Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2012. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2012. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályozásáról

2023.04.01.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a város lakói életkörülményeinek, életminőségének javítása és a környezeti és természeti értékek megóvása érdekében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontja, Magyarország Alaptörvénye vonatkozó rendelkezései; a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontja, 48. § (1) bekezdés1, az 58. §. (1) bekezdése; az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény; a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 36. §. (2) bekezdése, a 1991. évi XX. törvény 85. §. (1) bekezdése, valamint a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet alapján a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja a szennyezés és a környezeti ártalmak megelőzése, csökkentése és amennyire lehetséges megszüntetése. A rendelet az emberi egészség és a környezet megóvása érdekében elősegíti a környezeti elemek védelmét és megállapítja a helyi

a) levegőtisztaság-védelmi,

b) föld- és vízvédelmi,

c) zajvédelmi szabályokat, valamint

d) az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap működését.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a)2

b)3

c) a szolgáltató tevékenységet ellátó új és a már működő létesítmények esetén, így különösen:

ca) a kulturális, szórakoztatóipari,

cb) művelődési intézmény, üzlet, kereskedelmi egység, üdülő, panzió, üdülőtábor, kemping,

cc) sportpálya, térzene, tűzijáték, cirkusz, szabadtéri programok,

cd) játékterem, autóbusz-állomás és vasúti pályaudvar, üzemeltetése során a hirdetésre, reklámozásra, figyelemfelkeltésre, zeneszolgáltatásra, tájékoztatásra használt szabad, vagy zárt térben elhelyezett bármilyen, a környezetbe zajt kibocsátó berendezések működésére.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki arra a zajra:

a) amely az épületek zárt terén belül az egyik helyiségből a másikba szűrődik át, vagy amely a szomszédos, egybeépített más létesítményekben az épületen keresztül átszűrődik,

b) vagyonvédelmi célokat szolgáló, intenzív hangjelzéssel üzemelő riasztó berendezésekre,

c) amely természeti csapás elhárítása érdekében, vagy más fontos közérdekű célból (pl. meghibásodás, vagy katasztrófa elhárítás céljából) történik,

d) arra a zajra, amely a 2. §. (1) bekezdés c) pontjában meghatározott létesítmények közönségétől, vendégeitől, ügyfeleitől származik és amelyre határértéket nem lehet megállapítani (csendháborítás).

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni a helyi védelem alá vont természetvédelmi értékek és területek tekintetében is.

(4) E rendelet szabályai szerint kell eljárni az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának pénzügyi kezelésekor.

Fogalom meghatározások

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a)4 avar és kerti hulladék: falomb, nyesedék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban kerti hulladék);

b) csendes övezet: a rendeltetése miatt fokozott védelmet igénylő (pl. egészségügyi, oktatási, művelődési) létesítményt körülvevő terület;

c) egyenértékű A-hangnyomásszint: a zajhatás A-súlyozó szűrővel értékelt hangnyomásszintjeinek a megítélési időre vonatkozó effektív értéke;

d) egyidejűleg működő, több hangosító berendezés: a védendő létesítmény szempontjából egynél több, egyidejűleg működő hangosító berendezés 100 m (tapasztalati érték) távolságon belül;

e) hangosító berendezés: a rendelet szerint ide tartozik bármilyen műszaki berendezés, amely a hallható hangtartományba eső hanghullámokat bocsát ki; kivéve a kis teljesítményű, kizárólag háttérzenét szolgáltató berendezések (pl.: áruházak belső hangosítása, üzletek, boltok, szolgáltatók dolgozói, vendégei részére szolgáltatott halk zene). Háttérzenének minősül a vendéglátó helyiségben a vendégek étkezése vagy italfogyasztása, egyéb tevékenysége közben szolgáltatott halk zene is, melynek során a vendégek egymás beszédét átlagos hangerővel megértik, és ahol a zeneszolgáltatásból származó zaj egyenértékű „A” hangnyomásszintjének átlagértéke nem lépi túl a hangforrás előtt 2 m-rel a 70 dB-t folyamatos 2 perces mintavétel mellett. Hangosító berendezésnek minősül a zenegép, és az olyan élő- vagy gépi zeneszolgáltatás hangosító berendezése is, melynek üzemeltetése során fő cél a vendégek zenés szórakoztatása és amely e cél eléréséhez alkalmas olyan mértékű folyamatos zaj keltésére, amely a környező lakók nyugalmát zavarja.

f)5

g) helyi jelentőségű védett természeti terület: határozat, vagy helyi rendelet által védetté nyilvánított (kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő) földterület;

h) helyi védelem alatt álló természeti érték: határozat, vagy helyi rendelet által védetté nyilvánított (kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő) élő szervezet egyede (pl. fa);

i) megítélési idő: a zajterhelést okozó hatás értékelési időtartama. A megítélési idő nappali időszakban a legnagyobb mértékadó A-hangnyomásszintet adó, folyamatos 8 óra, éjszakai időszakban a legnagyobb mértékadó A-hangnyomásszintet adó folyamatos félóra;

j) mobil üzemeltetés: a műsorszórás közben a hangosító berendezés változtatja a helyét;

k) roncsolt talajfelszín: amelyen a természetes terepszint megváltoztatását eredményező földmunkavégzésre került sor (pl.: feltöltés, letolás, hulladékelhelyezés).

l) szabadtéri üzemeltetés: műsorszórás szabadtéren, vagy építmény helyiségében, jellemzően nyitott nyílászárók mellett;

m) zajkibocsátási határérték (emisszió): a zajforrás által okozott zajnak a mérőfelületen megengedett legnagyobb értéke, melynek a mérőfelület minden pontján teljesülni kell;

n) zajterhelés: a védendő helyen megvalósuló egyenértékű A-hangnyomásszint;

o) zajterhelési határérték (immisszió): a különböző környezeti zajforrásoktól származó együttes zajterhelés megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintje a mérőfelületen, a védendő létesítmények előtt 2,0 m az MSZ. 18150-1/98 immissziós zajjellemzők vizsgálata alapján, valamint a védendő létesítmény belsejében (lakószoba) csukott nyílászárók mellett engedélyezett hangnyomásszint;

p) zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület: zajterhelés szempontjából az átlagosnál nagyobb csendet, nyugalmat igénylő terület (pl.: kórházak, idősek otthona)

r) zárttéri üzemeltetés: műsorszórás valamely építmény zárt helyiségében, jellemzően zárt nyílászárók mellett.

s)diszkó” a rendelet értelmezésében olyan szórakoztató egység ,ahol az elsődleges gépzene, vagy élőzene műsorszerű szolgáltatása és nyilvános meghirdetése mellett, másodlagosan (kiegészítésképpen) vendéglátó tevékenység is folyik.

t) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

II. Zajvédelem

4. § (1) Zajvédelmi szempontból a zajtól védendő területek meghatározásánál a településrendezési és építésügyi követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rend. 10. §.-25. §.-ai szerinti besorolást kell Kiskunfélegyháza közigazgatási területén alapul venni. Eltérő határértékű védendő területek találkozási határvonalán a szigorúbb határértékű terület határértéke a mérvadó.

(2) Csendes övezet kialakítására kijelölt területek: a város egészségügyi, szociális, oktatási intézményei, templomok, temetők és a pihenést szolgáló természetvédelmi területek 100 m-es körzete és a lakóövezetek 50 m-es körzete.

(3) A csendes övezetekben zajkibocsátással járó, új ipari tevékenység nem telepíthető, és újonnan csak nappal üzemelő (6.00-20.00) kereskedelmi egység létesíthető.

(4) A csendes övezeteket és a fokozottan védett területeket Kiskunfélegyháza Város Település Rendezési Terve jelöli ki.

Működéssel kapcsolatos szabályok

5. § (1) Új hangosító berendezést telepíteni, üzembe helyezni, meglévő hangosító berendezést üzemeltetni csak úgy lehet, ha az attól származó zajterhelés nem haladja meg a zajterhelési határértéket.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó hangosító berendezés működtetése vagy élőzene szolgáltatása engedélyköteles, a zajkibocsátási határérték kiadására kérelmet kell benyújtani az első fokú környezetvédelmi hatósághoz, az arra rendszeresített nyomtatványon (3. sz. melléklet)

(3) A hangosító berendezések működtetésével és engedélyezésével kapcsolatos hatósági feladatokat Kiskunfélegyháza Város Jegyzője (továbbiakban: jegyző) látja el.

(4) A kiadott engedélyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(5) A létesítmény tulajdonosa, üzemeltetője, a szabadtéri rendezvény szervezője a tevékenységét csak jogerős és végrehajtható engedély birtokában kezdheti meg.

(6) Azokon a területeken, ahol a környezeti zaj önmagában is magas (pl.: nagy forgalmú zajos közlekedési létesítmények vagy már üzemelő zenét szolgáltató vendéglátó egységek környezetében) a műsorzaj az eredő zajterhelést (imissziót) nem növelheti.

(7) A műsorzaj megengedett értékét csökkenteni kell abban az esetben, ha a zajtól védendő épületnél egyidejűleg más hangosító berendezés zaja is érvényesül.

(8) Az engedély kérelemhez csatolni kell:

a) alkalmi (1-2 nap/hó) üzemeltetés esetén:

aa) a zajos tevékenység 1 hónapra eső napjainak számát a konkrét napok megjelölésével,

ab) a tevékenység napi kezdetének és befejezésének időpontját,

ac) a zajkeltés módját (diszkózene, élőzene, erősítő berendezés teljesítménye),

ad) létesítmény környezetében 100 m-en belül üzemeltetett hangosító berendezéssel rendelkező zenés szórakozóhelyek megjelölését,

b) időszakos (3-6 nap/hó) és rendszeres (7, vagy ennél több nap/hó) üzemeltetés esetén:

ba) az (a) pontban felsoroltakat és azon túl

bb) akusztikai szakvéleményt arra vonatkozóan, hogy a hangosító berendezés működése során keltett zajszint nem haladja meg az 2. sz. mellékletben feltüntetett zajterhelési határértékeket.

bc) zenés rendezvények tartása során be kell szerezni az egység 60 méteres körzetében található lakások lakásonkénti többségi tulajdonosi hozzájárulását. Amennyiben egy lakásingatlannak több azonos arányú tulajdonosa van, akkor részükről egy nyilatkozat fogadható el. Amennyiben egy lakásingatlannak több azonos arányú tulajdonosa van, és nyilatkozataik egymással ellentétesek, akkor a zenés rendezvénnyel kapcsolatos akaratnyilvánításuk nem tekinthető megadottnak. Amennyiben a zenés rendezvény tartásához az érintett lakástulajdonosok több mint fele nem járul hozzá, úgy az engedély megtagadható.

c) Szabadtéri rendezvények (koncert, tűzijáték, stb.) esetén

ca) meg kell adni a zajterhelés helyét, időpontját és módját,

cb) az üzemeltető (rendező) köteles előzetes egyeztetést folytatni a tervezett helyszín 100 m-es körzetében található oktatási, egészségügyi, gyermek és ifjúságvédelmi, vallás gyakorlására szolgáló és egyéb intézményekkel. Az egyeztetés dokumentumait az engedély iránti kérelemhez kell csatolni.

d)6 Új „diszkó” engedélyezéséhez szükségesek az (a) és (b) pontban felsoroltak.

A rendeletben előírt határértékek betartásának ellenőrzése

6. § (1) Lakossági panaszok kivizsgálását (a határérték betartását és az üzemelés rendjét) a jegyző jogosult ellenőrizni.

(2) A lakossági panasz, vagy közérdekű bejelentés esetén az engedélyezett, vagy működő helyhez kötött hangosító berendezés által okozott zajterhelés ellenőrzése érdekében műszeres zajmérés, zajvizsgálat rendelhető el, amelyet a vonatkozó szabvány - MSZ. 18150-1/98 - előírásai szerint kell elvégezni.

(3) Az üzemeltető által vitatott lakossági bejelentés vagy hivatalból indult zajmérés esetén, melynek során a hivatali mérőműszer zajhatárérték túllépést mutat - eredménytelen egyeztetések után - az üzemeltető köteles saját költségére zajvizsgálatot és szakértői véleményt készíttetni a hatósági felszólítást követő 30 napon belül.

(4) A hatóság által megrendelt - a határérték betartását ellenőrző - zajvizsgálat költségét a zajos tevékenység okozója köteles viselni, ha részéről a határérték túllépés megállapítható.

(5) Határérték túllépése esetén az üzemeltetőt olyan műszaki, vagy egyéb intézkedésekre kell kötelezni, amelyek biztosítják a határérték betartását. Az üzemeltetőnek a zajcsökkentő intézkedések elvégzését követően a határérték betartását zajvizsgálaton alapuló szakvélemény benyújtásával kell igazolni.

Mobil hangosító berendezések működésének szabályai

7. § (1) A mobil hangosító berendezés üzemeltetésére kérelmet kell benyújtani - az arra rendszeresített nyomtatványon (4. sz. melléklet) - a Városüzemeltetési Csoporthoz az üzemeltetés megkezdése előtt legalább 6 munkanappal. A kérelemnek tartalmaznia kell a működtetés időszakát, útvonalát.

(2) Amennyiben a műsorszórás megkezdéséig a Városüzemeltetési Csoport nem bírálja el a kérelmet, az engedélyt megadottnak kell tekinteni.

(3) Mobil szabadtéri műsorszórás a város egész területén, munkanapokon 8.00-18.00 között, pihenő és munkaszüneti napokon 10.00-12.00 óra és 15.00-19.00 óra között folytatható.

(4) A mobil hangosító berendezés álló helyzetben nem üzemeltethető.

Különleges zajkeltéssel kapcsolatos zajvédelmi előírások

8. § (1) Légi bemutatók, sétarepülések, gépi hajtású járműversenyek, edzések 8.00-22.00 óra között rendezhetők. Ezen alkalmi rendezvények kizárólag engedély alapján tarthatók (5. §. (3) bek. szerint).

(2) Jelentős zajkibocsátással járó alkalmi rendezvények - szabadtéri koncert, tűzijáték, - a 5. § (8) bekezdés (c) pontja szerint megkért engedély alapján 8.00-22.00 óra között tarthatók.

(3) A város számára jelentős szabadtéri rendezvények esetén nem a vonatkozó jogszabályok szerinti zajhatárérték és a (2) bekezdés szerinti időtartam korlát a mérvadó, hanem egyedi elbírálás alapján kell az engedélyt megadni.

(4) Zajjal járó munkákat (pl: betonkeverés, fűnyírás, fűrészelés, stb.) a lakóövezetekben munkanapokon 6.00-20.00 óra között, munkaszüneti és ünnepnapokon 8.00-18.00 óra között lehet végezni.

(5) Zajjal járó kültéri közmunkák során zajkibocsátó berendezések üzemeltetése (pl.: útburkolat feltörése hidraulikus fejtőkalapácssal, kézi betontörő és fejtőkalapácsok üzemeltetése) a módosított 140/2001. (VIII.8.) Korm. rendeletben foglaltak betartásával végezhető.

A zajvédelmi szabályok megszegésének következménye

9. § (1) Azon üzemeltető, aki hangosító berendezését engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően üzemelteti, vagy bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, tevékenységének azonnali beszüntetésére kötelezhető.

(2) Amennyiben a megállapított zajkibocsátási határértéket zajvizsgálat alapján bizonyíthatóan túllépésre kerül, akkor a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet alapján számított, többször kiszabható zajbírsággal sújtható a zajos tevékenység okozója.

(3) Amennyiben a zajos tevékenység okozója részéről a határérték túllépés megállapítható, köteles a zajvizsgálat költségét is viselni.

(4) Amennyiben a hangosító berendezés üzemeltetője fél éven belül ismételten túllépi a rendeletben előírt határértéket, a jegyző a hangosító berendezés üzemeltetését felfüggesztheti, vagy véglegesen megtilthatja.

(5) A zajbírságot az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapba kell befizetni.

(6) Amennyiben a Városüzemeltetési Csoport által mért tájékoztató jellegű eredmények a rendeletben előírt határértékek teljesülését igazolják, a panaszbejelentő ennek ellenére kéri az akusztikai szakértői véleményt, a zajvizsgálat költsége a panaszbejelentőt terheli abban az esetben, ha nincs határérték túllépés.

A zajszintmérő műszer használatának szabályai

10. § (1) Kiskunfélegyháza Város közigazgatási területén a Polgármesteri Hivatal tulajdonában és a Városüzemeltetési Csoport használatában lévő VOLTCRAFT 322 típusú digitális zajszintmérő műszerrel (továbbiakban: műszer) a 2. §. (1) bekezdésében meghatározott, a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó zajt kibocsátók tevékenysége ellenőrizhető.

(2) A műszer használatára a Városüzemeltetési Csoport vezetője, a közterület felügyelők és a környezetvédelmi referens jogosultak.

(3) A műszert évente kalibráltatni szükséges.

(4) A helyszínen a műszer a pillanatnyi hangnyomásszinteket rögzíti, az eredmények feldolgozása számítógépen, a műszerhez tartozó szoftverrel történik.

(5) A műszer által mért feldolgozott eredmények a hatósági eljárásban csak tájékoztató jellegűek, szankcionálásra nem használhatók. A műszer által mért határérték túllépést akusztikai szakértői véleménnyel kell megerősíteni a szankcionáláshoz (9. §.).

III. Levegőtisztaság-védelem

11. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója köteles az ingatlan rendszeres karbantartásáról és tisztántartásáról gondoskodni a levegőterhelés elkerülése érdekében.

(2) Bűzös anyagot – kivétel a (4) bekezdés – csak légmentesen záró tartályban szabad szállítani és tárolni.

(3) Trágyát szállítani és tárolni a bel- külterületen egyaránt csak teljesen lefedett állapotban szabad.

(4) Könnyen kiporzó és lesodródó anyagokat csak zárt rakszelvényű vagy ponyvával ellátott gépjárművön szabad szállítani.

(5) Építési munkák során, valamint az úttest felbontásánál keletkező törmeléket és kiporzó anyagot a porképződés megakadályozására nedvesíteni kell a munkálatok jellegétől függően legalább havonta, közterület esetében pedig a közterület-foglalási engedélyben előírt időpontig el kell távolítani a munkavégzés helyszínétől, vagy zárt konténerben kell tárolni.

Avar és kerti hulladék ártalmatlanítására, égetésére vonatkozó szabályok

12. §7 (1) Kiskunfélegyháza város központi belterületén növényi zöldhulladékok (pl.: avar, kerti hulladék), lábon álló növényzet, tarló, gyep égetése tilos.

(2) Avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

(3) A város azon részein, ahol a (2) pont szerinti ártalmatlanítás nem oldható meg, az avart és kerti hulladékot elsősorban átlátszó zsákban a házhoz menő zöldjárathoz a hirdetmény és a kihelyezést szabályozó helyi rendelet előírásai szerint lehet közterületre kihelyezni.

(4) Az ingatlan előtti közterületi növényzetről lehullott és a lakosság által összegyűjtött avart az Önkormányzat díjmentesen a közszolgáltatást ellátó szervezet útján elszállíttatja.

(5) Kiskunfélegyháza város különálló belterületein (pl. Aranyhegy, Zöld Mező lakótelep, Molnártelep), különleges külterületein (zártkertekben) és külterületén növényi zöldhulladékok (pl.: avar, kerti hulladék), lábon álló növényzet, tarló, gyep égetése a vonatkozó felsőbb szintű jogszabályokban foglaltak betartása mellett minden évben tavasszal március 1. és május 15. közötti időszakban, ősszel pedig szeptember 15. és november 30. közötti időszakban végezhető.

A háztartási fűtési tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

13. §8

Allergiát okozó növények elleni védekezési szabályok

14. § (1) A rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt és bemutatott, leggyakoribb allergiát okozó növényeket az ingatlan tulajdonosa, használója, haszonélvezője, bérlője, kezelője a virágzás megkezdése előtt, az időjárástól függő szükséges gyakorisággal köteles eltávolítani. A Ricinus communis, mint mérgező növény közterületen való tartása, ültetése tilos.

(2) Az allergiát okozó növények felismerésének elősegítéséről, továbbá az általuk okozott megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a lakosság körében történő felvilágosításról az önkormányzat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal együttműködve gondoskodik a helyi hírközlő szerveken keresztül (írott sajtó, helyi rádió, televízió és intézmények).

IV. Víz- és földvédelem

15. § (1) A város közigazgatási területén lévő élővizek természetes vagy kialakult állapotának fenntartásáról (pl.: iszaptalanítás) az élővizek tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) Természetes felszíni vízfolyásokba és csapadékvíz gyűjtő árkokba tisztítatlan szennyvizet, iszapot bevezetni és hulladékot elhelyezni tilos.

(3) A csapadékvíz gyűjtő árkokban a víz elfolyását gátolni tilos.

(4) Tilos az ingatlanok szennyvizét, vagy egyéb szennyező anyagát (trágyalé, iszap, vegyszer maradék) nyílt csatornába és zárt csapadékvíz elvezető csatornába, vagy használaton kívüli kútba vezetni.

(5) Szennyvizet vagy állattartási hulladékot tartalmazó vizet előtisztítás után, vagy tisztítottan sem szabad csapadékvíz-csatornába, nem biztonságos szikkasztó-derítőbe, vagy csapadék-elvezető árokba bevezetni.

