Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSOKRÓL

Hatályos: 2022. 12. 20

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSOKRÓL

2022.12.20.

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) b) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Egészségügyi, Szociális, Családvédelmi és Esélyegyenlőségi Bizottság véleményének kikérésével a szociális támogatásokról a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszakécske város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében, valamint az Szt. 7. §-ában meghatározott személyekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Jövedelem: az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak.

2. Vagyon: az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottak.

3. Család: az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározottak.

4. Egyedülélő: az Szt. 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározottak.

5. Háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározottak.

6.1 Krízishelyzet: a családban előforduló elemi kár, haláleset, betegség, válás, baleset, illetve minden olyan előre nem látható, hirtelen bekövetkező esemény, amely miatt a kérelmező és családja létfenntartása veszélyeztetve van.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) A szociális támogatásokra irányuló kérelmet a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatalhoz2 (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A szociális támogatások megállapítására irányuló kérelmet az ellátást igénylő nagykorú személy, vagy az ellátást igénylő gondnoka, a rendkívüli települési támogatás megállapítására irányuló kérelmet pedig bárki előterjesztheti, aki tudomást

szerzett a szociálisan rászorult személyről. Utóbbi esetben az eljárást hivatalból kell megindítani.
(3) A kérelemhez mellékelni kell
a) 3 a háztartásban, rendkívüli települési támogatás esetében a családban együtt élő személyek jövedelméről szóló igazolást és a 7. §, a 8. § és 9. §-ban szabályozott4 ellátások esetében vagyonnyilatkozatot,
b) 30 napnál nem régebbi igazolást a 18. életévét betöltött, önálló jövedelemmel nem rendelkező, köznevelési vagy felsőoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató fiatal felnőtt tanulói vagy hallgatói jogviszonyáról.
c) 5 hátralék-kezelési támogatás igénylésekor bérleti, társbérleti jogviszony, vagy jogerős bírói ítélettel megosztott lakás fennállása esetén bérleti szerződés, bérlőtársi szerződés, vagy bírói ítélet másolatát.
(4) A (3) bekezdés a) pontja szerinti igazolás
a) munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított igazolás,
b) álláskereső esetén az illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya6 által kiállított igazolás,
c) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított nyugdíjközlő lap és a nyugdíjszelvény, vagy bankszámlakivonat, egyéb az Szt. 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátás esetén az ellátás összegét igazoló okirat,
d) vállalkozásból származó jövedelem esetén lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelői igazolás vagy a vállalkozó nyilatkozata,
e) tartásdíj esetén a felvett vagy megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámlakivonat vagy átvételi elismervény, ezek hiányában a tartásdíj jogosultjának nyilatkozata,
f) ösztöndíjról a köznevelési vagy felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás, bankszámlakivonat,
g) az a)-f)7 pontba nem tartozó jövedelem esetén a jövedelem típusának megfelelő igazolás.
(5) Az igazolható jövedelemmel nem rendelkezőknek büntetőjogi felelősségük tudatában kell nyilatkozniuk jövedelmi helyzetükről.
(6) 8 Ha a benyújtott jövedelemigazolás vagy a vagyonnyilatkozat tartalmában vitatható, a Hivatal megkeresi az illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a jövedelem tisztázása érdekében.
(7) A körülmények tisztázása érdekében az igénylő a Hivatallal köteles együttműködni.
(8) Az eljárás során a kérelmező lakásán a Hivatal - szükség esetén az Egyesített Szociális Intézmény és Egészségügyi Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (továbbiakban: Család- és Gyermekjóléti Szolgálat)9 bevonásával - környezettanulmányt készíthet.
(9) 10 A kérelmező nem jogosult a szociális támogatásra, amennyiben
a) a támogatás megállapításához a rendeletben meghatározott feltételek nem állnak fenn,
b) a kérelmező nem csatolta a 3. § (3) bekezdésében előírt szükséges mellékletet,
c) a kérelmező a környezettanulmány elkészítését megakadályozza, illetve a (7) bekezdésben foglalt együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.

4. A kifizetés, folyósítás, ellenőrzés szabályai

4. § (1) A rendkívüli települési támogatást a döntést követőn haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül kell a jogosultnak kifizetni.

(2) A hátralék-kezelési támogatást az önrész befizetését igazoló dokumentum bemutatását követő 15 napon belül kell a jogosultnak kifizetni, illetve a szolgáltatónak átutalni.

(3) Amennyiben a hátralék-kezelési támogtásra jogosult személy az önrész befizetését igazoló dokumentumot a döntés meghozatalától számított 60 napon belül nem mutatja be, a támogatás visszavonásra kerül.

(4) A rendszeres lakhatási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(5) A rendszeres lakhatási támogatás összegének kifizetéséről a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell gondoskodni.

(6) A kifizetés a jogosult választása szerint a házi pénztáron keresztül, vagy a jogosult által megadott bankszámlaszámra történő utalással vagy postai utalással történik.

(7) A rendeletben szabályozott ellátások felhasználását a Hivatal ellenőrizheti.

(8) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítéséről, illetve e körben méltányosság gyakorlásáról az Szt. 17. § rendelkezései alapján a támogatás odaítélésre jogosult személy, illetve szerv dönt.

II. Fejezet

A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSOK

5. A szociális támogatások formái

5. § (1) A rendeletben szabályozott szociális támogatási formák:

a) Települési támogatások, amelyen belül az önkormányzat az alábbi támogatási formákat biztosítja

aa) rendkívüli települési támogatás

ab) rendszeres lakhatási támogatás

ac) hátralék-kezelési támogatás

b) Köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés.

(2)11 A rendkívüli települési támogatásról, a rendszeres lakhatási támogatásról, és az Szt. 48. § (1) bekezdésében szabályozott köztemetésről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(3) A hátralék-kezelési12 támogatásról és a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítésről átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális, Családvédelmi és Esélyegyenlőségi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) dönt.

6. Települési támogatások

6. § (1) A rendkívüli települési támogatás a létfenntartáshoz szükséges többletkiadások fedezéséhez nyújtható, elsősorban:

a) az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben,

b) a kérelmező és családja élelmezéséhez,

c) a kérelmező és családja ruházatának pótlásához,

d) tüzelőanyag beszerzéshez, közüzemi költségek támogatásához,

e) gyógyszertámogatás, gyógykezelés, gyógyászati segédeszköz költségeihez való hozzájáruláshoz,

f) munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező személyek megélhetéséhez,

g) a gyermek iskolai étkezési térítési díjának megfizetéséhez

h) baleset, bűncselekmény áldozatává válás esetén.

(2)131415 Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem mértéke nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülélő esetén a 300 %-át.”

(3) Krízishelyzetben lévő család vagy egyedülélő személy részére rendkívüli települési támogatás nyújtható az egy főre jutó jövedelem vizsgálata nélkül.

(4) A rendkívüli települési támogatás összegét a kérelmező életkörülményeinek, szociális helyzetének figyelembevételével úgy kell megállapítani, hogy az segítséget nyújtson a rászorulónak.

(5)161718 A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem haladhatja meg a 25 000 Ft-ot.

(6) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli, illetve részben vagy egészben természetbeni juttatás formájában is nyújtható.

(7)19 A rendkívüli települési támogatás a célzott felhasználás biztosítása érdekében hivatásos gondnok, vagy gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, vagy családsegítő20, vagy védőnő részére is kiutalható.

(8) A rendkívüli települési támogatás felhasználásáról a (7) bekezdés szerinti személy köteles elszámolni, más személy pedig elszámoltatható.

(9) Halálesethez kapcsolódó többletkiadás esetén nem részesülhet rendkívüli települési támogatásban az a személy, aki hozzátartozóját köztemetés keretében temetteti el, kivétel, ha a köztemetés költségét utólagosan megtéríti.

7. § (1) A lakhatási nehézséggel küzdők részére a lakhatás elősegítése érdekében rendszeres lakhatási támogatás adható a villanyáram-, a víz és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz illetve a tüzelőanyag költségéhez.

(2) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni formában és a lakás fenntartásával kapcsolatos azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. Indokolt esetben a támogatás a jogosult részére készpénzben is kiutalható.

(3)2122 Rendszeres lakhatási támogatás állapítható meg akkor, ha a háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülélő esetén 300 %-át, és vagyona sem neki, sem a vele közös háztartásban élőknek nincs.

(4)2324 A támogatás havi összege

a) 5000 Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át, egyedülélő esetében a 230 %-át,

b) 4000Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 210 %-át, egyedülélő esetében a 250 %-át,

c) 3000 Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-át, egyedülélő esetében a 270 %-át.

d) 2000 Ft., ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülélő esetében a 300 %-át.

(5) A rendszeres lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(5a)25 A rendszeres lakhatási támogatás természetbeni ellátásként előre egy összegben, tüzelőanyag formájában is adható.

(6) A rendszeres lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7)2627 Amennyiben a rendszeres lakhatási támogatás természetbeni formában kerül megállapításra, a támogatás összegét a közüzemi szolgáltató részére kell átutalni, az (5a) bekezdésben foglalt esetben a Tiszakécske Város Önkormányzata tulajdonát képező tüzelőanyagot Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnoksága térítésmentesen szállítja ki támogatott részére.

(7a)28 A (7) bekezdésben kiszállított tüzelőanyag mennyisége a támogatott részére a (4) és (5) bekezdés alapján megállapított összeg és a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testülete által határozatban megállapított tüzelőanyag pénzegyenérték figyelembevételével kerül meghatározásra.

(8) Az átutalást követően a támogatott személyes adatait, a fogyasztási hely beazonosításához szükséges ügyfél azonosítókat, és az átutalt összeget az érintett szolgáltatóval közölni kell.

(9) A támogatás megállapítása során az ingatlan nagyságát és komfortfokozatát nem kell vizsgálni.

(10)29

(11) A rendszeres lakhatási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) a jogosult azt kéri,

c) a jogosult elhalálozott,

d) a támogatásra jogosult lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik.

(11a)30 A rendszeres lakhatási támogatásra való jogosultságot annak a hónap utolsó napjával kell megszüntetni, amelyben a (11) bekezdésben meghatározott ok valamelyike bekövetkezik.

8. § (1) A hátralék-kezelési támogatás a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére a hátralékuk felszámolásához nyújtott települési támogatás.

(2) Hátralék-kezelési támogatásra jogosult az a háztartás vagy egyedülélő személy, aki

a)31 legalább egy hátraléktípusból legalább 3 havi és 20.000,-Ft-ot elérő hátralékkal rendelkezik, vagy

b) közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatásból kikapcsolták,

és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülélő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és a háztartás tagjai illetve az egyedülélő vagyonnal nem rendelkezik.

(3) Hátralék-kezelési támogatás körébe tartozik a vezetékes gáz-, áramszolgáltatási, víz- és csatornahasználati, szemétszállítási díjtartozás.

(3a)32 A (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő hátralékok a támogatás elbírálása során összevonhatók.

(4)33 A hátralék-kezelési támogatás ugyanazon háztartásra a támogatást megállapító határozat véglegessé válásától számított 12 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

(5) A támogatás összege 10 000 Ft-tól legfeljebb 150 000 Ft-ig terjed, de nem lehet több mint a kezelt díjhátralék 50%-a.

(6) A kezelendő közüzemi díjhátralék összege legfeljebb 300 000 Ft lehet.

(7) Hátralék-kezelési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban lakó személyek és háztartások számától.

