Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.01.

Kunfehértó Község Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testületének az Önkormányzat Képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2019. (X.18.) önkormányzati rendelet 48. § 1.) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi és Idegenforgalmi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Kunfehértó község területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő, a kunfehértói 393/13. hrsz. alatti köztemetőre, a temető fenntartásával, üzemeltetésével, illetve a temetőben folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a temetkezési szolgáltatókra, a vállalkozókra, valamint a temetőlátogatókra.

2. A köztemető üzemeltetése

2. § Az Önkormányzat a FEHÉRTÓ Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-Profit Kft-vel (a továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik a köztemető üzemeltetéséről és fenntartásáról.

3. § (1) A temetési hely megváltásáért, valamint újraváltásáért az 1. melléklet szerinti díjat kell fizetni.

(2) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, továbbá az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a 2. mellékletben meghatározott díjakat kötelesek megfizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemető területén vállalkozásszerűen munkát végzők a 3. mellékletben meghatározott temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek megfizetni.

(4) A fizetendő díjak az üzemeltető bevételét képezik, amelyet a köztemetők fenntartására és üzemeltetésére köteles fordítani.

4. § Az üzemeltető gondoskodik:

a) a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, valamint zöldfelületek tisztán tartásáról, gondozásáról, szükség esetén felújításáról és pótlásáról,

b) a hulladékgyűjtő-helyek kijelöléséről és a hulladékgyűjtő-helyeken felhalmozott hulladék kijelölt lerakóhelyre történő folyamatos elszállításáról,

c) a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,

d) kijelöli a temetési helyeket,

e) vezeti és megőrizni a nyilvántartó könyveket, és az érdeklődőknek, a sírhely felett rendelkezőnek, a temettetőnek és a jogosult hatóságnak abba jogszabály szerint betekintést enged,

f) összehangolja a ravatalozó használatával kapcsolatosan a temetkezési szolgáltatók tevékenységét,

g) elvégzi a sírhelyek közötti út karbantartását, síkosság mentesítést, hóeltakarítást.

3. Temetési helyek

5. § (1) A temető parcellákból, sírhelyekből és urnahelyekből áll.

(2) A parcellák megkülönböztetésére az ABC nagybetűi szolgálnak. A főbejárattól balra fekszik az "A" parcella, jobbra a "D" parcella, a díszsírhelyek területe, az "U" parcella az urnakert, a "B", "C", "E," "F", "G", "I", "J", "K", "L" parcellákban találhatók a sírhelyek. A síhelyek számozása parcellánként növekvő sorrendben történik.

(3) A sírhelyek nagysága az "A", "B", "C" parcellákban:

a) sírhely (egyes) 2,8 m x 1,5 m

b) gyermeksírhely (egyes) 1.8 m x 1 m

c) díszsírhely (egyes) 2,8 m x 1,5 m.

(4) A sírhelyek nagysága az "E", "F", "G" ,"H", "I" parcellákban:

a) sírhely (egyes) 2 m x 3 m lehet.

b) A sírhelyre -a gyermeksírhely kivételével - további négy darab hamvakat tartalmazó urna helyezhető el.

(5) Az urnasírhely nagysága 0.4 m x 0,4 m lehet.

(6) Az urnasírhelyre két darab hamvakat tartalmazó urna elhelyezése megengedett.

(7) A sírhelyek között közlekedőt, a sírparcellák között 3,4 méter széles gépjármű közlekedésére alkalmas utat kell biztosítani.

(8) A díszsírhely térítésmentesen is adományozható, erről a képviselő-testület dönt.

(9) Díszsírhelyen temethetők el:

a) a díszpolgárok és akik "Kunfehértó Községért" vagy "Kunfehértó Díszpolgára" kitüntetésben részesültek,

b) azok az elhunyt személyek, akik részére a képviselő-testület legalább 3 tagja díszsírhely adományozását javasolja.

(10) A díszsírhelynek minősített sírokat a temető fennállásáig nem lehet megszüntetni.

6. § A sírhely értékesítés a parcellákban a folyamatos sorszámok betartása mellett történik.

7. § A sírhely kiosztással kapcsolatos ügyintézést, a nyilvántartó könyvek vezetését és a kapcsolódó díjak beszedését a Kunfehértói Polgármesteri Hivatal látja el.

4. A temetési helyek feletti rendelkezési jog

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) sírhely esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdésben foglalt temetési helyekre újraváltható.

(3) Az üzemeltető a lejáratot követő 30 napon belül a temetési hellyel rendelkezni jogosultat írásban tájékoztatja a lejáratról.

(4) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult a temetési helyet a rendelkezési jog lejártától számított 6 hónapon belül nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik és az üzemeltető a temetési helyet újra értékesítheti.

5. A köztemető rendje

9. § (1) A köztemető minden nap 7 órától 19 óráig tart nyitva, kivéve október 30. napjától november 2. napjáig 7 órától 22 óráig.

(2) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

10. § (1) A látogatók kegyeletüket a temető nyitvatartási idején belül róhatják le, úgy, hogy közben nem zavarhatják a temetőben folyó temetési szertartásokat.

(2) A temetőben csak a sír- vagy urnahely díszítésére szolgáló tárgy helyezhető el. Minden egyéb célt szolgáló tárgy csak az üzemeltető írásbeli engedélyével helyezhető el.

(3) A temető területén 1 méternél magasabbra növő fát, cserjét csak az üzemeltető ültethet.

(4) A temetőbe kizárólag a temetkezési szolgáltatást végző személy(ek), a mozgáskorlátozott személy(ek), a koruk, vagy egészségi állapotuk miatt gyalog közlekedni nem képes személy(ek), valamint az üzemeltető jogosult gépjárművel behajtani.

(5) A temető területére kutyát -a vakvezető eb kivételével- bevinni nem lehet.

6. A temetkezési szolgáltatások, vállalkozási tevékenységek

11. § (1) A köztemetőben kizárólag az a vállalkozó végezhet tevékenységet, aki az üzemeltető részére előzetesen bejelentette és a 3. § (3) bekezdésében foglaltak szerinti díjat megfizette, és igazolta, hogy a munkavégzés a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy megrendelésére történik.

(2) A köztemető területén vállalkozási tevékenységet végző csak munkanapokon, a temető nyitvatartási ideje alatt, a jogszabályi feltételek betartása mellett végezhet munkát.

(3) Legkésőbb a munka befejezését követő napon a vállalkozó köteles helyreállítani az eredeti állapotot, valamint a temető területéről elszállíttatni a munkavégzés során keletkezett vagy feleslegessé vált anyagot.

(4) A temető területére vállalkozási tevékenység végzése érdekében gépkocsival behajtani csak az üzemeltető engedélyével, a munkavégzéshez feltétlen szükséges ideig lehet.

7. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

13. § Hatályát veszti Kunfehértó Község Képviselő-testületének 2/1996. (IV.5.) önkormányzati rendelete.