Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

Hatályos: 2012. 05. 31

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

2012.05.31.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Tiszakécske Város Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. §

.

A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Tiszakécske város közigazgatási területén elszaporodott parlagfű irtása.
A rendelet hatálya

2. §

.

A rendelet hatálya Tiszakécske Város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.
A parlagfű irtás szabályai

3. §

.

/1/ Tiszakécske város közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban / kezelésükben, használatukban, a bérlők a bérleményükben / lévő területet kötelesek tisztán, gyom és parlagfű mentesen tartani.
/2/ A parlagfű irtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
/3/ A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.
/4/ A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a Bács-Kiskun Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. §

.

/1/ A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat szórólapok, valamint hangosító berendezésen keresztül gondoskodik.
/2/ A szórólap mintáját az 1. számú melléklet tartalmazza.
Szabálysértési rendelkezések

5. §

.

/1/ 1Módosította: a 12/2012.(V.31.) számú rendelettel hatályon kívül helyezve
/2/ E rendeletben foglaltak betartását a Polgármesteri Hivatal - képviselő-testület által - megbízott dolgozója jogosult ellenőrizni.
Egyéb rendelkezések

6. §

.

Azokon a területeken, ahol a parlagfű irtási kötelezettségének az ingatlan tulajdonosa, /használója / nem tesz eleget, a jegyző hatósági kötelezést adhat ki, amely az államigazgatási eljárásra vonatkozó szabályok szerint végrehajtható.
Záró rendelkezés

7. §

.

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
Tiszakécske, 2012. június 01.
1Módosította: a 12/2012.(V.31.). számú rendelettel hatályon kívül helyezve

1. melléklet

A parlagfű ártalmairól
Az allergiás megbetegedés korunk NÉPBETEGSÉGE.
Az allergiás megbetegedések közül az allergiás nátha vagy szénanátha emelkedik ki, melynek legfőbb kiváltója a PARLAGFŰ /Ambrosia elatior L./ E növény pollenjeit a légáramlás a város egész területén szétszórja. Egyetlen parlagfű 8 milliárd virágporszemet is képes termelni.
A nyálkahártya tünetek a parlagfű virágzási időszakában - júliustól októberig - jelentkeznek a betegeknél.
Két fő klinikai megjelenési formája van: az egyik a szénanátha, a másik az asztma bronchiale.
Tünetek:
. erős orrfolyás
. tüsszögés
. orr-, szem-, garat-, fülviszketés,
. könnyezés,
. rohamokban jelentkező nehéz légzés, mely tünetek igen kellemetlenek és a rendkívül rossz közérzeten kívül a munkavégzésben is zavarják a beteget.
A beteg hová forduljon?
A tünetek jelentkezése esetén gyógykezelés céljából forduljon orvoshoz!
A legfontosabb feladat a betegség MEGELŐZÉSE, mivel jelenleg olyan gyógyszer, amely ezt a betegséget meggyógyítaná, illetve véglegesen megszüntetné, nem áll rendelkezésre.
A betegség megelőzhető az allergiát okozó tényező megszüntetésével!
Hol található ez a növény?
Elsősorban a legmostohább körülmények között lévő talajokon, a beépítetlen, de elhanyagolt építési területeken, a gondozatlan parkokban és egyéb gyepes területeken, a közművek és utak mentén, a zártkertek parlagon hagyott részein és az elhanyagolt, nem művelt mezőgazdasági területeken.
Irtása, visszaszorítása hogyan történjen?
A parlagfüvet - virágzás előtt - az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, kapálással, gyomlálással kell irtani.
A parkokban és egyéb területen a gyep jó kondícióban tartása / trágyázás, öntözés, kaszálás/ nehezíti e veszélyes gyomnövény elszaporodását.
A parlagfű vegyszeres gyomirtása / elsősorban mezőgazdasági területen / tekintetében a Bács megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.
A parlagfű kötelező irtását a közigazgatási területen önkormányzati rendelet mondja ki.
Ezúton kérjük városunk lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében, aktív közreműködésével állítsa meg a parlagfű terjedését.
IRTSUK KI A LEGVESZÉLYESEBBET, A PARLAGFÜVET