Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 06. 30

Kiskunmajsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. §. (1) bekezdés c.) valamint a 48. § (4) bekezdés b.) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, valamint az önkormányzat Pénzügyi és Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el: 

Általános rendelkezések

1. §

 

Értelmező rendelkezések:

a.) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally,falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és  egyéb növényi maradványok;

b.) szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljából folytatnak;

c.) ünnepnap: március 15., húsvét, május 1, pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1. és december 24. - január 2.

d.) üdülőterület: Barka u., Bodza u., Csalogány tér, Csillag u., Délibáb u., Fácán u., Fülemüle u., Gyöngyvirág u, Kakukk u., Napsugár u., Kalász u., Őzike u., Pipacs u., Rekettye u., Sün u., Venyige u., Liget u., Cinege u., Pillangó tér.

A rendelet célja és hatálya

2. §


  1. A rendelet célja az avar és kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.
  2. A rendelet hatálya kiterjed Kiskunmajsa Város belterületén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, szervezetekre.   

Avar és kerti hulladék ártalmatlanításának szabályai

3. §


  1. Avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban helyben történő komposztálással történhet.
  2. Az ártalmatlanítás történhet a szervezett szemétszállítás keretében történő elszállítással is. A közszolgáltatás keretében elszállított zöldhulladék csak engedéllyel rendelkező kezelőnek adható át.
  3. Hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom esetén az ártalmatlanítás kizárólag az (1) és (2) bekezdésekben megjelölt módon történhet.

Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

4. §


  1. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló) illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.


  1. A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése minden év szeptember 1-től a következő év április 30-ig végezhető el. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés engedélyezett. Az égetést hétfőtől péntekig 8-18 óra között, míg szombaton 8-14 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben. Ünnepnapokon, vasárnap valamint az üdülőterületen - a 4. §. (4)-(6) bekezdésben foglaltaktól eltérően –  tilos az égetés.


  1. Lehetőség szerint a lakos az égetés megkezdését megelőzően azt telefonon jelentse be a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ügyeletének.


  1. E rendeletben meghatározott égetési időszakon kívüli valamint az üdülőterületen történő avar és kerti hulladék égetés engedélyezése tekintetében - az égetés megkezdését megelőzően legalább 5 nappal - kérelem nyújtható be, mely kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.


  1. A engedélyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell legalább:

                   - a kérelmező nevét és címét,

                   - az égetés helyét, időpontját,

                   - a felelős személy nevét, címét, elérhetőségeit.


  1. Az égetésre vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell legalább:

                   - a felelős személy nevét, címét, elérhetőségeit,

                   - az égetés pontos időpontját, helyét,

                   - az engedélyezéssel kapcsolatos egyéb feltételeket.

Az égetési időszakon kívüli valamint az üdülőterületen történő avar és kerti hulladék égetésének engedélye nem adható ki, ha az égetés időpontja ünnepnapra ill. szombat, vasárnapra esne.


  1. Égetni csak száraz állapotú kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.


  1. Avart, kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, a tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.


  1. Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti, saját tulajdonú ingatlanán a tűzvédelmi előírások betartásával úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsájtó anyagot nem tartalmazhat. 

Avar és kerti hulladék égetést tiltó rendelkezések

5. §.


  1. Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos, kivéve a Szank-Majsai és a Fehér-tó Majsai csatornák belterületi nyitott szakaszának a csatornatengelytől mért 50-50 m-es távolságán belül.


  1. Ünnepnapokon, vasárnap valamint az üdülőterületen - a 4. §. (4)-(6) bekezdésben foglaltaktól eltérően –  tilos az égetés.


  1. Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén.


  1. Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.


  1. Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait. 

6. §


  1. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 l edényben tárolt oltóvizet, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.


  1. Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.


  1. A hatóságilag elrendelt országos általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést. 

Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok

7. §


  1. Főzés és sütés céljából szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.


  1. A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincsen, a tüzet azonnal el kell oltani.


  1. A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. 

Jogkövetkezmények

8. §

 

Aki a rendeletben foglalt előírásokat nem tartja be, a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló módosított 259/2011. (XII.07.) Korm. rendelet alapján tűzvédelmi bírsággal, valamint a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló módosított 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet szabályai szerint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések


Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.


Kiskunmajsa, 2015. június 29.



         Ábrahám-Fúrús András                                            dr. Tóth-Péli Emőke

               polgármester                                                             jegyző






Ezen rendelet 2015. június 29. napján kihirdetésre került.






                                                                                   dr. Tóth-Péli Emőke

                                                                                            jegyző