Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 03. 11

Szank Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.03.11.

Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdése, 25. § (3) bekezdés b) pontja, a 26. §-a, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdéseiben, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében az állam által biztosított ellátásokon túlmenően szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások rendszerét, igénybevételük feltételeit és módját.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed - Szank község közigazgatási területén élők lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre.

3. § (1) A rendelet tárgyi hatálya az önkormányzati hatáskörben megállapítható szociális rászorultságtól függő támogatási formákra, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokra terjed ki.

(2) A szociális rászorultságtól függő támogatási formák:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) személyi és vagyoni katasztrófa helyzetbe jutottak támogatása

c) köztemetés.

(3) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások és a szakosított ellátások:

a) Szociális alapszolgáltatások

aa) tanyagondnoki szolgáltatás

ab) étkeztetés

ac) házi segítségnyújtás

ad) családsegítés

ae) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

af) nappali ellátás: Idősek Klubja

b) Gyermekjóléti alapellátás: gyermekjóléti szolgálat

c) Személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátás: ápolást gondozást nyújtó intézmény: idősek otthona

3. Hatásköri szabályok

4. § E rendeletben szabályozott ellátások ügyében átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

4. Eljárási rendelkezések

5. § (1) Az ellátás iránti kérelmet az ellátást kérő, a polgármesteri hivatalban írásban nyújthatja be, de szóban is előterjesztheti, amelyet jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(2) Az étkeztetés és házi segítségnyújtás iránti kérelmet az Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény Idősek Klubjába (6131 Szank, Rákóczi Ferenc u. 25. szám) kell írásban előterjeszteni.

(3) A szociális ellátások iránti kérelemhez csatolni kell az Szt.-ben, valamint annak hatályos végrehajtási rendeleteiben és e rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, valamint az elbíráláshoz felhasználható bizonyítékokat.

(4) A szociális ellátásokra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A jövedelem és vagyonszámításánál, valamint az e rendeletben használt fogalmak értelmezésére az Szt. kérelem benyújtásakor hatályos rendelkezései az irányadóak.

(5) A Hivatal a támogatásra való jogosultság elbírálásához környezettanulmányt készíthet, illetve helyszíni szemlét tarthat, melynek során ellenőrizheti a kérelmező jövedelmi, vagyoni helyzetére tett nyilatkozat valódiságát.

(6) A polgármester a szociális ellátásokra való jogosultság elbírálásáról önkormányzati hatósági határozatot hoz.

(7) A jogerős határozattal megállapított nem rendszeres pénzbeli ellátásokat a jogerőre emelkedést követő 5 munkanapon belül a polgármesteri hivatal lakossági folyószámlával rendelkező jogosult számlájára történő átutalással, lakossági folyószámlával nem rendelkező jogosultnak postai úton vagy a házipénztárból készpénzzel fizeti ki.

II. Fejezet

Szociális ellátások

5. Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható, ha a családban az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 120 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át.

(2) Rendkívüli települési támogatás nyújtható az alábbi célokra:

a) gyógyszervásárlás

b) élelmiszer

c) kórházi ápolás

d) rendkívüli élethelyzet enyhítése, elemi kár

e) gyermekneveléssel kapcsolatos rendkívüli élethelyzet támogatása.

(3) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan kell megállapítani. A rendkívüli élethelyzet, körülmény igazolására szolgáló iratokat csatolni szükséges.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetben a kérelmező évente legfeljebb egy alkalommal jövedelmére tekintet nélkül rendkívüli települési támogatásban részesíthető. Különös méltánylást érdemlő körülménynek tekinthető az egy hónapot meghaladó kórházi ápolás, két hónapot meghaladó táppénzes állomány, egyéb krízishelyzet.

(5) A rendelet 1. melléklete tartalmazza a támogatás iránti kérelem nyomtatványt.

6. Személyi és vagyoni katasztrófa helyzetbe jutottak támogatása

7. § (1) E támogatásra jogosult, aki önhibáján kívül, váratlanul került személyi vagy vagyoni katasztrófa helyzetbe.

