Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelete

A kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2016. 08. 12

Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelete

A kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

2016.08.12.

Mélykút Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1. § (6) bekezdés a.) pontjában, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. tv. 7. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

Mélykút Város Képviselő-testülete által alapított kitüntető címek

1. § Mélykút Város Önkormányzata nagyra becsüli a város érdekeinek előmozdításában, fejlődésének elősegítésében kimagasló, példamutató tevékenységet kifejtő állampolgárok, közösségek munkáját. A Képviselő-testület a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munka, életmű elismerésére az alábbi elismeréseket alapítja:

„Mélykút Város Díszpolgára” cím
„Mélykút Városért Díj” cím

„Mélykút Város Díszpolgára” cím

2. § (1) „Mélykút Város Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével a helyi társadalmi-gazdasági életben olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a település jó hírnevének megőrzéséhez és öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként is köztiszteletben áll.

(2) A cím posztumusz elismerésként is adományozható. A posztumusz cím átvételére a kitüntetett házastársa, közeli hozzátartozója jogosult.

3. § „Mélykút Város Díszpolgára Cím” címben részesült személy az önkormányzat és a település lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi.

A város díszpolgárát
megilleti a díszpolgári cím viselésének joga,
az önkormányzat által rendezett ünnepségekre meg kell hívni,
a települést képviselő delegáció résztvevőjeként felkérhető,
tanácskozási jog illeti meg a Képviselő-testület ülésén,
díjtalanul látogathatja az önkormányzat művészeti és közművelődési intézményeit.

„Mélykút Városért Díj” cím

4. § (1) „Mélykút Városért Díj” adományozható azoknak, akik Mélykút fejlesztése, hírnevének emelése érdekében

a társadalmi, gazdasági életben, településfejlesztésben, az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, műszaki, közigazgatási és egyéb területeken példamutató, kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki,
elméleti vagy gyakorlati munkájuk révén kiemelkedő módon hozzájárultak Mélykúton a korszerű és eredményes oktatás-nevelés megvalósításához,
a kulturális élet, a művészetek, az irodalom területén kimagasló színvonalú tevékenységet végeztek,
tartósan kiemelkedő gyógyító, megelőző, szociális tevékenységet fejtettek ki, az egészségügyi és szociális ellátás helyi célkitűzéseinek eredményes megvalósításához hozzájárultak,
az ifjúságpolitikai feladatok végrehajtásában, a testnevelés és sportmozgalom szervezésében, fejlesztésében és feltételei megteremtésében kiemelkedő érdemeket szereztek, vagy kiemelkedő sporteredményeket értek el.
Kitüntető díj adományozható átfogó életmű elismeréseként is.
(2) A kitüntető díj egyénnek és közösségnek, továbbá posztumusz is adományozható.

Az adományozás rendje, eljárási szabályok

5. § (1) A kitüntető címek adományozására javaslatot tehetnek:

települési képviselők, önkormányzati bizottságok,
politikai, gazdasági, érdekképviseleti és szakmai szervezetek, egyesületek, munkahelyi kollektívák,
Mélykút választójogosultsággal rendelkező választópolgárai.
(2)
(3) A javaslatokat az adományozás évében az adományozásról döntő képviselő-testületi ülésig lehet írásban benyújtani a polgármesterhez. A javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy közösség nevét, továbbá azon tevékenység részletes leírását, méltatását, amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyul a kitüntetésre.
(4)
(5) A kitüntető címeket a képviselő-testület adományozza.
(6) A kitüntető címekből évente legfeljebb egy adományozható. Ebbe nem számít bele a posztumusz kitüntetés. Kivételesen, kiemelkedő évfordulók vagy események alkalmával a képviselő-testület megemelheti a díjak számát.

6. § (1) A kitüntető címeket minden évben a Mélykúti Napok rendezvénysorozatát megnyitó ünnepélyen kell átadni. Amennyiben az adott évben valamilyen oknál fogva a Mélykúti Napok nem kerül megrendezésre úgy a kitüntető címeket az augusztus 20-ai ünnepségen kell átadni.

(2) A kitüntető címek átadására a képviselő-testület a polgármestert hatalmazza fel.

(3) A kitüntető címek adományozásával járó költségek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § (1) A „Mélykút Város Díszpolgára” cím adományozásakor a polgármester díszoklevelet, díszpolgári láncot, valamint – a posztumusz elismerés kivételével – ajándéktárgyat ad át. A díszoklevél, valamint a díszpolgári lánc leírását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. Az ajándéktárgy értéke legfeljebb 200 ezer forint lehet.

(2) Posztumusz díj adományozása esetén a díszoklevelet a kitüntetett közeli hozzátartozójának kell átadni. A posztumusz kitüntetéssel ajándéktárgy nem jár. Ha a közeli hozzátartozónak a díszoklevél nem adható át, úgy a cím adományozásának nyilvánosságra hozatala mellett csak a nyilvántartásba vételről kell gondoskodni.

8. § (1) A „Mélykút Városért Díj” cím adományozása során emlékplakettet, oklevelet és a Képviselő-testület egyedi döntése szerint - pénz vagy tárgyjutalmat kell átadni.

(2) Az emlékplakett leírását, valamint az oklevél szövegét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) Posztumusz díj adományozása esetén az emlékplakettet és oklevelet a kitüntetett közeli hozzátartozójának kell átadni. A posztumusz kitüntetéssel pénzjutalom nem jár. Ha a közeli hozzátartozónak az emlékplakett és oklevél nem adható át, úgy a kitüntetés nyilvánosságra hozatala mellett csak a nyilvántartásba vételről kell gondoskodni.

(4) A pénz-, vagy tárgyjutalom díjankénti összege legfeljebb 50 000 Ft lehet. A közösség részére adható összeg legfeljebb négyszerese lehet, amelynek konkrét összegét a képviselő-testület adományozáskor állapít meg.

9. § (1) A Képviselő-testület a kitüntető címet visszavonja, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte. A kitüntető cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik. Az elismerésre érdemtelen az, aki ismételten közbotrányokozással hívja fel magára a figyelmet.

(2) A címek visszavonására az adományozásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(3) A visszavonásról a javaslat alapján a képviselő-testület dönt, egyben gondoskodik a cím bevonásáról.

10. § A kitüntetettekről az önkormányzat jegyzője díszes kötésű albumban nyilvántartást köteles vezetni.

11. § (1) Ez a rendelet 2009. november 1. napján lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 1/2009.(I.28.) rendelet és az azt módosító 13/20009.(VII.1.) rendelet, valamint az 1/1992.(II.1.) rendelet és az azt módosító 13/1996.(V.1.), 14/2001.(VIII.1.), 14/2003.(VI.15.), 25/2004. (IX.29.), 14/2008.(X.29.) rendelet.

1. függelék a 2. melléklethez a 17/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelethez