Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2001. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a zaj - és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 03. 10

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2001. (V. 30.) önkormányzati rendelete a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

2015.03.10.

Tiszakécske Város Képviselő-testülete a város polgárai egészségének megőrzése, a környezet életminőségének fenntartása érdekében – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c. pontjára és a 48. § (1) bekezdése, valamint az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat—és hatásköréről szóló módosított 1991. évi XX. törvény 85. §. (1) bekezdés c./ d./e/ pontjában biztosított hatáskörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja az, hogy az emberi egészség és környezet megóvása érdekében megállapítsa a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályait.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszakécske város közigazgatási területén a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a város közigazgatási területén tartózkodnak, illetve tevékenységet folytatnak.

(2) E rendeletet szabályait kell alkalmazni a 28/1992. (I. 28.) Korm. r. 1. sz. mellékletében felsorolt, az önkormányzat hatáskörébe utalt (azon belül a r. által előírt megosztásban a polgármester és a jegyző között), szolgáltató tevékenységet ellátó új és működő üzemi -, kulturális-, sportlétesítmény esetében, továbbá hirdetésre, reklámozásra, figyelemfelkeltésre és tájékoztatásra szolgáló szabadban mozgó, szabadban vagy zárt térben elhelyezett a környezetbe zajt- és rezgést kibocsátó berendezések (továbbiakban egységesen zaj- és rezgésforrások) működésére.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki a vagyonvédelmi célokat szolgáló hangjelzéssel üzemelő riasztó berendezésekre.

II. Fejezet

Fogalom meghatározások

3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Zajterhelés (zajimmisszió): valamely adott zajforrástól vagy zajforrás-csoporttól (üzem, hangosító berendezés), egy meghatározott helyen mérhető vagy számítható egyenértékű A-hangnyomásszint dB-ben kifejezett értéke.

(2) Rezgésterhelés: valamely rezgésforrástól származó, egy adott helyen mérhető vagy számítható súlyozott rezgésgyorsulás értéke mm/s2-ben

(3) Zajterhelési határérték: a zajterhelés megengedhető legnagyobb értéke. A zajterhelési határértéket a védendő homlokzatok előtt 2 m-re, védendő területeken, vagy a védendő helyiségekben kell értelmezni.

(4) Rezgésterhelési határérték: a rezgésterhelés megengedhető legnagyobb értéke.

(5) Védendő homlokzat: Lakószoba ablakkal ellátott homlokzata.

(6) Védendő helyiség: Jogszabályokban, szabványokban, műszaki irányelvekben megadott helyiségek. Jelenleg az MSZ 18151/1 – 1982. szabályozza.

(7) Védendő terület: Egészségügyi- szociális, szanatóriumi létesítmények pihenésre szolgáló területe.

(8) Zajkibocsátás (zajemisszió:) egy meghatározott zajforrás által, egy megadott mérőfelületen keltett hangsugárzás egyenértékű A-hangnyomásszintjének dB-ben kifejezett számértéke.

(9) Zajkibocsátási határérték: a zajkibocsátás megengedhető legnagyobb értéke. A zajkibocsátási határértéket a zajterhelési határértékek alapján úgy kell megállapítani, hogy az adott zajforrás-csoport összes elemének együttes működésekor is teljesüljenek a zajterhelési határértékek.

(10) Megítélési idő: az az időtartam, amelyre az egyenértékű hangnyomásszintet vagy az egyenértékű rezgésterhelést vonatkoztatjuk. Nappal a legnagyobb egyenértékű A-hangnyomásszintet vagy egyenértékű rezgésterhelést adó folyamatos 8 óra. Éjszaka a legnagyobb egyenértékű A-hangnyomásszintet vagy adó folyamatos 1/2 óra.

(11) Üzemi zaj: üzemi- és szolgáltató létesítmények gépi berendezéseitől eredő zaj .

(12) Műsorzaj: Kulturális- szórakoztató-és sportlétesítmények hangosító berendezése, tájékoztatásra, figyelemfelkeltésre szolgáló berendezések által sugárzott zaj, sportversenyek gépi berendezéseitől (autó, motorverseny stb.) eredő zaj

III. Fejezet

A zaj- és rezgésforrások létesítésével, üzemeltetésével kapcsolatos követelmények

4. § (1) Zaj- és rezgésforrást csak olyan módon szabad tervezni, létesíteni, a meglévőt bővíteni, korszerűsíteni, hogy azok rendeltetésszerű használata esetén keletkező zaj a területre, illetve rezgés a létesítményre ne haladja meg a megengedett zaj- és rezgésterhelési határértéket.

