Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 27- 2023. 04. 14

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi szociális tűzifa juttatás szabályairól

2022.10.27.

Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2019. (X.18.) önkormányzati rendelet 48. § (1.) bekezdés a) pontjában és Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2019. (X.18.) önkormányzati rendelet 48. § (2) bekezdés a) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Községfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kunfehértó település közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1) – (3) bekezdéseiben meghatározott személyekre.

2. § (1) A Képviselő-testület egyszeri alkalommal, tűzifát biztosít a fával tüzelő

a) aktív korúak ellátására jogosult személynek, aki kiskorú gyermeket/gyermekeket egyedül nevel;

b) időskorúak járadékára jogosult személynek, aki egyedül él;

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket nevelő családnak;

d) lakásfenntartási támogatásban részesül;

e) 60 év feletti, egyedülálló személynek, akinek havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át,

f) rehabilitációs, -rokkantsági, - egészségkárosodott ellátásban részesülő személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át,

g) azon egyedül élő személyeknek, akik rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek, és szociális ellátásban sem részesülnek.

(2) A támogatás iránti kérelmeket 2022. november 30. napjáig lehet benyújtani a Kunfehértói Polgármesteri Hivatalnál rendszeresített formanyomtatványon. A kérelemben szereplő adatok ellenőrzésére - a benyújtást követő öt munkanapon belül - a kérelmezőnél környezettanulmány kerülhet felvételre.

(3) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

(4) Egy családon belül csak egy jogcímen adható szociális tűzifa juttatás.

(5) A szociális tűzifa juttatást kizárja:

a) a kérelemben valótlan tény, állapot állítása;

b) a kérelemmel összefüggő környezettanulmány felvételének akadályozása.

(6) A fával tüzelés tényére vonatkozóan az érintett személynek a kérelem benyújtásakor nyilatkoznia kell. Ennek hiányában a juttatás nem állapítható meg.

3. § A szociális tűzifa juttatással kapcsolatos kérelem tárgyában a Polgármester dönt. A Polgármester az életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása, enyhítése céljából, szociális tűzifa ellátást a 2. § (1) bekezdésen túl is megállapíthat.

4. § (1) Az egy család ill. egy személy részére nyújtandó rönk tűzifa mennyisége maximum 3 m³.

(2) A megállapított rönk tűzifa kiszállításáról az Önkormányzat ellenszolgáltatás nélkül gondoskodik.

5. § A Képviselő-testület által biztosított szociális tűzifa ellátás e rendeletben nem szabályozott kérdéseire, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvénynek, valamint a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2021. (VIII.30.) önkormányzati rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

6. § A támogatás kizárólagos forrása a Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása a BMÖGF/349-6/2022. számú Támogatói Okirattal elnyert, az önkormányzat számára megállapított központi támogatás, valamint az önkormányzat által e célra biztosított saját forrás.

7. § Ez a rendelet 2022. október 27-én lép hatályba, és 2023. április 15-én hatályát veszti.