(6) Szennyvízcsatorna hálózatra vezetett kommunális és ipari szennyvizek minőségének meg kell felelnie a 204/2001. (X.26.) Korm. rendeletben előírt feltételeknek, határértékeknek. Amennyiben a szennyvizek minősége a határértékeknek nem felel meg, azokat elő kell tisztítani határérték alatti vízminőségre.

(7) Kiskunfélegyháza város azon területein, ahol szennyvízcsatorna-hálózat még nem került kiépítésre, az ingatlanokon zárt vízzáró szennyvízgyűjtő aknák kiépítésével kell a kommunális szennyvizet tárolni, kezelni. Az akna üzemeltetésekor biztosítani kell a szivárgásmentességet, a rendszeres üríthetőséget és bizonylatokkal ellenőrizhetően a befolyó és az elszállított vízmennyiség közötti egyenlőséget.

(8) A talaj és a talajvíz minőségének védelme érdekében szikkasztó vagy egyéb vízáteresztő szennyvízgyűjtőtároló üzemeltetése Kiskunfélegyháza közigazgatási területén tilos.

(9) Közterületeken járművet mosni, a közkifolyóknál és tűzcsapoknál állatot itatni vagy azokból vizet elvezetni tilos.

(10) Az állattartó telepek üzemeltetése során a talaj, a felszíni és a felszín alatti vizek szennyezése, veszélyeztetése tilos.

(11) Aki olyan tevékenységet folytat, amelynek eredményeként roncsolt talajfelszín keletkezik, annak egyéb jogszabályban és egyedi kötelezésben meghatározott kötelezettségén túl, a terület rendezéséről is gondoskodnia kell.

V. Települési Önkormányzati Környezetvédelmi Alap

16. § (1) A Települési Önkormányzati Környezetvédelmi Alap (továbbiakban: Alap) az Önkormányzat közigazgatási területén az alábbi környezetvédelmi feladatok ellátására szolgáló, elkülönített pénzalap, amely része a költségvetési rendeletnek. Az Alap célja:

a) az épített és természetes környezeti értékek megőrzése, fenntartása,

b) a környezeti ártalmak megelőzése,

c) bekövetkezett környezeti károk felszámolása, az eredeti állapot helyreállítása vagy a terület rendezése,

d) a környezetvédelmi intézkedések, feladatok ellátása, végrehajtása,

e) a természeti értékek megóvása, fenntartása,

f) a környezetvédelmi oktatás, szemléletformálás segítése.

(2) Az Alap pénzeszközeit az önkormányzat más pénzforrásaitól elkülönítetten kell kezelni.

(3) Az Alapot a bevételi források és kiadások szerint kell nyilvántartani.

Az Alap bevételi forrásai

17. § (1) Az Alap bevételi forrásai:

a) Az Önkormányzat területén a Környezetvédelmi Felügyelőség által jogerősen és végrehajthatóan kiszabott környezetvédelmi bírságok Önkormányzatot megillető része (zaj- és rezgés-, légszennyezési-, veszélyes hulladék- és szennyvízbírság; az 1995. évi LIII. tv. 58. § (2) b./ pontja alapján),

b) Az önkormányzat I. fokú környezetvédelmi hatósági jogkörében jogerősen és végrehajthatóan kiszabott bírságok teljes összege (természetvédelmi, zaj- és rezgésvédelmi, levegőtisztaság-védelmi, 1996. évi LIII. 80. §. (4) b./ pontja, valamint 1995. évi LIII. tv. 58. §. (2) a) bek. alapján),

c) Környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része (1995. évi LIII. tv. 58. § (2) c./ pontja alapján),

d) A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 58. §. (6) bekezdése alapján az Önkormányzatot arányosan megillető megosztott bevétel,

e) Természetvédelmi bírság összege (a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. 80. §. (2) és (4) bekezdése alapján),

f) Egyéb bevétel alapján ténylegesen realizálódó bevétel. (pl.: pályázati pénzek.)

g) A Városgazdálkodási szakfeladaton belül környezetvédelmi célú elkülönített pénzösszeg.

Alap felhasználása

18. § (1) Az Alapból megvalósítandó célok:

a) Levegőtisztaság-védelem (pl. mérések, helyszíni vizsgálatok, környezetvédelmi hatósági feladatok színvonalának javítása, közlekedési légszennyezés csökkentése, adatbázis létesítése, stb.).

b) Hulladékgazdálkodással kapcsolatos megelőzés, tudatformálás; lakosság részére és az oktatási intézményekben szervezett veszélyes hulladék gyűjtési akciók.

c) Országos vagy helyi védelem alatt álló természeti értékek vagy természetvédelmi területek megőrzése, eredeti állapotuk helyreállítása, fenntartása.

d) Zöldterületek védelme, fejlesztése, zöldfelület gazdálkodás, erdők védelme, allergiát okozó növények elleni védekezés, gyomirtás.

e) Fásítás.

f) Zaj- és rezgésvédelem ( mérések, helyszíni vizsgálatok, hatósági feladatok színvonalának javítása, közlekedési légszennyezés csökkentése, adatbázis létesítése, mérőműszer beszerzése, stb.).

g) Vizek védelme: felszíni- és felszín alatti vizek (talajvíz) védelme.

h) Környezetvédelmi szemlélet, oktatás ösztönzése, támogatása. Környezetvédelmi célú szakmai programokon való részvétel.

i) Környezetvédelmi információs rendszer működtetése, fejlesztése, szakirodalom beszerzése.

j) Települési környezetvédelmi program készítése, folyamatos karbantartása.

k) A környezet védelmét szolgáló tervek, tanulmányok készítése.

l) Egyéb, a környezet védelmét elősegítő tevékenység.

m) Évente egy alkalommal a környezetvédelemben kiemelkedő szerepet vállaló civil szervezetek, magánszemélyek részére támogatás.

n) Az Alap bevételeit kizárólag az (1) bekezdés a)-m) pontjában meghatározott célokra lehet felhasználni, más célokra azok még ideiglenesen sem vonhatók el.

Rendelkezés az Alappal

19. § (1) A Települési Önkormányzati Környezetvédelmi Alap részletes felhasználásáról a szakbizottságok jóváhagyásával a Képviselő-testület dönt a költségvetési rendelet elfogadásakor.

(2) Az Alap felhasználásáról Kiskunfélegyháza város polgármestere a zárszámadás keretében tájékoztatást ad a Képviselő-testület felé.

VI. A rendelet betartásának ellenőrzése, szankcionálás

20. § (1) A rendelet 5. §. (2),(5) bekezdésének, a 8. §. (2), (4) bekezdésének, a 9. §. (1) bekezdésének, a 11. §-ának, a 12. §. (1), (3) bekezdésének, a 13. §.-ának, a 14. §. (1) bekezdésének, a 15. §. (2)-(5) és (8)-(9) bekezdéseinek megsértése tiltott, közösség ellenes magatartásnak minősül, az elkövető közigazgatási bírsággal vagy a polgármesteri hivatal illetékes ügyintézői és közterület-felügyelői által helyszíni bírsággal sújtható.

VII. Záró rendelkezések

21. § (1) Ez a rendelet 2012. június 7-én lép hatályba, egyidejűleg a 39/2004. (IV.30.) rendelet ás az azt módosító 15/2005.(IV.29.), 31/2005. (IX.30.) és a 47/2009.(XII.18.) rendelet hatályát veszti.

1

A „48. § (1) és (4) bekezdés b.) pontja” szövegrészt „48. § (1) bekezdése” szövegre módosította a 4/2021. (II.17.) önkormányzati rendelet 1. §-a,. Hatályba lép a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet hatályvesztését követő napon.

2

Hatályon kívül helyezte a 13/2015. (V.4.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan 2015. május 4-től.

3

Hatályon kívül helyezte a 13/2015. (V.4.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan 2015. május 4-től.

4

Hatályon kívül helyezte a 4/2021. (II.17.) önkormányzati rendelet 2. § a) pontja. Hatályba lép a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet hatályvesztését követő napon. A 3. § (1) bekezdés a) pontját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

Hatályon kívül helyezte a 13/2015. (V.4.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan 2015. május 4-től.

6

Az 5. § (8) bekezdés d) pontja a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Hatályon kívül helyezte a 4/2021. (II.17.) önkormányzati rendelet 2. § b) pontja. Hatályba lép a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet hatályvesztését követő napon. A 12. §-t a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

8

Hatályon kívül helyezte a 13/2015. (V.4.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan 2015. május 4-től.