Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról

Hatályos: 2022. 10. 26

Dusnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.26.
a szociális tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatálya a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) rendelkezéseivel összhangban került rögzítésre. A rendelet alkalmazásának megkönnyítése érdekében a család, egyedül élő, háztartás fogalmára és a jövedelemszámítás szabályaira, (jövedelem számításnál irányadó időszak, jövedelemnek nem minősülő bevételek) az Szt. szabályait kell alkalmazni. Megnevezi a hatáskör gyakorlóját.
A 2. §-hoz
A 2. § a településen élők szociális helyzetének figyelembevételével határozza meg, hogy a lakosság közül ki az a réteg, amely szociális célú tűzifa ellátásra jogosult.
A pályázati felhívás az önkormányzatok számára előírta, hogy az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak támogatására, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti halmozottan hátrányos helyzetű nevelő család élvezzen előnyt.
A pályázati kiírással összhangban került meghatározásra a háztartásonként adható tűzifa maximális mennyisége, amely az 5 m3-t nem haladhatja meg.
A 3. §-hoz
E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.