(2) Zajforrás létesítése, meglévő zajforrás zajkibocsátását módosító változások esetén az építtetőnek, üzemeltetőnek zajkibocsátási határértéket kell kérnie Kecskemét Város Jegyzőjétől1.

(3) Nem kell zajkibocsátási határértéket kérni, ha a zajterhelési határérték teljesül, és erről a tervező nyilatkozik, vagy ha létesítményre már van zajkibocsátási határérték kiadva, és a felújítás korszerűsítés során a zajkibocsátási határértéket meghatározó körülmények nem változtak. Ebben az esetben a nyilatkozat benyújtásával kell kérni az engedélyt Kecskemét Város Jegyzőjétől1

(4) Abban az esetben, ha a jegyző úgy ítéli meg, hogy a nyilatkozat nem megalapozott, és fenn áll a zaj- és rezgésterhelési határérték túllépésének veszélye, akusztikai szakvélemény benyújtását írhatja elő a kérelmezőnek.

(5) A zajkibocsátási határértékek megállapítását az érvényes jogszabályok, szabványok, irányelvek alapján kell elvégezni. Jelenleg MSZ 13-111:85. sz. szabvány.

(6) a.) Az üzemi telephelytől, berendezéstől, technológiától, valamint kulturális, szórakoztató, vendéglátó, sport-, reklámcélú, közösségi, továbbá minden hangosítást igénylő rendezvénytől és egyéb helyhez kötött külső zajforrástól (a továbbiakban együtt: üzemi létesítmény) származó zaj terhelési határértékeit a zajtól védendő területeken az 1. sz. melléklet tartalmazza.

Az alkalmi kulturális, szórakoztató, vendéglátó, sport-, reklámcélú, közösségi, továbbá minden hangosítást igénylő rendezvénytől származó zajterhelésre a környezetvédelmi hatóság – az üzemeltetőnek, illetve a rendezvény szerezőjének szakértői véleménnyel alátámasztott kérelmére – meghatározott időtartamra az 1. sz. melléklet szerinti zajterhelési határértékhez képest eseti túllépést engedélyezhet, amelynek mértéke legfeljebb 10 dB lehet.
b.) Az építőipari kivitelezési tevékenységtől származó zaj terhelési határértékeit a zajtól védendő területeken a 2. sz. melléklet tartalmazza.
c.) A közlekedéstől származó zaj terhelési határértékeit a zajtól védendő területeken a 3. sz. melléklet tartalmazza.
d.) A környezeti rezgés terhelési határértékeit a 4. sz. melléklet tartalmazza.
(7) A zajvédelmi övezeti besorolásnál mindenkor Tiszakécske város Általános
Rendezési Tervét kell alapul venni.
(8) E rendelet hatályba lépését megelőzően már működő létesítmények (zajforrások) esetében a tulajdonos (üzemeltető) kérelmére vagy a jegyző hivatalból indít(hat)ja el a határérték kiadási eljárást. Nem kell eljárást kezdeményezni azon létesítmények esetében, amelyek a 9/2000. (II. 2.) Korm. rendelettel módosított 80/1999. (VI. 11.)t Korm. r. szerinti telepengedéllyel rendelkeznek, s az engedély kiadását követően a zajkibocsátást befolyásoló változás nem történt.
(9) A zajkibocsátási határérték megállapítása után minden olyan változást, amely a zajkibocsátási határérték túllépését eredményezi vagy a kiadott határérték módosítását szükségessé teszi 30 napon belül be kell jelenteni. A bejelentés alapján a jegyző új határértéket állapíthat meg.
1Módosította: 25/2008.(V.29.) sz.rendelettel
V. Fejezet

Különleges zajterhelések zajvédelmi előírásai

5. § (1) Jelentős zajterhelést keltő alkalmi zenés rendezvények (szabadtéri koncertek, utcabál stb.) megtartását, utcai zenélést Tiszakécske Város Jegyzője engedélyezi. Ilyen rendezvények 9.00-24.002 óra között rendezhetők.

(2) Légibemutatók, sétarepülések, gépi hajtású járműversenyek megtartását Tiszakécske Város Jegyzője engedélyezi. Ilyen rendezvények 8.00-22.00 óra között rendezhetők.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt zajkeltésekkel kapcsolatban a jegyző egyedi szabályokat állapíthat meg.

(4) Tilos a város területén emberi hanggal, hangszerrel, technikai eszközzel (petárda) a köznyugalmat sértő zaj okozása.

(5)1 Jelentős zajterhelést keltő alkalmi zenés rendezvények közül a lakodalmak megtartását Tiszakécske Város Jegyzője az (1) bekezdésben meghatározott 09.00-02.00 óra közötti időtartamnál hosszabb időtartamra is engedélyezheti.

(6)2 Tiszakécske Város Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás alapján megtartásra kerülő szabadtéri zenés rendezvényeket a rendezvényszervező kérelmére Tiszakécske Város Jegyzője az (1) bekezdésben meghatározott időtartamnál hosszabb időtartamra is engedélyezheti.

5/A. §3 (1) A lakásokban, hétvégi házakban, üdülőkben (továbbiakban: lakóépület ) napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, a mások nyugalmát indokolatlanul zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől.

(2) Lakóépületben 22 óra után a hangos zene hallgatása tilos. Híradástechnikai- és szórakoztató eszközök csak úgy működtethetőek, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják

(3) A lakóépületben — különösen a társasházi lakásokban — zajt okozó háztartási gépek használata

a, munkanapokon 8.00 és 20.00 óra,
b, szombaton: 8.00 és 14.00 óra,
c, vasárnap és ünnepnapokon 10.00 és 14.00 óra között lehetséges.
(4) A lakóépületben —különösen a társasházi lakásokban — zajt okozó egyéb gépek használata, illetve zajjal járó építési, szerelési munka végzése
a, munkanapokon 8.00 és 20.00 óra,
b, szombaton: 8.00 és 14.00 óra között lehetséges.
Az e paragrafus szerinti korlátozás nem érinti az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítási vagy életveszély elhárítására irányuló munkavégzést.
(5) Tiszakécske Város belterületén és üdülőterületén zajjal járó kerti munkák (pl. fűnyírás) munkanapokon 8.00-20.00 óráig, szombaton 8.00-tól 14.00 óráig, vasárnap és ünnepnapokon 9.00-től - 12.00 óráig végezhető

Kereskedelmi és vendéglátó- ipari egységekre vonatkozó szabályok

5/B. § (1) Kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységben a zeneszolgáltatás, illetve bármely más műsor szolgáltatásának zajszintje a védendő épület homlokzata előtt 2 m-rel nem haladhatja meg az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott zajkibocsátási határértéket.

Építkezéssel kapcsolatos szabályok

5/C. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén zajjal járó építési munkálatot — kivéve a természeti csapás elhárítása, az emberi élet és egészség megóvása érdekében, valamint az azonnali hibaelhárítás vagy más fontos közérdekű célból történő eseteket — végezni :

a) lakóövezetben munkanapokon 7.00 és 20.00 óra, szombaton: 8.00 és 14.00 óra között,

b) üdülőterületen: május 1-től – augusztus 25-ig munkanapokon 8.00 és 17.00 óra, szombaton: 9.00 és 14.00 óra között, augusztus 26-tól – április 30-ig munkanapokon 7.00 és 20.00 óra - szombaton 8.00 óra – 14.00 óra között,

lehetséges.

(2) Az építtető kérelme alapján - amennyiben az építkezés helyszínén megállapítható, hogy az építési munkálatok folytatása mások nyugalmát nem zavarhatja - az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő időtartam is engedélyezhető.

(3) Az e §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell az építkezéssel kapcsolatos szállítási tevékenységre is.

V. Fejezet

A zajkibocsátási határérték betartásának ellenőrzése

6. § (1)4 A zajkibocsátási határértékek teljesülésének ellenőrzésére Tiszakécske Város Jegyzője jogosult.

(2) Közérdekű lakossági bejelentés kivizsgálására a jegyző műszeres zaj- és rezgésmérést rendelhet el. A zaj- és rezgésmérést a jogszabályokban, szabványokban, irányelvekben előírt módon kell végezni. Jelenleg MSZ 18150/1:1998. sz. MSz 13-111:1985 sz., MSz 18163-2:1998. sz szabványok. Hatósági eljárást megalapozó környezeti zaj- és rezgésmérést csak környezeti zaj- és rezgésvizsgálati jogosultsággal rendelkező szakértő végezhet.

(3) A jegyző által elrendelt – a határérték betartását ellenőrző –vizsgálat költségeit a zaj- rezgésforrás üzemeltetője, a zajos vagy rezgéssel járó tevékenység okozója köteles viselni, ha megállapítható a zajkibocsátási- vagy rezgésterhelési határértékek túllépése.

