Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2003. (III.17.) önkormányzati rendelete

A Kiskunmajsa város díszpolgára, Kiskunmajsa városért, Kiskunmajsa város tiszteletbeli polgára, Kiskunmajsa sportjáért, Kiskunmajsa város közszolgálatáért címek adományozásáról

Hatályos: 2020. 06. 25

A Kiskunmajsa város díszpolgára, Kiskunmajsa városért, Kiskunmajsa város tiszteletbeli polgára, Kiskunmajsa sportjáért, Kiskunmajsa város közszolgálatáért címek adományozásáról, Kiskunmajsa város Önkormányzatának képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § -ában kapott felhatalmazása alapján azért, hogy a városban kiemelkedő tevékenységet folytatók tetteit elismerje, és példaképül állítsa, az alábbi rendeletet alkotja.

Kiskunmajsa város díszpolgára


1.§


Kiskunmajsa Város Képviselő-testülete " Kiskunmajsa város díszpolgára" kitüntető címmel ismeri el azok érdemeit, akik Kiskunmajsa város:


-fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, a társadalmi, gazdasági,

-kulturális, egészségügyi sport, tudományos, vagy művészeti téren eredményükkel, alkotásukkal növelték a város hírnevét és tekintélyét,

-nemzetközi kapcsolataink létrehozásában, kiegészítésében, erősítésében jelentősen közreműködtek.

2. §[1]


(1)   A díszpolgári cím adományozására Kiskunmajsa város Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult.

(2)   Díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet bármely választójoggal rendelkező kiskunmajsai lakosú állampolgár és közösség.

(3)[2] A cím adományozására vonatkozó javaslataikat a Polgármesterhez kell eljuttatni. A javaslatokat az jogi és ügyrendi feladatokat ellátó Bizottság megvitatás után terjeszti a Képviselő-testület elé.

(4)   Az adományozást határozat formájában a Képviselő-testület jegyzőkönyvbe foglalja és indokolja.

(5)   Évente két díszpolgári cím adományozható, adható kitüntetés posztumusz is.


3.§[3]


A díszpolgári címet az Önkormányzat Képviselő-testülete a "Majsa Napok " alkalmával, ünnepélyes keretek között adományozza, de a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a cím átadása történhet más alkalommal is az ünnepélyes adományozás lehetőségének biztosítása mellett.

4.§


(1)   A díszpolgári cím oklevél formájában kerül átadásra, mely a következőket tartalmazza:

-az adományozó megjelölését,

-a díszpolgár nevét,

-az adományozás jogcímét és keltét,

-aláírásokat és az adományozó pecsét lenyomatát.

(2)   Az oklevelet a Polgármester és a Jegyző írja alá.

(3)[4]

 5.§[5]

6.§


A város díszpolgára a Képviselő-testület és a lakosság tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért


-az Önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre fenntartott hely biztosítása mellett meg kell hívni,

-a várost képviselő delegáció tagjaként felkérhető a Képviselő-testület eseti határozata alapján,

-jogosult a Képviselő-testületi ülésen tanácskozási joggal részt venni,

-díjtalanul látogathatja a város művészeti és közművelődési intézményeit, rendezvényeit.

7.§


(1)   Az Önkormányzat Képviselő-testülete visszavonhatja a díszpolgári címet attól, a személytől, aki bűncselekményt követ el, vagy magatartásával méltatlanná válik annak viselésére.

(2)[6],[7],[8] A díszpolgári cím visszavonására a Polgármester és a jogi és ügyrendi feladatokat ellátó Bizottság tehet előterjesztést.

 (3)  A Képviselő-testület díszpolgára cím visszavonásáról szóló határozatát a nyilvántartó könyvbe be kell jegyezni. A visszavonás tényét az érintettel és a Levéltárral is közölni kell.

Kiskunmajsa városért


 8.§


(1)   ”Kiskunmajsa városért" kitüntetést adományozhat az Önkormányzat Képviselő-testülete mindazon személyeknek és közösségeknek, akik az 1.§ -ban foglaltak alapján erre méltóak.

A címre érdemesség elbírálásánál a város új Önkormányzatának 1990. évi megalakulásától nyújtott teljesítmények kerülnek figyelembe vételre.

(2)   A "Kiskunmajsa városért" elismerésre vonatkozó szabályok az (1) bekezdésben írt kivételtől eltekintve a 2 -7 §-okban foglaltakkal megegyeznek.


Kiskunmajsa város tiszteletbeli polgára


9.§


(1)[9] Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete „Kiskunmajsa város tiszteletbeli polgára” címet alapít azon külföldi állampolgárok részére, akik Kiskunmajsa város érdekében kiemelkedően tevékenykednek.

(2)   Kiskunmajsa város tiszteletbeli polgára elismerésre a rendelet 2-7 §-aiban foglalt szabályok értelemszerűen vonatkoznak, kivéve a 4. § (3) bekezdése.


Kiskunmajsa sportjáért


10.§


(1)[10] Kiskunmajsa város Önkormányzatának Képviselő-testülete "Kiskunmajsa sportjáért" kitüntetést alapít mindazon személyeknek, akik adott évben, illetve az elmúlt évek során sokat tettek azért, hogy a sportéleten keresztül Kiskunmajsa város hírnevét öregbítsék.


(2)[11],[12],[13]  A kitüntetés adományozására javaslatot tehet bármely választójoggal rendelkező kiskunmajsai lakosú állampolgár és kiskunmajsai székhelyű közösség.

A javaslatokat a Polgármesterhez kell eljuttatni. A javaslatokat az, jogi és ügyrendi feladatokat ellátó Bizottság megvitatás után terjeszti a Képviselő-testület elé.


(3)   A kitüntetés a Polgármester és a Jegyző által aláírt oklevél és emlékplakett formájában kerül átadásra.

Az adományozást határozat formájában a Képviselő-testület jegyzőkönyvbe foglalja és indokolja.


(4)[14]      A Kiskunmajsa sportjáért címet az Önkormányzat Képviselő-testülete a "Majsa Napok " alkalmával, ünnepélyes keretek között adományozza, de a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a cím átadása történhet más alkalommal is az ünnepélyes adományozás lehetőségének biztosítása mellett.


Kiskunmajsa város közszolgálatáért


11.§[15],[16]


Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete a „Kiskunmajsa város közszolgálatáért” kitüntetést alapítja mindazon közfeladatot ellátó dolgozó számára, akik az ifjúság nevelésében, az oktatás területén, az egészségügyben, a közművelődés területén, a közigazgatásban, illetve egyéb közszolgálati területen végzett munkájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

12.§[17],[18]


(1)   A Kiskunmajsa város Közszolgálatáért cím adományozására Kiskunmajsa város Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult.

(2)   A Kiskunmajsa város Közszolgálatáért cím adományozására javaslatot tehet bármely választójoggal rendelkező kiskunmajsai lakosú állampolgár és  kiskunmajsai közösség.

(3)[19] A cím adományozására vonatkozó javaslataikat a Polgármesterhez kell eljuttatni. A javaslatokat az, jogi és ügyrendi feladatokat ellátó Bizottság megvitatása után terjeszti a Képviselő-testület elé.

(4)   Az adományozást határozat formájában a Képviselő-testület jegyzőkönyvbe foglalja és indokolja.

(5)   A Kiskunmajsa Város Közszolgálatáért cím évente adományozható, adható kitüntetés posztumusz is.

(6)   A Kiskunmajsa város Közszolgálatáért címet az Önkormányzat Képviselő-testülete a "Majsa Napok " alkalmával, ünnepélyes keretek között - adományozza, de a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a cím átadása történhet más alkalommal is az ünnepélyes adományozás lehetőségének biztosítása mellett.

13.§[20]


(1)   A Kiskunmajsa város Közszolgálatáért cím oklevél formájában kerül átadásra, mely a következőket tartalmazza:

-az adományozó megjelölését,

-a kitüntetett nevét,

-az adományozás jogcímét és keltét,

-aláírásokat és az adományozó pecsét lenyomatát.

(2)   Az oklevelet a Polgármester és a Jegyző írja alá.

(3)   A kitüntetéssel együtt emlékplakett kerül átadásra.

