Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2009. (VI.26.) önkormányzati rendelete

A zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 06. 29

Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2009. (VI.26.) önkormányzati rendelete

A zajvédelem helyi szabályozásáról

2021.06.29.

Békés Város Önkormányzata képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §-a (1) bekezdésének 11. pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §-a (1) bekezdésének c) pontjában és 48. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:1

1. § (1) E rendelet hatálya a Békés Város közigazgatási területén kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely állandó vagy ideiglenes jelleggel a település közigazgatási területén tartózkodik, illetve tevékenységet végez.

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni a település közigazgatási területén

a) környezeti zaj- és rezgésforrás működtetésével járó közterületi rendezvényekre,

b) a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységéből származó zajokra,

c) mobil zajforrások működtetésével kapcsolatos zaj- és rezgéskeltésre,

d) egyéb különleges zaj- és rezgéskeltésre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hangerősítő, hangkeltő berendezés: bármilyen műszaki megoldású berendezés, amely környezeti zajt, rezgést idéz elő,

b) helyhez kötött, közterületi üzemeltetés: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterületen, amelyet közterület-használati engedély megléte esetén az engedélyben meghatározott jogosult használhat, és az ingatlan-nyilvántartásban ekként tartanak nyilván, az ezen a területen folytatott olyan tevékenység, ami nem jár a zajforrás helyváltoztatásával,

c) mobil közterületi üzemeltetés: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterületen, amelyet közterület-használati engedély megléte esetén az engedélyben meghatározott jogosult használhat, és az ingatlan-nyilvántartásban ekként tartanak nyilván, az ezen a területen folytatott olyan tevékenység, ami a zajforrás helyváltoztatásával jár,

d) különleges zajokozás: különleges zajokozásnak minősülnek különösen a szabadtéri sport, kulturális, szórakoztató, élőzenei rendezvények, bemutatók térzenék, ünnepségek,

e) veszélyes mértékű környezeti zaj:

ea) olyan környezeti zaj, amely meghaladja a külön jogszabályban megállapított zajszennyezettség (a továbbiakban: zajterhelés), vagy zajkibocsátás megengedett határértékét,

eb) olyan szabadidős zajforrástól származó zaj, amelyre jellegéből adódóan határértéket megállapítani nem lehet, mert azonos körülmények között nem ismételhető és érzékszervi észleléssel megállapíthatóan a hatásterületen élő lakosság nyugalmát zavarja.

3. § (1) A településen lakók nyugalmának biztosítása érdekében a magánszemély tulajdonában, illetve használatában lévő építményeken és egyéb ingatlanokon zajjal járó, jelentős építési és bontási, kivitelezési tevékenység – a közvetlen veszélyelhárítástól eltekintve – nem végezhető:

a) munkanapokon 22.00 óra és 6.00 óra között,

b) szombati napokon, munkaszüneti napokon, vasárnap és ünnepnapokon 0.00-8.00 óra és 12.00-14.00 óra, valamint 20.00-24.00 között.

E rendelkezés alól közérdekből, illetve technológiai szükségességből a zajszint eseti meghatározásával az illetékes környezetvédelmi hatóság indokolt esetben, meghatározott időre szóló felmentést adhat.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit mind az építési telkeken, mind a felvonulási területeken, mind a közterületeken végzett tevékenységek esetében alkalmazni kell.

(3) Kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenység (pl. robbanómotoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetése) nem végezhető:

a) munkanapokon 22.00 óra és 6.00 óra között,

b) szombati napokon és munkaszüneti napokon és vasárnap és ünnepnapokon 0.00-8.00 óra és 12.00-14.00 óra 20.00-24.00 között.

4. § Pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználása 22.00 óráig engedélyezhető, alkalmanként legfeljebb 20 percig terjedő időtartalomra. Kivételt képez az állami, önkormányzati ünnepi és a külön jogszabályban szabályozott szilveszteri tűzijáték időtartalma.

5. §2 (1) Tilos a hangerősítő, zajkibocsátó rendszerrel üzemelő riasztó berendezésekkel történő indokolatlan, különleges zajokozás.

(2) A hangerősítő, zajkibocsátó berendezések megfelelő műszaki állapotáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(3) A polgármester engedélyezi a közterületi rendezvényen bármilyen időtartamú hangosító berendezés üzemeltetését, élőzene illetve műsor szolgáltatását, amely alól kivételt képeznek az állami szervek, valamint az Önkormányzat és intézményei által szervezett ünnepségek programjához kapcsolódó koncertek, valamint a Békés Város Önkormányzata által jóváhagyott rendezvények.

(4) A polgármester engedélyezi a mobil szabadtéri hangerősítő berendezés üzemeltetését. A mobil szabadtéri hangerősítő berendezést naponta 08.00 és 20.00 óra között szabad üzemeltetni.

(5) Az engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény tervezett időpontja előtt illetve a mobil szabadtéri hangosító berendezés használata előtt legalább 30 nappal köteles benyújtani a polgármesterhez. Amennyiben a kérelmet a tervezett üzemeltetés előtt kevesebb, mint 30 nappal nyújtják be, akkor a polgármester az engedély kiadását megtagadhatja.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott engedélykérelem mellékletét kell képeznie:

a) a rendelet 1. mellékletét képező zajvédelmi adatlapnak, és

b) a zajforrás várható zajkibocsátására, hatásterületére vonatkozó dokumentumoknak.

(7) A polgármester a hangosító berendezés használatának időtartamát, teljesítményét korlátozhatja, vagy az engedély kiadását megtagadhatja, ha a kérelemből és annak mellékleteiben közölt adatokból az állapítható meg, hogy az alkalmazni kívánt hangosító berendezés használata vagy élőzene, műsor szolgáltatása során a zajkibocsátási határértékek nem betarthatók.

(8) A polgármester az engedélyt visszavonhatja, ha az engedélyben meghatározott feltételeket a kérelmező nem teljesítette.

6. §3

7. § (1) Ez a rendelet 2009. július 1. napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet, a környezeti zaj és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet és a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló 93/2007. (XII: 18.) KvVM rendelet vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(3) E rendeletben meghatározott zajterhelési határértékeket az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a zajvédelemről szóló 19/1993. (V. 24.) számú rendelete.

(5) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

A bevezető a Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Hatályon kívül helyezte a 16/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelet 7. §-a.