Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 3/2016.(II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 3/2016.(II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adó mértékét növelő, illetve kedvezményt, mentességet megszüntető jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ezen rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy valamely adóév január 1. napján hatályba léptetni
szándékozó új adónemet bevezető, vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték, kedvezmény tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30. napon léptethető hatályba.
Az önkormányzatok költségvetésinek előkészítése során kiemelt jelentőséggel bír a hatályos adó rendeletek felülvizsgálata tekintettel arra, hogy az önkormányzat legfőbb bevételi forrását a helyi adók jelentik.
Az elmúlt időszakban történt központi kormányzati és gazdaságpolitikai intézkedések (gépjárműadó bevétel elvonása, idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség felfüggesztése és a járványhelyzet további kihatásai) szükségessé teszik az önkormányzat gazdálkodásának felülvizsgálatát, ezen belül is a helyi adók szabályozását.
Ahogy a gazdaság minden szereplője esetében, úgy az önkormányzatok esetében is látható, hogy a kiadási oldal folyamatosan nő.
Ilyen körülmények között az elmúlt évek takarékos gazdálkodásának megtartása mellett sem tud az önkormányzat hosszú távon a jelenlegi szinten tartósan tovább működni a bevételnövekedések nélkül.
A helyi adók felső mértékét a helyi adókról szóló, 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) határozza meg.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Építményadó:
a) a 15. § a) pontja szerinti adóalap-megállapításnál 1100 Ft/m2,
Településünkön a hasznos alapterület szerinti adózás van bevezetve, 350 Ft/m2
A 2. §-hoz
Idegenforgalmi adó
Az adó mértékének felső határa személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft;
Településünkön 300 Ft/vendégéjszaka
A Htv. 6. §-ának c) pontja szerint az önkormányzat adómegállapítási joga arra is kiterjed, hogy az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan állapítsa meg, figyelemmel a Htv.-ben meghatározott felső határoknak a fogyasztói árszínvonal-változásai szorzatával növelt összegére.
A 3. §-hoz
Iparűzési adó
1990. évi C. törvény 40. § c) bekezdése alapján
Az adó mértéke: 2000. évtől az adóalap 2%-a.
Településünkön 2020 január 01-től az adó mértéke az adóalap 1,7 %
A 4. §-hoz
A módosító rendelet hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseit tartalmazza.