(2) A támogatás elbírálásáról a polgármester dönt, a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül.

(3) A támogatás feltételei és mértéke:

a) Elemi kár, természeti csapás, egyéb krízishelyzet esetén legfeljebb 40.000,-Ft támogatás biztosítható, továbbá maximum 100.000,- Ft kamatmentes visszatérítendő támogatás adható két évig terjedő visszafizetési határidő meghatározásával.

b) Kamatmentes visszatérítendő támogatás annak a kérelmezőnek nyújtható, aki a káreseménnyel érintett lakásra vonatkozóan lakásbiztosítási szerződéssel rendelkezik, vagy a káresemény bekövetkezésétől számított 30 napon belül lakásbiztosítási szerződést köt. A lakásbiztosítási szerződést a kérelem benyújtásakor az ügyintézőnek be kell mutatni.

(4) A rendelet 2. melléklete tartalmazza a kötelezően használandó kérelem nyomtatványt.

7. Köztemetés

8. § (1) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt, vagy az azt vállaló személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, amennyiben az eltemettetésre köteles, vagy az azt vállaló személy családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem éri el egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 150 %-át, családban élő esetén 100 %-át.

(2) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

(3) A rendelet 3. melléklete tartalmazza a köztemetés igénylésénél kötelezően használandó kérelem nyomtatványt.

8. Az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodás formái

9. § (1) Szank Községi Önkormányzat a rendelet 3. § (3) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontjaiban és a 3. § (3) bekezdés a) pont ae) alpontjában valamint a 3. § (3) bekezdés a) pont af) alpontjában foglalt szociális alapszolgáltatásokat 2011. június 30. napjától a Magyarországi Református Egyházzal megkötött ellátási szerződés útján biztosítja.

(2) Szank Községi Önkormányzat a rendelet 3. § (3) bekezdés a) pont ad) alpontjában, valamint a 3. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt szociális szolgáltatásokat ellátási szerződéssel a Jászszentlászlói Szent László Alapszolgáltatási Központ keretein belül a Szanki Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosítja.

(3) Szank Községi Önkormányzat a rendelet 3. § (3) bekezdés c) pontja szerinti szakosított ellátást 2011. június 30. napjától a Magyarországi Református Egyházzal megkötött ellátási szerződés útján biztosítja.

9. Étkeztetés

10. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk

miatt.

(2) Szociálisan rászorulnak minősül az a személy, aki:

a) a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) egészségi állapota miatt mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról részben, vagy teljesen nem tud gondoskodni,

c) fogyatékossága miatt, aki fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában részesül,

d) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége szakorvosi szakvéleménnyel igazolt,

e) hajléktalan.

10. Házi segítségnyújtás

11. § A házi segítségnyújtás keretében a szociális segítés vagy a személyi gondozás szolgáltatásait Szank Községi Önkormányzat a Magyarországi Református Egyházzal megkötött ellátási szerződés útján biztosítja az Szt. 63. § (5) bekezdésében meghatározott gondozási szükségletekkel rendelkező és a házi segítségnyújtást igénylő személyek részére.

11. A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díj

12. § (1) Az ellátási szerződés útján biztosított ellátásokért fizetendő térítési díjat a Magyarországi Református Egyház mint fenntartó állapítja meg.

(2) A Magyarországi Református Egyház az ellátások térítési díjának emeléséről Szank Községi Önkormányzatot előzetesen tájékoztatja.

12. Szociálpolitikai Kerekasztal

13. § (1) Szank Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt az alábbi személyek részvételével hozta létre:

a) Szank Községi Önkormányzat Polgármestere

b) Szank Községi Önkormányzat Alpolgármestere

c) Szank Községi Önkormányzat Jegyzője

d) Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény vezetője

e) Kistérségi Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője

f) Szanki Nyugdíjas Klub által delegált személy

g) Szanki Római Katolikus Plébániahivatal által delegált személy

h) Szanki Református Egyházközség által delegált személy

i) Szanki Baptista Gyülekezet által delegált személy

(2) A Kerekasztal működtetéséért felelős a jegyző.

14. §1

15. §2

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.