13/A §[21]


(1) Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete a „Kiskunmajsa város iparáért” kitüntetést alapítja mindazon természetes személyeknek, jogi személyeknek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik, vagy amelyek Kiskunmajsa területén legalább 20 éve kiemelkedő iparos, kereskedelmi, vállalkozó, gazdálkodó, vendéglátó, illetve idegenforgalmi tevékenységet végeznek, nincs helyi adótartozásuk, általános köztartozásuk, és a tevékenységüket magas színvonalon, a lakosság megelégedésére végzik.


(2) A Kiskunmajsa város iparáért cím adományozására Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult.


(3) A Kiskunmajsa város iparáért cím adományozására javaslatot tehet bármely választójoggal rendelkező kiskunmajsai lakó- vagy tartózkodási helyű állampolgár és kiskunmajsai közösség.


(4) A cím adományozására vonatkozó javaslataikat a polgármesterhez kell eljuttatni. A javaslatokat a jogi és ügyrendi feladatokat ellátó bizottság megvitatása után terjeszti a Képviselő-testület elé.


(5) Az adományozást határozat formájában a Képviselő-testület jegyzőkönyvbe foglalja és indokolja. A kitüntetés a polgármester és a jegyző által aláírt oklevél és emlékplakett formájában kerül átadásra. Az oklevél tartalmazza az adományozó megjelölését, a kitüntetett nevét, az adományozás jogcímét és keltét, valamint az aláírásokat és az adományozó bélyegző lenyomatát.


(6) Évente két Kiskunmajsa város iparáért cím adományozható, adható a kitüntetés posztumusz is.


(7) A Kiskunmajsa város iparáért címet az önkormányzat Képviselő-testülete a „Majsa Napok” alkalmával, ünnepélyes keretek között adományozza, de a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a cím átadása történhet más alkalommal is az ünnepélyes adományozás lehetőségének biztosítása mellett.


Záró rendelkezések


14.§


Ezen rendelet a kihirdetés napján. lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Kiskunmajsa város díszpolgára, Kiskunmajsa városért, Kiskunmajsa város tiszteletbeli polgára, Kiskunmajsa sportjáért, Kiskunmajsa város közszolgálatáért címek adományozásáról szóló 7/2003. (II. 28.) Ktr.


A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.


Kiskunmajsa, 2003. március 17.



Faludi Tamás                                                                                    Dr. Csávolszki László

 polgármester                                                                                                jegyző

[1]

Módosította 19/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályos 2015. június 30-tól.

[2]

Módosította 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2017. június 30-tól

[3]

Módosította 10/2009. ( II. 27. ) Ktr. 1. §-a, hatályos 2009. február 27.-től

[4]

  Hatályon kívül helyezte 10/2009. ( II. 27.) Ktr. 2.-a, 2009. február 27.-től

[5]

Hatályon kívül helyezte 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos  2017. június 30-tól

[6]

Módosította 6/2011. (II.25.) önkorm. Rend. 1.§-a, hatályos 2011. február 26-tól

[7]

Módosította 19/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2015. június 30-tól

[8]

Módosította 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2017. június 30-tól


[9]

Módosította 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. június 30-tól

[10]

Módosította 19/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2015. június 30-tól

[11]

Módosította 10/2009. ( II. 27. ) Ktr. 3. §-a, hatályos 2009. február 27.-től

[12]

Módosította 19/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2015. június 30-tól

[13]

Módosította 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2017. június 30-tól

[14]

Beiktatta 10/2009. ( II. 27. ) Ktr. 4. §-a, hatályos 2009. február 27.-től

[15]

Módosította 5/2007. (II.28.) rendelet 1.§-a, hatályos 2007. február 28-tól

[16]

Módosította 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2017. június 30-tól

[17]

Módosította 5/2007. (II.28.) rendelet 2.§-a, hatályos 2007. február 28-tól

[18]

Módosította 19/2015. önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2015. június 30-tól

[19]

Módosította 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2017. június 30-tól

[20]

Módosította 5/2007. (II.28.) rendelet 3.§-a, hatályos 2007. február 28-tól

[21]

Beiktatta 15/2020. (VI.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2020. június 25-től