lakcímüket hivatalos okmányaikon átvezettetni.

(2) A házszám megállapításáról szóló határozatot közölni kell az érintett ingatlannal rendelkezni jogosulttal, továbbá a 3. § (2) bekezdésében meghatározott hatóságokkal.

6. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályát veszti a 18/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet.