Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezetőt megillető díjról

Hatályos: 2022. 10. 02

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezetőt megillető díjról

2022.10.02.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. egyes anyakönyvi események: a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,

2. hivatali helyiség: Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal (Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 1.) Díszterme, és kis házasságkötő-terme (belső tárgyaló)

3. hivatali munkaidő: Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatalának Közszolgálati Szabályzatában meghatározott munkaidő.

2. § (1) Az anyakönyvvezetőnél illetékmentes kérelmet kell benyújtani a kérelem indokolásával:

a) a hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívüli,

b) a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő,

c) a hivatali munkaidőn kívül történő és hivatali helyiségen kívüli

egyes anyakönyvi esemény engedélyezése iránt.

(2) A jegyző az engedélyezési eljárása során – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – a kérelemről határozattal dönt.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha

a) a felek a 2010. évi I. törvény (továbbiakban: Atv.) 18. § (3) bek. szerinti nyilatkozatot megtették,

b) a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas a szertartás ünnepélyes és méltó lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására,

c) biztosított a megfelelő méretű és minőségű fedett tér, amely biztosítja az anyakönyvi iratok biztonságos, környezeti hatásoktól védő kezelését, és

d) az 1. mellékletben meghatározott díjat megfizetik.

(2) Az engedélyező a helyszínen köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín megfelel az egyes anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása feltételeinek, valamint jelen rendelet előírásainak.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli egyes anyakönyvi esemény – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott munkaszüneti napok kivételével –

a) január 1. és március 31. között szombaton 10 órától 16 óráig,

b) április 1. és október 31. között szombaton 14 órától 19 óráig,

c) november 1. és december 31. között szombaton 10 órától 16 óráig

engedélyezhető.

(2) December 31-én és az (1) bekezdésben foglalt szombati időponttól eltérő szombati időpontban, illetve munkanapokon hivatali munkaidőn kívüli egyes anyakönyvi esemény csak különös méltánylást érdemlő esetben, a kérelemben részletesen kifejtett indokok alapján engedélyezhető.

(3) Nem köthető házasság és nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat a munkanap-áthelyezés következtében jogszabályban elrendelt, ünnepnaphoz kapcsolódó pihenőnapon.

II. Fejezet

Az egyes anyakönyvi események többletszolgáltatási díjai, és az anyakönyvvezetőt megillető díjazás

5. § (1) Hivatali munkaidőben az egyes anyakönyvi események vonatkozásában az

a) az ünnepség céljára az anyakönyvvezető döntése alapján kiválasztott, megfelelően berendezett hivatali helyiség biztosítása,

b) az emléklap és

c) az anyakönyvi kivonat

díjmentes.

(2) A hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény, a hivatali munkaidőn kívül tartott egyes anyakönyvi esemény, továbbá a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény esetén az önkormányzat részére fizetendő többletszolgáltatás díját az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A rendeletben meghatározott díjakat a Polgármesteri Hivatal által kiállított számla alapján kell megfizetni, és díj megfizetését az erről szóló bizonylat bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni legkésőbb az egyes anyakönyvi eseményt megelőző 15. napon.

(4) Az egyes anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek annak kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell fizetni a kérelmező részére.

(5) A rendeletben meghatározott díjak megfizetése alól mentesség adható, ha valamelyik házasuló, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő személy állapota közeli halállal fenyeget.

6. § A hivatali munkaidőn kívül történő egyes anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt az Atv. 19. § (2) bekezdése alapján választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az 1. mellékletben meghatározott díjazás illeti meg.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

7. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

8. §1

9. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A

B

B

C

1

házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése

többletszolgáltatási díj (ÁFA-t nem tartalmaz)

anyakönyvvezetőt megillető díj

2

hivatali munkaidőn kívül

hivatali helyiségen kívül

60.000 Ft

45.000 Ft

3

hivatali munkaidőn kívül

hivatali helyiségben

25.000 Ft

12.500 Ft

4

hivatali munkaidőben

hivatali helyiségen kívül

20.000 Ft

-

1

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.