Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016.(IV.1.) önkormányzati rendelete

a városi kitüntetések és Elismerő Oklevél alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 16

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016.(IV.1.) önkormányzati rendelete

a városi kitüntetések és Elismerő Oklevél alapításáról és adományozásuk rendjéről

2024.01.16.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában és 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a városi kitüntetések és Elismerő Oklevél alapításáról és az adományozásuk rendjéről a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

KITÜNTETÉSEK ÉS ELISMERŐ OKLEVÉL ALAPÍTÁSA

1. § Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete annak érdekében, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak és közösségeknek, akik a város szolgálatában, jó hírének öregbítésében, fejlődésének elősegítésében, érdekeinek előmozdításában, valamint a nevelés-oktatás, a közművelődés, az egészségügy és szociális ellátás, a közszolgálat, a sport, a művészetek, a tudomány, az idősügy, a hagyományőrzés és a hazafias eszmék ápolása, a külkapcsolatok terén, valamint az egyetemes emberi értékek gyarapításában kimagasló és példamutató tevékenységet fejtettek ki, az alábbi kitüntetéseket és Elismerő Oklevelet alapítja (a továbbiakban együtt: kitüntetések):

(1) Kitüntető címek:

a) „Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára”

b) „Kiskunfélegyházáért”

c) „Petőfi Emlékérem”

d) „Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára”

(2) Szakmai kitüntető díjak:

a) „Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért”

b) „Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért”

c) „Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért”

d) „Kiskunfélegyháza Város Egészségügyéért”

e) „Kiskunfélegyháza Város Szociális Ellátásért”

f) „Kiskunfélegyháza Város Sportjáért”

g) „Kiskunfélegyháza Város Művészeti Tevékenységéért”

h) „Kiskunfélegyháza Város Tudományos Munkáért”

i) „Kiskunfélegyháza Város Roma Közösségéért Végzett Munkáért”

j) „Kiskunfélegyháza Város Közbiztonságáért”

k) „Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért”

l) „Kiskunfélegyháza Város Idősügyi Tevékenységéért”

m) „Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért”

n)1 „Kiskunfélegyháza Város Karitatív Tevékenységéért”

(3) „Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevele”

II. Fejezet

KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSA

Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára

2. § (1) „Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a

köztiszteletben álló személynek, aki egész életművével kiemelkedően tevékenykedett Kiskunfélegyháza város fejlődéséért, szellemi és anyagi gyarapodásáért, a társadalmi, vagy gazdasági, vagy tudományos, vagy művészeti, vagy kulturális, vagy oktatási-nevelési, vagy egészségügyi, vagy szociális, vagy sport területén maradandó alkotással és eredménnyel öregbítette a város hírnevét és tekintélyét, a város nemzetközi és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett tevékenységével hozzájárult városunk hírnevének növeléséhez.

(2) Kiskunfélegyháza város díszpolgára jogosult:

a) a Képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt venni,

b) díjtalanul látogatni a város létesítményeit,

c) hivatalos, az önkormányzat által rendezett városi szintű rendezvényekre, ahol megkülönböztetett hely illeti meg,

d) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyen díszsírhely illeti meg.

(3) A díszpolgár nevét – díszpolgárságára utalva – márványtáblán kell megörökíteni.

"Kiskunfélegyházáért"

3. § "Kiskunfélegyházáért" kitüntető cím adományozható annak a személynek, aki a város fejlődése érdekében kiemelkedően hasznos munkát végzett és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket ért el, vagy azoknak a közösségeknek, társadalmi és gazdasági szervezeteknek, amelyek tevékenységükkel kimagasló módon járultak hozzá a város szellemi és anyagi gyarapodásához, tekintélyének növeléséhez.

"Petőfi Emlékérem"

4. § "Petőfi Emlékérem" kitüntető cím adományozható mindazoknak, akik a Petőfi-kutatásban, Petőfi kultuszának ápolásában, Petőfi szellemi örökségének megőrzésében és terjesztésében kiemelkedően tevékenykedtek a közéletben, a tudomány, a művészet, az oktatás, a művelődés területén, maradandó alkotásaikkal és eredményeikkel öregbítették a város hírnevét és tekintélyét.

Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára

5. § „Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára” kitüntető cím adományozható annak a külföldi állampolgárságú személynek, aki jelentős szerepet játszott Kiskunfélegyháza külkapcsolatainak alakításában, gazdagításában, a város nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése terén ért el kiemelkedő eredményeket, és tevékenységével segítette Kiskunfélegyháza kulturális, gazdasági életének fejlődését, hozzájárult a település jó hírének terjesztéséhez, turisztikai vonzerejének emeléséhez Magyarország határain túl.

Szakmai kitüntető díjak

6. § (1) "Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért" kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a nevelő-oktató munka, a pedagógiai újítások kidolgozása vagy alkalmazása, a pedagógiai gyakorlat segítése, a magyar neveléstudomány eredményeinek felhasználása, a nemzetközi pedagógiai tapasztalatok adaptációja terén hosszú idő óta, a gyermekek, az ifjúság nevelése, oktatása és harmonikus személyiségformálása érdekében példamutató eredményességgel tevékenykedtek.

(2) "Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért" kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a város lakossága és a helyi közösségek szolgálatában, a kultúra és közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, a művészi és közízlés fejlesztése érdekében kimagasló teljesítményt értek el.

(3) "Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért" kitüntető díj adományozható a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatánál kiváló közszolgálati munkát végzett polgármesternek, jegyzőnek, köztisztviselőnek, ügykezelőnek.

(4) "Kiskunfélegyháza Város Egészségügyéért” kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik az egészségügy szolgálatában, a város egészségügyi ellátása színvonalának fejlesztéséhez hosszú időn keresztül hozzájárultak, - a lakosság egészségének megóvásában, javításában, gyógyításában kimagasló eredményt értek el.

(5) „Kiskunfélegyháza Város Szociális Ellátásáért” kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a szociális ellátás, gondozás, rehabilitáció javításával, a gyermek, ifjúság és családvédelem érdekében kiemelkedő munkát végeztek, szociális és karitatív tevékenységet folytattak.

(6) "Kiskunfélegyháza Város Sportjáért" kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a testnevelés és a sport népszerűsítésében, a diák-, a tömeg-, a verseny-, és a szabadidősport szervezésében, valamint a lakosság fizikai és egészségi állapotának fejlesztésében kimagasló munkát végeztek, továbbá olyan hazai vagy nemzetközi sporteredményeket értek el, amellyel hozzájárultak a város hírnevének öregbítéséhez.

(7) "Kiskunfélegyháza Város Művészeti Tevékenységért" kitüntető díj adományozható azoknak a Kiskunfélegyházán élő vagy a városhoz más módon szorosan kötődő amatőr vagy hivatásos művész(ek)nek, akik valamely művészeti ágban kimagasló alkotó tevékenységet fejtettek ki, kiemelkedő színvonalú művészeti alkotásukkal a város szellemi és anyagi értékeit gazdagították.

(8) "Kiskunfélegyháza Város Tudományos Munkáért" kitüntető díj adományozható azoknak a Kiskunfélegyházán élő, vagy a városhoz más módon szorosan kötődő személyeknek vagy közösségnek, akik valamely tudományág területén kiemelkedő eredményt értek el, szellemi értéket hoztak létre, a tudományos életben végzett tevékenységükkel a város szellemi és anyagi értékeit gazdagították.

(9) „Kiskunfélegyháza Város Roma Közösségéért Végzett Munkáért” kitüntető díj adományozható:

- azoknak a személyeknek, akik a roma identitástudat vállalásától függetlenül tevékenységükkel hozzájárulnak a roma társadalom integrációjának előmozdításához, a többségi társadalommal való békés, baráti együttműködés kialakításához, a másság jogának tiszteletben tartásához, elismeréséhez, a roma társadalom történelmi és kulturális hagyományainak megőrzéséhez, egészségügyi és szociális helyzetének javításához,

- azoknak a roma közösségeknek, társadalmi szervezeteknek, akik kiemelkedően hasznos munkájukkal hozzájárultak a roma közösségi élet, a kulturális és hagyományőrző tevékenység gyarapításához, tekintélyének növeléséhez.

(10) „Kiskunfélegyháza Város Közbiztonságáért” kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, akik Kiskunfélegyháza város közbiztonságáért kiemelkedő munkát végeztek a Rendőrség, a Tűzoltóság, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Mezei Őrszolgálat alkalmazásában, vagy polgárőrként.

(11) „Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért” kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a város lakosságának szolgálatában, a gazdaság fejlődése érdekében kiemelkedő munkát végeztek.

(12) „Kiskunfélegyháza Város Idősügyi Tevékenységéért” kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik tevékenységükkel hozzájárulnak az időskorúak tartalmas, közösségformáló, történelmi és kulturális hagyományokat ápoló, közfeladatot végző tevékenységéhez, eredményes közösségi együttműködéshez, továbbá akik kiemelkedő hasznos munkájukkal hozzájárulnak a nyugdíjasok idősügyi tevékenységéhez, jobb életminőség elősegítéséhez, valamint a „sajátos élethelyzetük” tiszteletben tartásához, elismeréséhez és támogatásukhoz.

(13) „Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért” kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a magyar, kun, jász hagyományok, térségünk ősi tradicionális értékeinek, kultúrájának őrzése, ápolása, kutatása, átörökítése területén, illetve ezen közösségek érdekében végzett munkájuk terén értek el kiemelkedő eredményeket, továbbá akik Kiskunfélegyházához köthető hazafias cselekedeteikkel, bátor, hősies eszmeiségükkel, emberi helytállásukkal és magatartásukkal, egész életútjukkal példamutatót alkottak.

(14)2 Kiskunfélegyháza Város Karitatív Tevékenységéért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik jótékony, önzetlen és emberbaráti alapon segítséget nyújtanak a szegények, a betegek, és a nehéz helyzetben lévők, az arra leginkább rászorultak részére, pénzbeli adományok, élelmiszer- vagy ruhaadományok, önkéntes munka vagy más módon történő segítségnyújtás formájában.

Elismerő Oklevél

7. § "Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselőtestületének Elismerő Oklevele" adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a munkaterületükön hosszú időn át példamutató szorgalommal, kimagasló teljesítménnyel a közösség, a munkahely érdekeit szem előtt tartva, kiemelkedő eredményt értek el, - és munkájukkal maradandó értéket képviselnek a város életében.

III. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

A javaslattétel rendje

8. § (1) A kitüntetések adományozását kezdeményezheti bármely választójoggal rendelkező természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet, aki az Európai Unió valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkezik.

(2) A javaslattételre jogosult egy alkalommal kitüntetésenként csak egy személyre, közösségre tehet javaslatot.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy közösség nevét, azon tevékenység részletes leírását, méltatását, a konkrét alkotás ismertetését, amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyul a kitüntetésre, elismerésre.

(4) A javaslatokat a rendelet mellékletét képező adatlapon írásban, az adományozás éve február havának utolsó napjáig lehet a Polgármesterhez benyújtani.

(5) A benyújtási határidő előtt legalább 30 nappal mind a lakosságnak, mind a Képviselő-testület tagjainak tájékoztatást kell adni a javaslattételi lehetőségről.

A kitüntetések adományozásának rendje

9. § (1) A kitüntetéseket Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza.

(2) A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a Polgármester adja át, a Városalapítók Napja alkalmából rendezendő ünnepség keretében.

(3) Kitüntetések kategóriánként - évente - egy személynek vagy közösségnek ítélhetőek oda.

(4) Kivételes események, kiemelkedő évfordulók alkalmából a kiadható kitüntetések számát Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata legfeljebb eggyel emelheti.

(5) Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Elismerő Oklevele évente legfeljebb 20 személynek, közösségnek adományozható.

(6) A kitüntetések posztumusz díjként is adományozhatók, amelyek átvételére a kitüntetett házastársa, ennek hiányában egyenes ágbeli hozzátartozója jogosult.

(7) A (2) pontban meghatározott időponttól eltérő adományozásról a Képviselő-testület minősített többséggel, esetileg dönt.

A kitüntetésekkel járó elismerés

10. § (1) A „Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára” kitüntetéssel arany pecsétgyűrű jár, belevésve Kiskunfélegyháza címere.

(2) A "Kiskunfélegyházáért" kitüntetéssel plakett jár, mely ezüstből, arany bevonattal készül.

(3) A "Petőfi Emlékérem" kitüntetéssel adományozást igazoló okirat és díszdobozban elhelyezett érem jár, amely:

a) bronzból készül,

b) előlapján Petőfi portré és Petőfi Emlékérem Kiskunfélegyháza felirat,

c) hátlapján valamely Petőfi versidézet szerepel.

(4) A „Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára” kitüntetéssel plakett jár, mely ezüstből, arany bevonattal készül.

(4a)3 „Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért” szakmai kitüntetéssel plakett jár, mely

a) bronzból készül,

b) előlapján Seres József portré és „Seres József emlékplakett” felirat,

c) hátlapján „Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért” felirat.

(5) A kitüntetésekkel járó oklevélnek tartalmaznia kell:

a) a kitüntetett, elismerésben részesített nevét, az általa viselt cím, beosztás vagy foglalkozás megjelölésével,

b) a képviselőtestületi határozat számát,

c) az adományozás rövid indoklását,

d) a kiállítás keltét, a Polgármester aláírását,

e) Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat pecsétjének lenyomatát.

11. § A kitüntetésekkel kapcsolatos összes költséget az Önkormányzat viseli.

A kitüntetések visszavonása

12. § (1) Vissza kell vonni a kitüntetést attól, akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélt, vagy a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntetés visszavonható attól, aki az elismerésre az adományozáskor nem ismert okok miatt utóbb érdemtelenné vált.

(3) A visszavonást a javaslattételre jogosult, továbbá a kitüntetett munkáltatója is kezdeményezheti a Polgármesternél.

(4) A visszavonásról a Képviselő-testület dönt.

Vegyes és záró rendelkezések

13. § (1) A kitüntetések adományozásával járó előkészítő és szervezési feladatokat a Jegyző látja el.

(2) Az adományozott kitüntetésekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A díszpolgári cím adományozását díszes kivitelű almanachban kell nyilvántartani, melybe bevezetett adományozást a Polgármester írja alá.

(3) A döntést követően a „Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára”, a „Kiskunfélegyházáért", a „Petőfi Emlékérem”, és a „Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára” kitüntető címek adományozásáról szóló határozatot, valamint a benyújtott kitüntetési javaslatot a Levéltárnak át kell adni megőrzés céljából.

(4) A kitüntetés visszavonásáról szóló határozat számát a nyilvántartásban fel kell jegyezni. A visszavonás tényét az érdekeltekkel és a Levéltárral is közölni kell.

(5) A kitüntetések adományozását és visszavonását Kiskunfélegyháza Város hivatalos lapjában és a honlapján közzé kell tenni.

(6) E rendelet 2016. április 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg „a városi kitüntetések és Elismerő Oklevél alapításáról és adományozásuk rendjéről” szóló 14/2011. /VI. 24. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

Az 1. § (2) bekezdés n) pontját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 6. § (14) bekezdését a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 10. § (4a) bekezdését a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.