Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016 (VI.30.). önkormányzati rendelete

A fás szárú növények védelméről és egyes allergizáló növények ültetésének tilalmáról

Hatályos: 2016. 07. 15

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, a 48. § (1) bekezdésében és a 48. § (2) bekezdésében valamint a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet 8. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el: 


1. Általános rendelkezések


  1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - Tiszakécske Város közigazgatási területén a közterületi ingatlanon, valamint a gyógyhely területén lévő magáningatlanon lévő fás szárú növényekre, és a rendelet 1. mellékletében felsorolt allergizáló növényekre.


(2)   E rendelet hatálya nem terjed ki a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (2) bekezdésében foglaltakra.

2. §

 E rendelet alkalmazásában:


1. fakivágás: fakivágásnak minősül minden olyan fás szárú növény kivágása, melynek törzskörmérete a 10 cm-t meghaladja, illetve a pótlási kötelezettségként elültetett fás szárú növények kivágása törzskörmérettől függetlenül, de nem tartozik ide az ifjító metszés, csonkolás,

2.fatelepítési időszak: március 1. - április 15. között, szeptember 1. - november 30. közötti időintervallum.

3.fás szárú növény: fa, cserje,

4.gyógyhely területe: Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendeletének mellékletét képező Sz-1 (Közigazgatási terület szabályozási teve) és Sz-2 (beépítésre szánt területek szabályozási terve) számú terven megjelölt gyógyhely területén lévő ingatlanok (továbbiakban: gyógyhely területén lévő ingatlanok)

5. kérelmező: a Korm. rendelet alapján a közterületen lévő fás szárú növény kivágására irányuló kérelmet benyújtó,

6. kötelezett: olyan jogerős fakivágási engedély hiányában fás szárú növényt kivágó személy, akit a jegyző pótlásra kötelezett,

7.össztörzskörméret: a fák törzskörméretének összege,

8.törzskörméret: a földfelszíntől számított 1 méter magasságban mérendő törzskerület,

9.Városgondnokság: Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnoksága

10.vegetációs időszak: az az időintervallum, amikor a növényzet számára a növekedés lehetővé válik (áprilistól októberig terjedő időszak).



2. A gyógyhely területén lévő allergizáló növények ültetésének korlátozása


3. §


 (1) A gyógyhely területén a rendelet 1. mellékletében felsorolt allergizáló növények telepítése tiltott, kivéve a Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott esetet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott növény telepítése esetén a Városgondnokság az allergizáló növény vegetációs időszakon kívüli kivágásáról intézkedik.

3. Közterületen lévő fás szárú növények kivágásának engedélyezése


4. §


A közterületen lévő fás szárú növények kivágását a Korm. rendelet alapján a Jegyző engedélyezi.

5. §

Aki közterületen lévő fás szárú növényt jogerős fakivágási engedély nélkül vág ki, azt a Jegyző a fás szárú növény szakszerű pótlására vagy kompenzációs intézkedésként annak pénzbeli megváltására kötelezi.

4. A szakszerű pótlás mértéke és módja


6. §


(1) A kérelmező az általa kivágott fás szárú növényt a fakivágási engedélyben vagy a pótlásra kötelezett a pótlásra kötelező határozatban meghatározottak szerint szakszerűen pótolni köteles.


(2) A pótlás a Tiszakécske Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet 4. számú mellékletében meghatározott, a térségben tájba illő honos fafajok, örökzöldek telepítésével történhet.


 (3) A (2) bekezdéstől eltérő fás szárú növény telepítése esetén a Városgondnokság a fás szárú növény vegetációs időszakon kívüli kivágásáról intézkedik.


(4) A Jegyző a kivágott fás szárú növény helyett pótolandó fás szárú növény darabszámának meghatározásánál az alábbi szempontok alapján dönt:

a) a kivágott fás szárú növény törzskörmérete,

b) a kivágás indoka,

c) a kivágott fás szárú növény egészségi állapota,


(5) A fás szárú növény szakszerű pótlásának módja:

a) a szakszerű pótlást a fakivágási engedély illetve a pótlásra kötelező határozat jogerőre emelkedését követően, legfeljebb fél éven belül, fatelepítési időszakban kell elvégezni.

b) pénzbeli megváltás esetén a szakszerű pótlást a Városgondnokság végzi el.


(6) A szakszerű pótlást legalább 14/16 cm törzskörméretű, háromszor iskolázott fával, illetve 60-80 cm-es konténeres cserjével kell elvégezni.


(7) A fás szárú növény szakszerű telepítését a következő növényültetési technológia alapján kell teljesíteni:

a)  Ültetés előtt a fa koronáját szakszerűen meg kell metszeni, ügyelve arra, hogy a korona épsége és jellegzetessége megmaradjon. A fa hajtásainak a hosszából körülbelül a felét kell lemetszeni, a hajtás végén egészséges rügynek kell lenni.

b) A fát 1m x 1m x 1m-es ültető gödörbe kell telepíteni 100%-os talajcserével; 1m x 1m víztányér kialakításával, majd beöntözéssel. Az ősszel ültetett fát földdel kell felkupacolni a törzs körül, amit tavasszal a föld lebontása után víztányérra kell átalakítani.

c) A cserjét 40 cm x 40 cm x 40 cm-es ültetőgödörbe kell telepíteni 100%-os talajcserével, beöntözéssel. Ahol a cserjék száma négyzetméterenként kerül meghatározásra ott összefüggő cserjeágyást kell kialakítani és a cserjék közötti területet fel kell ásni, murvás területeken pedig teljes talajcserét kell végezni.

d) A cserjesor (sövény) ültetésnél a sövény teljes hosszában a területet fel kell ásni, és a cserje ültetésnél leírtak szerint a talajcserét el kell végezni.

e) A földlabdás fát három telített, kőmart, 220 cm hosszúságú, 6 cm átmérőjű fa támrúdhoz kell rögzíteni, a három támrudat a tetején 3 fa léccel merevíteni kell (a faléc hosszúsága akkora legyen, hogy a támrudak függőlegesen álljanak).

f) A támrudat tilos a földlabdába beleütni, az a földlabda külső kerületén helyezkedjen el és támassza meg a földlabdát. A támrúd ne nyúljon a koronaágak közé. A gyökérsérülések megelőzése érdekében a támrudakat még ültetés előtt célszerű a talajba verni. A törzs kikötéséhez 2 cm széles zöld vagy fekete színű hevedert kell használni.

g) A törzset a kötés helyén vastagabb textilanyaggal kell óvni.

h) Közvetlenül a telepítés után annyi vízzel kell a fát beöntözni, hogy a talaj a gödör aljáig átázzon.

(8) A kérelmezőnek illetve kötelezettnek az ültetett fát az ültetést követő 2 évig, a cserjét 1 évig kell gondoznia, az ültetéssel és a fenntartással kapcsolatos költségek őt terhelik.

(9) A pótlási kötelezettség nem tekinthető teljesítettnek, ha a fa az ültetéstől számított következő két vegetációs időszakban, illetve a cserje a telepítést követő vegetációs időszakban elpusztul. Ebben az esetben az ültetést – a (4) és (5) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – meg kell ismételni. Az újratelepítés tényét a kérelmezőnek illetve a kötelezettnek a fás szárú növény növényültetési technológiájának leírásával, és az ennek megfelelő szakszerű ültetést igazoló hiteles fényképes dokumentációval dokumentálni kell, melynek egy példányát a Jegyző részére az újratelepítést követő 15 napon belül meg kell küldenie.

5. A pénzbeli megváltás mértéke és módja


7. §


(1) A pénzbeli megváltási díj mértéke a kivágott fa össztörzskörméretével megegyező törzskörméretű facsemeték értéke.

(2)  A megváltási díjat a Jegyző állapítja meg, és azt a határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül kell befizetni Tiszakécske Város Önkormányzata Környezetvédelmi Alap számlájára. A pénzbeli megváltásként befizetett, külön számlán kezelt összeg kizárólag faültetés és utógondozás céljára használható fel.

(3) A tárgyévben befizetett pénzbeli megváltás összegének felhasználásáról a tárgyévet követő költségvetési rendelet elfogadásával egyidejűleg Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testülete jogosult dönteni.







6. Közterületi fák gallyazására vonatkozó előírások


8. §


 (1) Amennyiben a közterületen lévő fás szárú növény csoportos, szervezett gallyazását nem a Városgondnokság vagy a Városgondnokság által megbízott személy illetve szervezet végzi el, a gallyazást végzőnek a munkálatok megkezdése előtt 30 nappal ütemtervet kell benyújtania a Jegyzőnek.

(2)  Az ütemtervnek tartalmaznia kell a tervezett munkálatokat utcákra bontva, az adott utcákat érintő munkálatok tervezett kezdési és befejezési időpontját. 

7. Eljáró hatóság


9. §

 (1)  E rendeletben foglalt előírások betartására irányuló hatósági eljárásban első fokon Tiszakécske Város Jegyzője jár el.



(2) A Jegyző a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2013. (V. 9.) önkormányzati rendeletben meghatározott cselekmények esetén közigazgatási bírság kiszabására jogosult.

8. Záró rendelkezések


10. §


Ez a rendelet 2016. július 15-én lép hatályba.



Tiszakécske, 2016. június 30.




            Tóth János                                                    Gombosné dr. Lipka Klaudia

polgármester                                                                  jegyző

1.melléklet a 13/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelethez




A

B

1

Allergizáló növény neve

Allergizáló növény latin neve

2

nyírfa

Betula

3

mogyoró

Corydus

4

zöld juhar

Acer negundo

5

éger

Alnus

6

ciprusfélék

Cupressaceae

7

kőris

Fraxinus

8

eperfa

Moraceae

9

platán

Platanus

10

fűz

Salix

11

disznóparajfélék

Amaranthaceae

12

aranyvessző

Solidago

13

csalánfélék

Urticaceae

14

lórom

Rumex

15

tölgy

Quercus

16

pázsitfűfélék

Poaceae

17

fészekvirágzatúak

Asteraceae

18

üröm

Artemisia