(4) A határérték túllépése esetén az üzemeltetőt olyan műszaki, vagy egyéb intézkedések elvégzésére kell kötelezni, amelyek biztosítják a határérték

(5) betartását. Az üzemeltetőnek a kötelezés határidejének lejárta után szabványos zaj- vagy rezgésvizsgálati jegyzőkönyvvel kell igazolnia a határérték teljesülését.

VI. Fejezet

A zajvédelmi szabályok megszegésének következménye

7. § (1) Azon üzemeltetőt, aki zaj és rezgésforrását engedély nélkül üzemelteti, vagy bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a tevékenység azonnali beszüntetésére kötelezhető

1Módosította: 25/2008.(V.29.) sz.rendelettel
(2) Üzemi zajforrások esetében a zajkibocsátási határérték túllépése esetén az üzemeltetőnek a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 26. §. (1) bekezdése a, b, c, d, e, f, pontjai alapján zajbírsággal sújtható1.
(3) Műsorzaj források esetében a zajkibocsátási határérték túllépése esetén az üzemeltetőnek a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 26. §. (1) bekezdése a, b, c, d, e, f, pontjai alapján zajbírsággal sújtható. Ismételt határérték túllépés esetén a zajforrás üzemeltetése betiltható vagy időben korlátozható a 133/2007 (VI. 13.) Korm. rendelet rendelkezéseinek betartásával.
(4) 5

8. § (1) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Tiszakécske város közigazgatási területén a zajkeltő tevékenység korlátozásáról szóló 6/1994(III.29.) KR. sz. rendelet, valamint az ennek módosításáról szóló 6/1996(VI.13.) KR. sz. rendelet, illetve a 11/2001(IV.27.) KR. számú rendelet 2. §-a.

(2) Ezen rendelet a kihirdetés napjától lét hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

Üzemi létesítményekben folytatott tevékenységtől származó zaj megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintjei

Sorszám

Területi funkció

Megengedett egyenértékű A- hangnyomásszint LAeq, dB

nappal (6-22h)

éjjel (22-6h)

1

Üdülőterület, gyógyhely, kórházi-, szanatóriumi negyed, védett természeti terület

45

35

2

Lakó- és intézményterület laza beépítéssel

50

40

3

Lakó- és intézményterület tömör, városias beépítéssel

552

452

4

Iparterület lakóépületekkel és intézményekkel vegyesen

602

502

Kórházak, szanatóriumok, rendelőintézetek közvetlen környezetében nappal legfeljebb 50 dB, éjjel legfeljebb 40 dB egyenértékű A-hangnyomásszint engedhető meg.

2. melléklet

Kulturális- szórakoztató- sportlétesítményektől, reklám-, tájékoztatási- berendezésektől származó zaj megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintjei

Sorszám

Területi funkció

Megengedett egyenértékű A- hangnyomásszint LAeq, dB

nappal (6-22h)

éjjel (22-6h)

Rendszeres*

hetente 1 alkalommal

eseti**

rendszeres*

hetente 1 alkalommal

eseti**

1

Üdülőterület, gyógyhely, kórházi-, szanatóriumi negyed, védett természeti terület

45

50

53

35

40

43

2

Lakó- és intézményterület laza beépítéssel

50

55

58

40

45

48

3

Lakó- és intézményterület tömör, városias beépítéssel

55

60

63

45

50

53

4

Iparterület lakóépületekkel és intézményekkel vegyesen

60

65

68

50

55

58

*Heti 2 vagy több alkalommal
** Legfeljebb havi egy alkalommal

3. melléklet

Emberre ható épületrezgés megengedett terhelési értékei

Sorszám

Épület, helyiség

Rezgésterhelési határértékek mm/s2

nappal (6-22h)

éjjel (22-6h)

Aeq

A0

Amax

Aeq

A0

Amax

1

Gyógykezelési intézmények, rezgésre különösen érzékeny helyiségei (pl. műtő)

2,0

3,6

20,0

1,8

3,6

20

2

Lakóépület, üdülőépület, szociális otthon, kórház, szanatórium, szálloda, panzió

5,0

10,0

100

2,5

5,0

30,0

3

Bölcsőde, óvoda, iskola, rendelőintézet, orvosi rendelő

5,0

10,0

140,0

5,0

10,0

140,0

4

Művelődési, igazgatási és irodaépület

7,0

15,0

140,0

7,0

15,0

140,0

5

Üzletház, áruház, vendéglátó létesítmény

15,0

30,0

200,0

15,0

30,0

200,0

5

Hatályon kívüli helyezte a 12/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet.