Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.20.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 11. 01- 2016. 08. 23



Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2015. (II.20.) önkormányzati rendelete


a helyi szociális ellátásokról



Nagybaracska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 58/B. § (2) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1. Általános rendelkezések


1. §


Jelen rendelet célja, hogy meghatározza Nagybaracska Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által szociális rászorultság esetén biztosított helyi szociális ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárási szabályokat, valamint a szociálisan rászorultak részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások formáit, szervezeti kereteit.



2. §


Jelen rendelet alkalmazása során

a) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelem,

b) család: az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti család,

c) közeli hozzátartozó: az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti hozzátartozó,

d) egyedülélő: az Szt. 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott személy,

e) háztartás: az Szt. 4. § f) pontja szerinti háztartás



2. A helyi szociális ellátások formái


3. §


(1) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára pénzbeli ellátásként települési támogatás nyújtható.


(2)[1] Szociális rászorultság esetén a jogosult számára természetbeni szociális ellátásként

a) települési támogatás.

b) szociális faszedés

c) szociális célú tűzifa támogatás

d) karácsonyi támogatás

nyújtható.


(3) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) támogató szolgáltatás.



3. Hatásköri szabályok


4. §


(1) A 3. § (1)-(2) bekezdésben meghatározott szociális feladat- és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


(2) A 3. § (3) bekezdésében meghatározott szociális feladat- és hatáskörök gyakorlásáról az önkormányzat e rendelet 13. §-ában foglaltak szerint gondoskodik.



4. Eljárási rendelkezések


5. §


(1) A 3. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott szociális ellátások iránti kérelmeket a Nagybaracskai Közös Önkormányzati Hivatalhoz (6527 Nagybaracska, Szabadság tér 10.) (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.


(2) A szociális ellátások iránti kérelemhez csatolni kell jelen rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat és egyéb iratokat.


(3) Az Szt. 10. § (2)-(3) bekezdéseiben megállapított időszakra vonatkozó jövedelemigazolásra elfogadható okmány vagy annak hiteles másolata különösen a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, fizetési jegyzék, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény és a nyugdíjösszesítő, pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, ellátást folyósító szerv által kiállított igazolás, tartásdíj esetén a felvett összeget igazoló postai szelvény, bankszámlakivonat, ezek hiányában a tartásdíj jogosultjának nyilatkozata.


(4) Jövedelemmel nem rendelkező személy esetében szükséges a járási hivatal munkaügyi kirendeltsége által az együttműködés tényéről, vagy annak hiányáról kiállított hatósági bizonyítvány.


(5) Alkalmi vagy idénymunkából származó jövedelem esetén az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett munkából származó jövedelem igazolása szükséges.


(6) Kiadások igazolására elfogadható okmány vagy annak hiteles másolata különösen a közüzemi díj igazolására a szolgáltató által kiállított számla, a közüzemi számla befizetését igazoló csekkszelvény vagy átutalásról szóló pénzintézeti igazolás.


(7) A 9. § (1) bekezdésében foglaltak bizonyítására a járási hivatalnak a közgyógyellátás elutasításáról szóló jogerős határozata, valamint a gyógyszerköltségről a háziorvos által, a
10. § (4) bekezdése esetében pedig a gyógyszertár által kiállított igazolás szükséges.


(8) A 10. § (3) bekezdésben írt feltételek meglétét a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet jellegének megfelelő dokumentummal kell igazolni. Az elemi kár tényét a Hivatal környezettanulmány útján állapítja meg.


(9) A 10. § (8) bekezdése szerinti települési támogatás megállapításához a halotti anyakönyvi kivonat másolata, a haláleset időpontjában nagybaracskai lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező nevére a temetési költségről  kiállított számla szükséges.


(10) Ha a szükséges okmányok vagy igazolások

a) nem állnak rendelkezésre,

b) beszerzése nehézségekbe ütközik, vagy hosszabb időt vesz igénybe,

és sürgős intézkedés szükségessége áll fenn, mert a késedelem emberi életet, egészséget vagy testi épséget veszélyeztetne, a kérelmező írásban tett nyilatkozata is elfogadható.



5. A szociális ellátások folyósítása


6. §


(1) A havi rendszerességgel adott települési támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illeti meg a kérelmezőt.


(2) A pénzbeli formában nyújtott települési támogatás kifizetéséről – a támogatást megállapító határozatban foglaltak szerint – a Hivatal gondoskodik a támogatást kérő személy nyilatkozata alapján házi pénztári kifizetéssel vagy banki átutalással.



6. Települési támogatás


7. §


(1) Azon kérelmező, aki e rendelet 8-9. §-aiban meghatározott feltételekkel rendelkezik

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásai, vagy

b) a gyógyszerkiadásai

viseléséhez települési támogatásra jogosult.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül - rendkívüli települési támogatás jogcímen - az a szociálisan rászorult személy is jogosult támogatásra, akinek esetében a 10. §-ban meghatározott feltételek fennállnak.


8. §


(1) A szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásaik - villanyáram-, víz- és gázfogyasztás, valamint szemétszállítás költségeinek - viseléséhez - természetbeni szociális ellátás formájában - nyújtott települési támogatásra azon személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének
250 %-át.


(2) Az (1) bekezdés alapján megállapítható települési támogatás havi összege

a) 7.000.- Ft, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,

b) 6.000.- Ft, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át,

c) 5.000.- Ft, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

d) 3.500.- Ft, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

e) 3.000.- Ft, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.


(3) A (2) bekezdés szerinti összegben megállapított települési támogatás folyósítása – a jogosultságot megállapító határozatban foglaltak szerint –  azon szolgáltató részére történik, amely szolgáltatóval a jogosult szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztóként áll.


(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást egy évre kell megállapítani.


(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.



9. §


(1) Az Szt. 50. § (1) és (2) bekezdése szerinti alanyi és normatív jogcímen közgyógyellátásra nem jogosult szociálisan rászorult személy az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó gyógyszerkiadásai csökkentése érdekében - pénzbeli ellátás formájában - települési támogatásra jogosult feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át nem haladja meg, és a havi társadalombiztosítás által támogatott gyógyszereinek költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 25 %-át meghaladja.


(2) Az (1) bekezdés alapján megállapítható települési támogatás havi összege: 2.000.- Ft


(3) A gyógyszerkiadáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást egy évre kell megállapítani.


10. §


(1) Rendkívüli települési támogatásra azon személy jogosult, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, és ezáltal önmaga illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul.


(2) Rendkívüli települési támogatás azon szociálisan rászorult személy részére biztosítható, akinek

a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) egyedülélő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének
200 %-át.


(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek tekintendő különösen:

a) a családot ért elemi kár, egyéb családi tragédia bekövetkezése,

b) váratlan betegség, baleset,

c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye.


(4) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

a) temetési költségek viselése,

b) ha a család egyik tagja a kérelem benyújtását megelőző 30 napon belül 5 napot meghaladó időtartamú kórházi kezelésben részesült,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

d) születendő gyermek fogadásának előkészítése,

e) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,

f) a gyermek iskoláztatásával vagy óvodai nevelésével kapcsolatos egyszeri kiadások,

g) a gyermek családban történő nevelkedésének veszélye,

h) a gyermek alapszükségletei (megfelelő élelmezés, ruházkodás) kielégítésének hiánya,

i) a közüzemi díj rendezése, amennyiben a kérelmező a 8. § (1) bekezdése szerinti települési támogatásban nem részesül,

j) gyógyászati segédeszköz beszerzése,

k) a kérelmező esetenként jelentkező gyógyszerköltsége, amennyiben a 9. § (1) bekezdése szerinti támogatásban nem részesül,

l) a nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.


(5) A rendkívüli települési támogatás készpénzben, természetben, vagy egyszerre mindkét formában is biztosítható.


(6) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege – a rászorultsághoz igazodóan – legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 75 %-áig állapítható meg.


(7) A (2) bekezdésben előírt jövedelmi feltételtől a (3) bekezdésben foglalt élethelyzetek esetében el lehet tekinteni, és a rendkívüli települési támogatás egyszeri összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-áig állapítható meg.


(8)[2] A (4) bekezdés a) pontja alapján az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege: 30.000.- Ft.


(8a)[3] A (2) bekezdésben előírt jövedelemhatártól függetlenül a (4) bekezdés f) pontja alapján iskoláztatáshoz kapcsolódó rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, akinek gyermeke a Csátalja-Nagybaracska Általános Iskola Simonyi Márton Tagintézményében (6527 Nagybaracska, Szabadság tér 19-21.) tanul és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hatszorosát, továbbá egyéb jogszabály alapján tankönyvtámogatásban nem részesült.


(8b)[4] A (8a) bekezdésben foglalt támogatás legfeljebb a kérelmező által megvásárolt, számlával igazolt tankönyvek összegéig terjedhet.


(8c)[5] A (8a) bekezdés szerinti támogatási kérelmet tárgy év szeptember-október hónapjaiban lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a tankönyvek megvásárlását igazoló számla vagy befizetési csekk másolatát és az iskola igazolását a tanulói jogviszonyról.


(9) Természetben nyújtott rendkívüli települési támogatás különösen:

a) élelmiszer utalvány biztosítása,

b) ruházat- és élelmiszervásárlás,

c) intézményi étkezési térítési díj átvállalása,

d) tankönyv- és iskolai felszerelés biztosítása.



7. Szociális faszedés


11. §


(1) A szociálisan rászoruló személyek és családok részére a szükségleteik kielégítését szolgáló támogatás címén a 10. § (2) bekezdésében szabályozott feltételek esetén az önkormányzat használatában lévő erdőben esetenként ingyenes faszedés biztosítható.


(2) A támogatás mértéke családonként illetve személyenként minimum 2 m3 mennyiségű ágfa.


(3) A támogatásban részesülő köteles a munkaterületen az önkormányzat által megbízott személy irányításával a részére biztosított ágfa mennyiséget összegyűjteni, elszállításáról gondoskodni, az elszállítás után a munkaterületet rendbe tenni.


(4) Amennyiben a támogatásban részesülő a (3) bekezdésben foglalt kötelezettségét nem teljesíti, úgy a továbbiakban szociális faszedésben nem részesíthető.



7/A. Szociális célú tűzifa támogatás[6]


11/A.§


(1) Az önkormányzat hozzájárulva a lakosság tüzelőanyag költségeihez, évente egy alkalommal szociális célú tűzifa támogatás nyújt természetbeni ellátás formájában a szociálisan rászoruló személyek részére.


(2) A szociális célú tűzifa támogatás éves szinten összesen a szociális célú tűzifa vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatással együtt rendelkezésre álló keret mértékéig terjedhet. Az önkormányzat a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


(3) Szociális célú tűzifa támogatásra jogosult az a személy, akinek

a) háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg, és

b) lakása fával fűthető, valamint rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel.


(4) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a jogosultat, aki

a) aktív korúak ellátására vagy időskorúak járadékára vagy települési támogatásra is jogosult, valamint

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot.


(5) Szociális tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(6) A támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa.


(7) A tűzifa kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, annak átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen köteles igazolni.


(8) A támogatás iránti kérelmet tárgyév november hónapjában lehet benyújtani.



7/B. Karácsonyi támogatás[7]


11/B.§


(1) A karácsonyi többletkiadások viseléséhez természetbeni szociális ellátás formájában karácsonyi támogatásként élelmiszerutalvány nyújtható a hátrányos szociális helyzetű személyek, családok részére.


(2) Karácsonyi támogatásban részesíthető az az igénylő, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg.


(3) A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal adható az (2) bekezdésben meghatározott jogosultnak Erzsébet utalvány formájában, amelynek értéke 10.000.- Ft.


(4) A karácsonyi támogatás egy háztartásban csak egy személy részére állapítható meg.


(5) A karácsonyi támogatás iránti kérelmeket tárgyév november hónapjában lehet írásban benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.


8. Szociálpolitikai Kerekasztal


12. §


(1) A Képviselő-testület a szociálpolitikai döntések szakmai véleményezésére, értékelésére, elemzésére, a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése céljából Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre.


(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal évente egy ülést tart.


(3) A szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

a) polgármester,

b) Nagybaracskai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője által kijelölt köztisztviselő,

c) Nagybaracska Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,

d) Térségi Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat képviselője,

e) KOLPING Alapszolgáltatási Központ és Támogató Szolgálat Felsőbácskai Kisrégiójának képviselője.


(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal elnöke a polgármester.


(5) A Hivatal a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséhez szükség szerint ügyviteli-technikai segítséget nyújt.



9. Szociális alapszolgáltatások


13. §


(1) Nagybaracska Község Önkormányzata a 3. § (3) bekezdésében meghatározott személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások közül az étkezést, a házi segítségnyújtást, és a támogató szolgáltatást a Magyar Kolping Szövetséggel megkötött ellátási szerződés alapján a KOLPING Alapszolgáltatási Központ és Támogató Szolgálat Felsőbácskai Kisrégióján (6521 Vaskút, Kossuth L. u. 142.) keresztül biztosítja.


(2) Nagybaracska Község Önkormányzata a családsegítés szociális alapszolgáltatást a Térségi Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat (Gara, Kossuth L. u. 62.) útján biztosítja.



10. Záró rendelkezések


14. §


(1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti

  1. a helyi szociális ellátásokról szóló 16/2013.(XII.5.) önkormányzati rendelet,
  2. a helyi szociális ellátásokról szóló 16/2013.(XII.5.) önkormányzati rendeletet módosító 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet.



Nagybaracska, 2015. február 13.




                   Bögi István András                                                       Gallóné Petike Éva

                       polgármester                                                                      jegyző




Rendelet kihirdetve:


Nagybaracska, 2015. február 20.



                                                                                                       Gallóné Petike Éva

                                                                                                                jegyző

[1]

Módosította a 8/2015.(X.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2015. november1-től.

[2]

Módosította a 6/2015.(X.8.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2015. október 9-től.

[3]

Kiegészítette a 6/2015.(X.8.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2015. október 9-től.

[4]

Kiegészítette a 6/2015.(X.8.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2015. október 9-től.

[5]

Kiegészítette a 6/2015.(X.8.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2015. október 9-től.

[6]

Kiegészítette a 6/2015.(X.8.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos 2015. október 9-től.

[7]

Kiegészítette a /2015.(X.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2015. november 1-től.