Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018.(IX.26.) önkormányzati rendelete

kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 20 09:00

Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018.(IX.26.) önkormányzati rendelete

kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

2023.09.20.

Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, és a (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában és a 24. § (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján eljárva, a Képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSA

1. § Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testülete annak érdekében, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak és közösségeknek, akik Szank település szolgálatában, jó hírének öregbítésében, fejlődésének elősegítésében, érdekeinek előmozdításában, valamint a nevelés-oktatás, a közművelődés, az egészségügy és szociális ellátás, a közszolgálat, a sport, a művészetek, a tudomány, a külkapcsolatok terén, valamint az egyetemes emberi értékek gyarapításában kimagasló és példamutató tevékenységet fejtettek ki a következő kitüntetéseket alapítja:

(1) Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a következő kitüntető díjakat alapítja:

a) Szank Község Díszpolgára

b) Szank Községért

(2) Szakmai kitüntető díjak:

a)1 Szank község ifjúságának neveléséért

b)2 Szank község közművelődéséért

c)3 Szank község közszolgálatáért

d)4 Szank község egészségügyéért

e)5 Szank község szociális ellátásáért

f)6 Szank község sportjáért

g)7 Szank község közbiztonságáért

h)8 Szank község mezőgazdaságáért

i)9 Szank községben működő kiemelkedő vállalkozásért

j)10 Szank község közösségi életének előmozdításáért

II. Fejezet

KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSA

Szank Község Díszpolgára

2. § (1) Szank Község Díszpolgára kitüntető cím azon személynek adható, aki Szank fejlődéséért, hírnevéért, valamint az itt élő emberek sorsának javításáért kiemelkedő munkát végzett, nemzetközi kapcsolatok létrehozásában, erősítésében jelentősen közreműködött.

(2) Díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.

Szank Községért

3. § Szank Községért kitüntető cím adományozható annak a személynek, aki a kitüntető cím elnyerését megelőző hosszabb időszakban a község fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez átlagon felüli teljesítménnyel, kiemelkedően hasznos munkát végzett és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket ért el, vagy azoknak a közösségeknek, társadalmi és gazdasági szervezeteknek, amelyek tevékenységükkel kimagasló módon járultak hozzá a község szellemi és anyagi gyarapodásához, tekintélyének növeléséhez.

Szakmai kitüntető díjak

4. §11 (1) Szank község ifjúságának neveléséért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a gyermekek, az ifjúság nevelése, oktatása területén kiemelkedő munkát végeztek, harmonikus személyiségformálásuk érdekében példamutató eredményességgel tevékenykedtek. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(2) Szank község közművelődéséért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a lakosság és a helyi közösségek szolgálatában, a kultúra és közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, ezzel hozzájárultak a kultúra színvonalának emeléséhez. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(3) Szank község közszolgálatáért kitüntető díj adományozható a Szank Községi Önkormányzatnál kiváló közszolgálati munkát végzett polgármesternek, jegyzőnek, köztisztviselőnek és a közigazgatási munkát kiemelkedő és példamutató módon segítő alkalmazottnak. Munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat által nyújtott közigazgatási tevékenység színvonala emelkedjen, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(4) Szank község egészségügyéért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik az egészségügy szolgálatában, a község egészségügyi ellátása színvonalának fejlesztéséhez hosszú időn keresztül hozzájárultak, - a lakosság egészségének megóvásában, javításában, gyógyításában kimagasló eredményt értek el. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(5) Szank község szociális ellátásáért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a szociális ellátás, gondozás, rehabilitáció javításával, a gyermek, ifjúság és családvédelem érdekében kiemelkedő munkát végeztek, szociális és karitatív tevékenységet folytattak. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(6) Szank község sportjáért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a testnevelés és a sport népszerűsítésében, a diák-, a tömeg-, a verseny-, és a szabadidősport szervezésében, valamint a lakosság fizikai és egészségi állapotának fejlesztésében kimagasló munkát végeztek, továbbá olyan hazai vagy nemzetközi sporteredményeket értek el, amellyel hozzájárultak a község hírnevének öregbítéséhez. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(7) Szank község közbiztonságáért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, akik a község közbiztonságáért kiemelkedő munkát végeztek a Rendőrség alkalmazásában, vagy polgárőrként tevékenykedtek. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(8) Szank község mezőgazdaságáért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, akik a mezőgazdaság területén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, ezzel hozzájárultak a kistérség és szűkebb környezetük és településük hírnevének öregbítéséhez, mezőgazdaságban elért példamutató munkájukkal a település színvonalát emelték. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(9) Szank községben működő kiemelkedő vállalkozásért kitüntető díj adományozható azoknak az egyéni vállalkozóknak, cégeknek, amelyek az ipar vagy mezőgazdaság területén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, ezzel hozzájárultak a kistérség és szűkebb környezetük és településük hírnevének öregbítéséhez, vállalkozásukban első sorban helyi munkaerőt foglalkoztatnak, példamutató munkájukkal a település színvonalát emelték. Munkájukkal, emberi magatartásukkal kivívták környezetük megbecsülését.

(10) Szank község közösségi életének előmozdításáért kitüntető díj adományozható azoknak a társadalmi szervezeteknek, közösségeknek, akik a közösségi élet szervezése területén kiemelkedő munkát végeztek, színesítették Szank község területén szervezett foglalkozásaikkal, programjaikkal a szabadidő hasznos eltöltését, példamutató eredményességgel működtek tevékenységi körükben. Munkájukkal kivívták környezetük megbecsülését és elismerését.

III. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

A javaslattétel rendje

5. § (1) A Szank Község Díszpolgára és a Szank Községért kitüntető cím adományozását kezdeményezheti bármely választójoggal rendelkező természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet, akik a községben lakóhellyel vagy székhellyel rendelkeznek.

(2) Szakmai kitüntető díjak adományozására javaslatot tehetnek:

- képviselő-testület tagjai, bizottságai,
- gazdálkodó szervek, intézmények vezetői,
- politikai pártok, társadalmi szervezetek
- egyházak.
(3) 12
(4) A javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani.
(5) A javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy közösség nevét, azon tevékenység részletes leírását, méltatását, amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyul a kitüntetésre, elismerésre.
(6) 13

A kitüntetések adományozásának rendje

6. § (1) A kitüntetéseket Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza.

(2)14 A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a Polgármester adja át, valamely jeles állami ünnephez kapcsolódó községi ünnepség keretében.

(3)15

(4)16

(5) A kitüntetések posztumusz díjként is adományozhatók, amelyek átvételére a kitüntetett házastársa, ennek hiányában egyeneságbeli hozzátartozója jogosult.

(6) A (2) pontban meghatározott időponttól eltérő adományozásról a Képviselő-testület minősített többséggel, esetileg dönt.

A kitüntetésekkel járó elismerés

7. §17 (1) A Szank Község Díszpolgára kitüntetéssel férfiak esetében arany pecsétgyűrű, nőknek arany medál aranylánccal jár, belevésve Szank címere.

(2) A Szank Községért kitüntetéssel emlékérem jár, mely bronz színű, 7 cm átmérőjű, rajta „Szank Községért” szöveg, három búzakalász egy olajkút és a község látképe. Az érem a község címerével ellátott díszdobozban kerül átadásra.

(3) A szakmai kitüntető díjjal emlékérem jár, 7 cm átmérőjű, rajta a „Szakmai kitüntető díj” megnevezése szöveg, településnév és az adományozás éve található. Az érem díszdobozban kerül átadásra.

(4) A kitüntetésekkel járó oklevélnek tartalmaznia kell:

a) Szank község címerét,

b) a kitüntetett, elismerésben részesített nevét, az általa viselt cím, beosztás vagy foglalkozás megjelölésével,

c) az adományozás jogcímét,

d) a kiállítás keltét, a Polgármester aláírását,

e) Szank Községi Önkormányzat pecsétjének lenyomatát.

8. § A kitüntetésekkel kapcsolatos összes költséget az Önkormányzat viseli.

A kitüntetések visszavonása

9. § (1) Vissza kell vonni a kitüntetést attól, akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélt, vagy a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntetés visszavonható attól, aki az elismerésre az adományozáskor nem ismert okok miatt utóbb érdemtelenné vált.

(3) A visszavonást a javaslattételre jogosult, továbbá a kitüntetett munkáltatója is kezdeményezheti a polgármesternél.

(4) A visszavonásról a Képviselő-testület dönt.

Vegyes és záró rendelkezések

10. § (1) A kitüntetések adományozásával járó előkészítő és szervezési feladatokat a jegyző látja el.

(2)18 Az adományozott kitüntetésekről és a visszavonásról a jegyző nyilvántartást vezet.

(3) A kitüntetések adományozását és visszavonását Szank Községi Önkormányzat hivatalos lapjában és a honlapján közzé kell tenni.

(4) Ez a rendelet 2018. szeptember 26-án 9 óra 30 perckor lép hatályba.

(5) Hatályát veszti:

1. Szank Községért emlékérem adományozásáról szóló 4/1991.(II.20.) önkormányzati rendelet

2. Szank Község Díszpolgára cím alapításáról szóló 5/1994.(VII.15.) önkormányzati rendelet

3. A szakmai kitüntető díj alapításáról és adományozásáról szóló 9/2004.(IV.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

ADATLAP
Kitüntetés adományozására
Javaslatot tevő szerv, személy neve, lakcíme (levelezési címe):
....................................................................................................................................................
Kitüntető cím, szakmai kitüntető díj megnevezése:
............................................................................................………………………………….
Díjra javasolt személy (közösség):
Név: ..........................................................................................................................................
Lakcím: ....................................................................................................................................
Anyja neve: ..............................................................................................................................
Foglalkozás, beosztás: .............................................................................................................
Munkahely: ..............................................................................................................................
Indokolás: ...............................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
Szank, 20 .... év ................................... hó ........ nap
Ph.
............................................................
aláírás
1

Az 1. § (2) bekezdés a) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdés b) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. § (2) bekezdés c) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. § (2) bekezdés d) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. § (2) bekezdés e) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. § (2) bekezdés f) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 1. § (2) bekezdés g) pontja a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. § (2) bekezdés h) pontját a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

9

Az 1. § (2) bekezdés i) pontját a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

10

Az 1. § (2) bekezdés j) pontját a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 4. § a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 5. § (3) bekezdését a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Az 5. § (6) bekezdését a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 6. § (2) bekezdése a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

15

A 6. § (3) bekezdését a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 6. § (4) bekezdését a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 7. § a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 10. § (2) bekezdése a Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.