Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (X.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára vonatkozó helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 10. 18

Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Képviselő-testület Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1.§

Kiskunmajsa Városi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) e rendelet szabályait kell alkalmazni.

2.§

(1) A Mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mktv.) 35.§ (1) bekezdésében foglalt hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

  b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán     tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

  d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

  e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában, továbbá

  f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

 

3. §

(1) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van hatályban, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(2)  A kérelmező a tevékenység során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától.

(3) A rendelet alkalmazásában, filmforgatás szempontjából turisztikailag kiemelt területet az önkormányzat nem határoz meg.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 30 napot, mely indokolt

esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(5) A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(6) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

 

4.§

(1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható vagy rendkívüli természeti események miatt elmaradó közterület-használatot a kérelmező köteles haladéktalanul jelezni az önkormányzatnak.

(2) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használatot olyan időtartamra kell meghosszabbítani, ameddig a filmforgatási célú közterület igénybevétel akadályozva volt.  A közterület filmforgatási célú használatát ilyen esetekben az akadály elhárulása után, továbbá a rendkívüli természeti esemény után, a kárelhárítást és helyreállítást követően, legfeljebb 10 napon belül újra biztosítani kell.

5.§

(1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik az Mktv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével. A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak a díjnak egy összegben, az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.

(2) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál.

(3) Közérdekű célnak minősül különösen, az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása, továbbá ha a film fogatásának célja Kiskunmajsa történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi szintereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

6. §

Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba

Kiskunmajsa, 2013. október 17.

                                   Faludi Tamás                                                Dr. Tárai Éva

                                   polgármester                                                       jegyző   

A rendelet kihirdetve 2013. október 17.

                                                                                                         Dr. Tárai Éva

                                                                                                               jegyző