Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2002. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető egyes szociális, jóléti, juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2002. 07. 09

Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2002. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető egyes szociális, jóléti, juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

2002.07.09.

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a és 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 13. § (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 6. §-ának (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2-8. §-aiban meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § (1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a)1 a Ktv. 49/F §-ában meghatározottak szerinti cafetéria-juttatások

b) Lakhatási, lakásépítési, -vásárlási támogatások

c) Családalapítási támogatás

d)2

e) Szociális támogatások

f) Tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás

g) Illetményelőleg

3. § (1) A rendelet 1. § (1) bekezdésnek b) pontjától g) pontjáig meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg, az éves önkormányzati költségvetési rendeletben biztosított keret terhére.

4. § A köztisztviselőnek a következő szociális támogatás nyújtható:

a) temetési segély

b) szociális segély.

4/A. §3 A Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je munkaszüneti nap.

II.

A nyugállományú köztisztviselők támogatásaival kapcsolatos szabályok

5. § (1) A nyugállományú köztisztviselő az éves önkormányzati költségvetési rendeletében biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeli támogatásokban részesülhet:

a) eseti szociális segély

b) jövedelem kiegészítés

c) temetési segély

d) kedvezményes étkeztetés

e) kedvezményes üdültetés

f) az önkormányzat által fenntartott kulturális-közművelődési intézmények szolgáltatásainak 100 %-os díjfizetési kedvezménnyel történő igénybevétele.

(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kisérése, az igényjogosultságról szóló döntés előkészítése céljából 3 tagból álló szociális bizottságot ( a továbbiakban: Bizottságot) kell létrehozni. A Bizottság tagja, a polgármesteri hivatalban működő érdekképviseleti szerv képviselője, a jegyző által felkért a hivatalból nyugállományba vonult nyugdíjas személy, továbbá a jegyző által felkért polgármesteri hivatalban dolgozó- nem vezető beosztású – köztisztviselő.

(3) A Bizottság tagjai sorából elnököt választ. A Bizottság üléseinek összehívásáról az elnök gondoskodik. A Bizottság döntéshozatalkor szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Az elnök jogosult képviselni a bizottság véleményét a szociális támogatásokról szóló döntés meghozatalával kapcsolatos eljárásban.

(4) A Bizottság évente legalább 2 ülést tart. Az elnök soron kívüli döntést igénylő esetben rendkívüli bizottsági ülést is összehívhat.

(5) A Bizottság és elnöke feladataival, működésével, valamint eljárásával kapcsolatos részletszabályokat a bizottság ügyrendje tartalmazza.

6. § (1) A rendelet 5. §-ának (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő, vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.

(2) A Bizottság és a jegyző hivatalból is kezdeményezheti a támogatás odaítélését.

(3) A kérelmek elbírálásakor, illetve rangsorolásakor elsősorban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) közszolgálati idő

b) életkor

c) jövedelem.

(4) A kérelmekről a Bizottság véleményének kikérése után a jegyző dönt.

7. § A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a jegyző által meghatározott ügyintéző látja el.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kiskunmajsa, 2002. július 9.
Kiss Károly Dr. Csávolszki László
polgármester jegyző
1

Módosította 5/2010. ( II.25.) sz. rendelet 1. §-a , hatályos 2010. február 25-től

2

Hatályon kívül helyezte 5/2010. ( II. 25.) sz. rendelete, hatálytalan 2010. február 25-től

3

Beiktatta 7/2019. (IV.01.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2019. április 2-től