Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016.(VIII.31.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 01- 2016. 09. 01

Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2016.(VIII.31.) önkormányzati rendelete


a helyi szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról



Nagybaracska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 58/B. § (2) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1. §


A helyi szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. §


(1) Az önkormányzat az óvodakezdéssel járó kiadások enyhítése érdekében, az éves szociális segélykeret összegének figyelembe vételével óvodakezdési támogatást nyújt

a)      a Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskolában (székhelye: 6527 Nagybaracska, Szabadság tér 19-21.), valamint

b)      szakértői vélemény alapján speciális ellátást nyújtó óvodában

óvodai nevelésben részesülő nagybaracskai lakó- vagy tartózkodási helyű, életvitelszerűen Nagybaracskán élő gyermek óvodáztatási költségeihez.


(2) Óvodakezdési támogatásra jogosult az (1) bekezdésben meghatározott gyermek jogán az a szülő vagy más törvényes képviselő, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át nem haladja meg.


(3) Az óvodakezdési támogatás mértéke: 5.000,-Ft/gyermek.


(4) Az óvodakezdési támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, minden év szeptember 1-től szeptember 23-ig lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az óvoda igazolását az óvodai jogviszonyról, valamint speciális ellátást nyújtó óvodában óvodai nevelésben részesülő gyermek esetén a szakértői vélemény másolatát.”



2. §


Az R. 9/A. § helyébe a következő rendelkezés lép:


9/A.§


(1) Az önkormányzat az iskolakezdéssel járó kiadások enyhítésére való tekintettel, az éves szociális segélykeret összegének figyelembe vételével iskolakezdési támogatást nyújt

a)   a Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskolában (székhelye: 6527 Nagybaracska, Szabadság tér 19-21.),

b)   szakértői vélemény alapján speciális ellátást nyújtó általános iskolában, valamint

c)   középfokú oktatási intézményben nappali rendszerben

tanulmányokat folytató, nagybaracskai lakó- vagy tartózkodási helyű, életvitelszerűen Nagybaracskán élő tanuló iskoláztatási költségeihez.


(2) Iskolakezdési támogatásra jogosult az (1) bekezdésben meghatározott tanuló jogán az a szülő vagy más törvényes képviselő, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át nem haladja meg.


(3) Az iskolakezdési támogatás mértéke: 10.000,-Ft/tanuló.


(4) Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, minden év szeptember 1-től szeptember 23-ig lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az iskola igazolását a tanulói jogviszonyról, valamint speciális ellátást nyújtó általános iskolában tanulmányokat folytató tanuló esetén a szakértői vélemény másolatát.”



3. §


Ez a rendelet 2016. szeptember 1-jén lép hatályba.



Nagybaracska, 2016. augusztus 30.




                   Bögi István András                                                       dr. Horváth Katalin

                       polgármester                                                                      jegyző





Rendelet kihirdetve:

Nagybaracska, 2016. augusztus 31.




                                                                                                       dr. Horváth Katalin

                                                                                                                jegyző