Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2019.(XI.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 26

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.26.
az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2019.(XI.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-a alapján a jogszabály előkészítője a jogszabály tervezetéhez indoklást csatol, melyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 21. §-a alapján a rendelet indokoló részének közzététele nem kötelező amennyiben a rendelet tervezet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható.
Részletes indokolás
Az 1. melléklethez
Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény és az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény végrehajtásáról szóló 528/2020. (XI. 28.) Kormányrendelet (Vhr.) 7. § (1) bekezdés f) pontja alapján az önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy köteles a további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésére engedélyt kérni. Az engedély iránti kérelmet a fenntartó által kijelölt személy adhatja meg.
Tekintettel arra, hogy a Vhr. 7. § (3) bekezdése 8 napos határidőt ír elő a beérkezett kérelmek elbírálására, ezért indokolt viszonylag rugalmas eljárás kialakítása az engedélyezés tekintetében. Figyelemmel arra, hogy a kérelmek megvizsgálása, az engedélyek kiadása vagy elutasítása, illetve az engedélyezés feltételeinek meghatározása a munkáltatói intézkedésekhez hasonló működést igényel, ezért javasolt a feladatok ellátására a polgármestert kijelölni, azaz a hatáskört a polgármesterre átruházni.
A 2. melléklethez
A kulturális pótlék elszámolásához szükséges a KOFOG számokat módosítani.