Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2008. (X.1.) önkormányzati rendelete

A közterületek, településrészek elnevezéséről, azok jelöléséről, a házszámozás rendjéről, valamint a művészeti alkotások közterületi elhelyezéséről

Hatályos: 2022. 09. 03

Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2008. (X.1.) önkormányzati rendelete

A közterületek, településrészek elnevezéséről, azok jelöléséről, a házszámozás rendjéről, valamint a művészeti alkotások közterületi elhelyezéséről

2022.09.03.

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 39. § (2) bekezdésében, 109. § szakaszában kapott felhatalmazás alapján Békés Városában a közterületi nevek megállapítására, megváltoztatására, valamint a közterületek névtábláinak elhelyezésére, a házszámozások meghatározására, valamint a művészeti alkotások közterületi elhelyezésére az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1. § [A rendelet célja, hatálya]

(1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének, jelölésének, házszámozásának, valamint a művészeti alkotások elhelyezésének egységes rendjét biztosítsa, ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési és nyelvhelyességi szempontokat.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a város közigazgatási területén lévő, valamint a későbbiek során kialakuló valamennyi közterületre és településrészre.

2. § [Értelmező rendelkezések]

(1) A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) belterületi településrész név: városrész, lakónegyed, illetve lakótelep, valamint a belterület egyéb részét jelölő név.

b) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

c) közterület elnevezése: a közterület nevéből és a közterület jellegének meghatározásából (út, utca, tér, park, köz, sor, sétány stb.) áll.

d) külterületi településrész név: a város külterületének lakott részét jelölő név.

e) lakcím: a bejelentett lakóhely és tartózkodási hely közigazgatási címe.

f) művészeti alkotás: a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartozó képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti és ipari tervező-művészeti alkotás.

(2) A város helynevéről, a domborzati és tájnévről, a területnévről, víznévről természetvédelmi névről, valamint közlekedési és hírközlési névről külön jogszabályok rendelkeznek.

(3) Békés Város hagyományos, nem hivatalos településrész neveit, a kerületeket, valamint a kerületekbe tartozó utcaneveket a rendelet 4. melléklete, a településrészek földrajzi megosztását a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

II. Fejezet

A közterület elnevezés szabályai

3. § [A közterület elnevezésének általános szabályai]

(1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a lakótelepek közötti szerviz-utakat, az erdőterületeken levő közterületeket, illetve a mezőgazdasági célú dűlőutakat.

(2) Az új közterület nevét a közterület létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Az új közterület elnevezésénél már meglevő közterület nevét felhasználni nem lehet.

(4) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként kialakított új közterületrész külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel, kivéve, ha az új közterületrész a meglevő közterület azon részéhez csatlakozik, amelynél a házszámozás kezdődik. Ilyen esetekben, amennyiben a házszámok változása aránytalan hátrányt okozna az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultaknak, lehetőség van az új közterületrész külön eljárásban történő elnevezésére.

(5) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(6) Közterületet személyről elnevezni halála után, legalább 25 év elmúltával lehet. Az elnevezésre kerülő közterület előtagjának a személy családi, illetve utónevét is tartalmaznia kell. Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása, vagy egyéb ismertetőjegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez a közterület nevében is feltüntethető.

(7) Közterületet olyan személyről lehet elnevezni:

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye megbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Békés Város életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Békés Város fejlődéséhez.

(8) Fogalomról, vagy tárgyról való elnevezésnél törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető legyen, utaljon az elnevezendő közterület jellegére, Békés Város történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.

(9) Az új közterület név megállapítása során vizsgálni kell, hogy az adott helynek a történelme során milyen neve alakult ki, hogyan használják az ott élők a területre vonatkozó nevet, ahol nincs kialakult név, ott jelezni kell.

(10) Figyelmet kell fordítani a nemzetiségi, kisebbségi és etnikai jelleg kifejezésére. Arra kell törekedni, hogy a kisebbségi jelleget kifejező utcanevek alkalmazására megfelelő arányban kerüljön sor.

4. § [Hatásköri és eljárási szabályok]

(1) A közterületek, valamint városrészek nevének megállapítása, megváltoztatása Békés Város Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.

(2) Közterület elnevezésére, illetve nevének megváltoztatására az érintett közterülettel kapcsolatban lévő ingatlanokkal rendelkezni jogosultak legalább fele és Békés Város Képviselő-testületének bármely tagja a Polgármesterhez benyújtott írásbeli kérelemben tehetnek javaslatot. A képviselő-testület a közterület nevének megállapítása, vagy megváltoztatása esetén az érintettek meghívásával közmeghallgatást tarthat.

(3) A közterület elnevezésével kapcsolatos előkészítő feladatokat a Képviselő-testület Ügyrendi, Lakásügyi és Közrendvédelmi, valamint Kulturális és Sport bizottsága látja el.

(4) A közterület elnevezéséről szóló képviselő-testületi határozatot a helyben szokásos módon – a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a helyi médiumokban történő kihirdetéssel, továbbá lehetőség szerint az önkormányzat hivatalos lapjában való megjelentetéssel, az érintett közterületen hirdetménnyel – közzé kell tenni.

5. § [Közterület-név jegyzék]

(1) Békés Város közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni és a változásokat napra készen kell vezetni. A nyilvántartást „Közterület-név jegyzék” címmel kell vezetni és a döntésről szóló határozatról értesíteni kell az abban – tevékenységi körük vagy nyilvántartás-vezetési kötelezettségük révén – érintett szerveket. Ezen szervek listáját az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Közterület-név jegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely tartalmazza:

a) a városrésznevet,

b) kerületet,

c) az utcanév elő- és utótagját,

d) az elnevezést megállapító szerv nevét, határozat számát, elnevezés időpontját,

e) az elnevezés, névváltoztatás indokát,

f) a korábbi utcanévre vonatkozó adatokat,

g) házszámozás terjedelmét,

h) a közterület megszűnésének időpontját.

6. § [A közterületek névtábláinak elhelyezése]

(1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni. Az elhelyezés határidejéről és a költségekről az elnevező szerv a közterület nevének megállapításával és megváltoztatásával egyidejűleg határozatban rendelkezik.

(2) A közterületi névtáblát a rendelet 2. mellékletében meghatározott minta szerint kell elkészíttetni, kihelyezésének, karbantartásának és pótlásának elrendelése a Jegyző feladata.

(3) A közterületi névtáblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten – jól látható helyen – kell elhelyezni és fel kell szerelni az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál mindkét oldalon, továbbá az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon is.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az elhelyezéssel az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős köteles megtéríteni.

(5) A kihelyezésről értesíteni kell az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultakat.

(6) Megváltozott közterületnevek esetében a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

(7) A tábla Békés Város Önkormányzatának tulajdonát képezi, az ingatlan tulajdonosa köteles eredeti helyén megtartani. Amennyiben felújítási, építési munkák a tábla áthelyezését teszik indokolttá, a jegyző hozzájárulásával áthelyezhető.

III. Fejezet

Házszámozás

7. § [Általános szabályok]

(1) A névvel ellátott közterületeken kül- és belterületen egyaránt házszámmal kell ellátni az ingatlanokat. A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2) A házszámtáblát a rendelet 3. mellékletében meghatározott minta szerint kell elkészíteni, amelynek az ingatlan sorszámán kívül tartalmaznia kell a közterület nevét is.

(3) Az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a város központjától kifelé haladva növekedjenek és az utca bal oldalán a páratlan, jobb oldalán a páros számok legyenek. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozása a magasabb rendű közút irányából kell, hogy kezdődjön.

(4) Ahol erre lehetőség van, az utca azon részén kell folytatni a házszámozást, ahol már kialakult az ingatlanok számozása.

(5) Többszintes épületeknél minden lépcsőházat önálló házszámmal kell ellátni.

(6) Terek házszámozása folyamatos számozással alakítandó ki.

(7) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként - amennyiben ez szükséges - alátörés és betűk is alkalmazhatók.

8. § [Házszámváltozás]

(1) A házszámokat és azok változásait hivatalból, illetve annak a személynek a kérelmére, akinek ehhez jogos érdeke fűződik, kell megállapítani. A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, illetve az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

a) az ingatlan házszáma a hivatalos nyilvántartásában nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott,

b) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

c) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

d) ingatlan megosztására, ingatlanok egyesítésére kerül sor.

(3) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltozásához jogos érdeke fűződik.

(4) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában /1 /2 /3 stb. alátörést kap.

(5) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok megtartják az eredeti sorszámukat.

(6) A rendelet hatálybalépésekor már meglévő házszámokat indokolt esetben felül kell vizsgálni, a szükséges módosításokat el kell végezni. A házszámok változásáról az 1. mellékletben felsorolt szerveket értesíteni kell.

9. § [Házszámtábla kihelyezésének szabályai]

(1) A házszámtáblát az ingatlanon lévő kerítésre, vagy házfalra, az utcáról jól látható módon kell elhelyezni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla első alkalommal történő beszerzéséről, a 3. melléklet szerinti tipográfiának megfelelő cseréjéről Békés Város Önkormányzata gondoskodik. Megsemmisülése, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A nem valóságos állapotnak megfelelő, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a Jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti.

(4) A használatbavételi engedély kiadásának feltétele, hogy megfelelő házszámtábla legyen az ingatlanon elhelyezve.

(5) Ezt a rendelkezést a már kiadott építéshatósági engedélyek tekintetében nem lehet alkalmazni.

IV. Fejezet

Művészeti alkotások elhelyezése

10. § [Általános szabályok]

(1) Művészeti alkotások elhelyezését bármely természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet írásban kezdeményezheti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületénél.

(2) A kezdeményező által benyújtott indítványt a Képviselő-testület Kulturális és Sport és Pénzügyi bizottsága tárgyalja, majd kulturális, művészeti, esztétikai, várostörténeti szempontok alapján állásfoglalást hoz arról, hogy a kezdeményező által javasolt mű megvalósításával és a tervezett helyszínnel egyetért-e.

(3) A Városi Főépítész a városrendezési, építészeti megfontolások figyelembevételével állásfoglalást alakít ki a kezdeményezett műalkotás felállításának helyszínéről, valamint arról, hogy a városrendezési és építészeti szabályzatoknak megfelel-e.

(4) A polgármester a művészeti alkotások elhelyezésére irányuló képviselő-testületi döntés előkészítése során kikérheti a városvédelemmel, valamint hagyományőrzéssel foglalkozó társadalmi szervezetek véleményét.

(5) A Képviselő-testület Kulturális és Sport valamint Pénzügyi bizottsága döntésre a Képviselő-testület elé terjeszti a művészeti alkotás közterületi elhelyezését.

(6) A művészeti alkotás köztéri elhelyezéséről a Képviselő-testület minősített többségű határozattal dönt. A határozatnak tartalmaznia kell:

a) a művészeti alkotás pontos helyét,

b) a mű alkotóját, címét, méreteit, anyagát,

c) az alkotáson szereplő felirat pontos szövegét, szükség esetén kitérve az esetleges adományozók körére.

11. § [Emléktábla elhelyezésének szabályai]

(1)1 Emléktábla elhelyezéséhez szükséges dokumentáció:

a) pontos (idegen nyelvű szöveg esetén nyelvi szakvéleménnyel, vagy hivatalos fordítással ellátott) szövegtervezet,

b) az elbíráláshoz szükséges grafikai terv, elhelyezési tervdokumentáció, műszaki rajzzal és fotóval,

c) művészi kivitelezés esetén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Képző- és Iparművészeti Lektorátusának szakvéleményét az emléktábla művészeti értékére vonatkozóan (melynek költségét a kezdeményező viseli),

d) műemlék, helyi védettségű épület vagy műemléki környezet esetében a hatáskörrel és illetékeséggel rendelkező műemlékvédelmi hatóság szakvéleménye, szakhatósági engedélye,

e) az épület tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata,

f) költségtervezet.

(2) Az emléktábla elkészíttetése, engedélyezése és kihelyezése a kezdeményező költsége és feladata.

(3) Az emléktábla kihelyezéséről minden közforgalom elöl el nem zárt területen a Képviselő-testület a Városi Főépítész véleményének kikérése alapján dönt.

(4)2 A rendelet 11. § (1)–(3) bekezdését kell alkalmazni nem szerzői jogvédelem alá eső emléktáblák kihelyezésénél is, kivéve a rendelet 11. § (1) bekezdés c) pontját.

(5)3 Emléktábla állítása iránti kérelmet természetes személyre vonatkozóan halála után, legalább 5 év elmúltával lehet kezdeményezni.

12. § [Szobor elhelyezésének szabályai]

(1) A kezdeményezőnek szobor elhelyezéséhez be kell nyújtania az alábbi dokumentumokat:

a) a szobor elhelyezéséhez szükséges közüzemi, illetve az érintett közmű szolgáltatók hozzájárulása, amennyiben a művészeti alkotás jellege megkívánja,

b) a művészeti alkotás Képző- és iparművészeti Lektorátus kész állapotú zsűrijének (kérésre árzsűrijének) szakvéleménye,

c) a terület jellegének megfelelően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatósági engedélye,

d) költségtervezet.

(2) A szobor kihelyezéséről minden közforgalom elöl el nem zárt területen a Képviselő-testület a Városi Főépítész véleményének kikérése alapján dönt.

V. Fejezet

Egyéb rendelkezések

13. §4 [Szabálysértési alakzatok]

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § [Záró rendelkezések]

(1) E rendelet 2008. október 15-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok - azok megváltoztatásának szükségességéig - továbbra is érvényben maradnak.

4

Hatályon kívül helyezte a 16/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelet 6. §-a.

5

A 4. melléklet a Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.