(8) E § alkalmazásában külön lakásnak kell venni a társbérletet, az bérletet, és a jogerős bírói ítélettel megosztott lakás lakrészeit.34

(9) A kérelem benyújtását követően a Hivatal ügyintézője megkeresi a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat35 vezetőjét, aki

a) környezettanulmányt készít a kérelmező lakásán,

b) felveszi a lakásban élő személyek alapvető adatait,

c) számba veszi a fizetési hátralékok teljes körét, felhalmozódásának idejét hátraléktípusonként,

d)36

e)37

f) közreműködik a védett fogyasztóvá nyilvánításban,

g) fizetési haladék, részletfizetési megállapodás megkötésében,

h) javaslatot tesz a Hivatalnak a hátralék-kezelési támogatás iránti kérelem teljesítésére vonatkozóan, amely során javasolja a támogatandó hátralék körét, figyelemmel a lakhatást leginkább veszélyeztető hátralékra,

i) figyelemmel kíséri a szolgáltatók és a hátralékot felhalmozó között kötött megállapodások betartását,

j) közvetítőként részt vesz a megoldások keresésében,

k) preventív intézkedéseket hoz az újabb hátralék felhalmozásának elkerülése érdekében.

(10) A hátralék-kezelési támogatás összegének megállapítása során a Bizottság az alábbi körülményeket veszi figyelembe különösen:

a) az adósság nagyságát,

b)38

c) amennyiben a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

d) amennyiben a háztartásban 3 vagy több gyermek neveléséről gondoskodnak,

e) ha a szülő a háztartásában a gyermekét egyedül neveli,

f)39 amennyiben a kérelmező háztartásában,

fa) álláskereső személy,

fe) 70 év feletti egyedülélő személy

él.

7. A köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés

9. §40 A köztemetés költségeinek megtérítése alól

a) mentesíteni kell azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedülélő esetében 150 %-át,

b) 50 %-os mértékben mentesíteni kell azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetében 200%-át.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. Hatálybalépés

10. § Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

9. Átmeneti rendelkezés

11. § Az a személy, aki a rendelet hatályba lépését követően, a 2015. február 28-án hatályos Szt. alapján lakásfenntartási támogatásban részesül, rendszeres lakhatási támogatásra első alkalommal a lakásfenntartási támogatás megszűnését követően szerezhet jogosultságot.

10. Hatályon kívül helyező rendelkezések

12. § (1) Hatályát veszti Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 1/2013.(I. 31.) rendelete.

(2) Hatályát veszti Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének az adósságkezelési szolgáltatásról szóló 18/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete.

1

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

2

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

3

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

4

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

5

Kiegészítette a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

6

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

7

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

8

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

9

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

10

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

11

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

12

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

13

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

14

Módosította a 19/2021. (X.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2021. október 29.

15

Módosította a 26/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2022. december 20.

16

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

17

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

18

Módosította a 26/2022. (XII.15.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2022. december 20.

19

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

20

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

21

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

22

Módosította a 26/2022. (XII.15.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2022. december 20.

23

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

24

Módosította a 26/2022. (XII.15.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2022. december 20.

25

Kiegészítette a a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

26

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

27

Módosította a 21/2022. (X.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2022. november 1.

28

Kiegészített a 21/2022. (X.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2022. november 1.

29

Hatályon kívül helyezte a 19/2021. önkormányzati rendelet. Hatályát veszti: 2021. október 29.

30

Kiegészítette a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

31

Módosította a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

32

Kiegészítette a 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2015. szeptember 26.

33

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

34

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

35

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

36

Hatályon kívül helyezte a 19/2021. (X.28.) önkormányzati rendelet. Hatályát veszti: 2021. október 29.

37

Hatályon kívül helyezte a 19/2021. (X.28.) önkormányzati rendelet. Hatályát veszti: 2021. október 29.

38

Hatályon kívül helyezte a 19/2021. (X.28.) önkormányzati rendelet. Hatályát veszti: 2021. október 29.

39

Módosította a 7/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 15.

40

Módosította a 19/2021. (X.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2021. október 29.