Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2000. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 08. 18

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2000. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

2000.08.18.

Tiszakécske város Önkormányzat ának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. tv 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv 16. § (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Tiszakécske közigazgatási területén kiterjed minden intézményi központi középületre és közterületre.

(2) Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:

a.) március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján;
b.) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;
c.) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján.
(3) A (2) bekezdésben felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévő középületek esetében, valamint közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Tiszakécske város zászlaját kell kitűzni.

2. § (1) A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a intézményi középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében Tiszakécske Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: hivatal) gondoskodik.

(2) Tiszakécske zászlajának beszerzése és megfelelő tárolása a hivatal feladata.

(3) A nemzeti ünnepekről és a város napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

3. § (1) A fellobogózást az ünnepet megelőző 16 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő 24 órán belül kell elvégezni.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, forgalomirányító jelzőlámpákra zászlótartóra csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályoza, balesetet ne okozzon.

- 2 -

4. § (1) Tiszakécske város polgármestere (a továbbiakban: polgármester) az 1. § (2) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Tiszakécske közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.

(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.

(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.

(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős esemé-

nyek alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.
(5) A magyar nemzethez, valamint Tiszakécske polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is fellobogózhatják indatlanukat.

5. § Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, Tiszakécske országgyűlési képviselője, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta, vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását, és/vagy a Szent Imre tér zászlórúdjaira a magyar nemzeti logbó és Tiszakécske zsázlajának felvonását, majd félárbocra eresztését.

6. § Ez a rendelet a kihirdetésekor lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.