Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 21

Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetéséről

2014.02.21.

Mélykút Város Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Egészségügyi, Szociális és Ügyrendi Bizottsága, Oktatási, Kulturális, Sport és Ifjúsági Bizottsága, Fejlesztési, Ipari és Mezőgazdasági Bizottsága és Pénzügyi Bizottság írásos véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mélykút Város Önkormányzat képviselő-testületére, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó intézményekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését:

967 255 E Ft 1

Költségvetési bevétellel

1 031 346 E Ft 2

Költségvetési kiadással

64.091 E Ft 3

Költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét

45.270 E Ft
18.821 E Ft 4

ebből

működési célú összegét

felhalmozási célú összegét

állapítja meg.

(2) 5

A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület 35.889 E Ft előző évek működési, 28.202 E Ft felhalmozási célú pénzmaradványának igénybevételét rendeli el, ebből 9.381 E Ft-ot működési célra rendel felhasználni.

(3) 6

A felhalmozási hiány 31.472 E Ft külső finanszírozását 3.837 E Ft önkormányzatoktól átvett kölcsön, 7.480 E Ft egyéb szervezettől visszatérült kölcsön és 20.155 E Ft felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevételével hagyja jóvá. A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitel igénybevételével történik. A hitel felvételéről a Képviselő-testület dönt

(4)

Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklet e alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5)

A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban, valamint a költségvetési egyenleg összegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban a 2. számú melléklet, a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok, valamint a költségvetési egyenleg összegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban, a 2.a- 2.f pontig határozza meg a képviselő-testület.

(6)

Az önkormányzat részére a 2013. évi általános működési és ágazati feladatok ellátására biztosított támogatásokat jogcímenként a képviselő-testület a 3. számú melléklet alapján hagyja jóvá.

3. A költségvetés részletezése

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)

Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4. melléklet szerint határozza meg.

(2)

Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként az 5. melléklet szerint részletezi.

(3)

A 2. § (1) bekezdés ében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 6., 6.a.- 6. f . mellékletek szerint határozza meg.

(4)

Az önkormányzat a kiadások között 1.000 E Ft általános tartalékot állapít meg. A tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület fenntartja magának.

(5)

A 2. § (1) bekezdés ében megállapított bevételek feladatonkénti megoszlását önkormányzati, továbbá költségvetési szervenként a 7.-7.e. mellékletek szerint határozza meg.

(6)

A 2. § (1) bekezdés ében megállapított kiadások feladatonkénti megoszlását önkormányzati, továbbá költségvetési szervenként a 8.-8.e mellékletek szerint határozza meg.

4. §

(1)

Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat államháztartáson kívülre a
9., a támogatásértékű pénzeszközátadást államháztartáson belülre a 10. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2)

A több éves kihatással járó kötelezettségek (feladatok) előirányzatait éves bontásban a 11. számú melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(3)

Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4)

Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 13. számú melléklet szerint állapítja meg.

(5)

A képviselőtestület az önkormányzat 2013. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban a 14. számú melléklet szerint hagyja jóvá.



5. §

(1)

Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs.

(2)

Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 15. számú melléklet tartalmazza.

(3)

Az önkormányzatnak 2013. évben adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 16. számú melléklet részletezi.



4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. §

(1)

Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2)

Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3)

A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4)

A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10%-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5)



(6)




(7)

Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.
A költségvetési szerv vezetője e rendelet 17. számú mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.
Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8)

A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


5. Előirányzatok módosítása

7. §

(1)

A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2)

A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3)

Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4)











(1)


(2)



(3)



(4)




(5)


(6)









(1)




(2)

A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


6. A gazdálkodás szabálya

8. §


A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal az elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.
Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.
Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.
Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek pénzellátásáról a polgármesteri hivatal köteles gondoskodni a gazdálkodási feladatot ellátó önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv pénzügyi ügyintézője igényelése alapján.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. §


Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni


8. Záró és vegyes rendelkezések
10. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. §

E rendelet rendelkezéseit 2013. január 1-jétől kell alkalmazni.

1

A 2. §-ban foglalt táblázat 967 255 E Ft. sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. §-ban foglalt táblázat 1 031 346 E Ft. sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. §-ban foglalt táblázat 64.091 E Ft. sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. §-ban foglalt táblázat „45.270 E Ft 18.821 E Ft” sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. §-ban foglalt táblázat „(2)” sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. §-ban foglalt táblázat „(2)” sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. §-ban foglalt táblázat „(2)” sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. §-ban foglalt táblázat „(3)” sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. §-ban foglalt táblázat „(3)” sora a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 6. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 7. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 8. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 9. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 14. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.