Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 03- 2021. 11. 03

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.03.

Békés Város Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében és a 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) és (2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.”

2. § (1) A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Szt. 45. §-a szerinti települési támogatásnak minősül az önkormányzati lakásfenntartási támogatás, az önkormányzati gyógyszerköltség támogatás és az önkormányzati adósságkezelési szolgáltatás, rendkívüli települési támogatásnak minősül a települési krízistámogatás és a temetési támogatás.”

(2) A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Békés Város Önkormányzatának e rendeletben szabályozott szociális ellátásai:)

„a) pénzbeli szociális támogatások
aa) a. települési krízistámogatás,
ab) temetési támogatás.”

(3) A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Békés Város Önkormányzatának e rendeletben szabályozott szociális ellátásai:

természetben nyújtott szociális támogatások)

„bd) települési krízistámogatás”

3. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az e rendeletben meghatározott, alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört a polgármester gyakorolja:

a) települési krízistámogatás,

b) temetési segély

c) köztemetés,

d) közművesítési támogatás,

e) az Szt. 7. § (1) és (2) bekezdései alapján az arra rászorulónak - tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére - települési krízistámogatást, étkeztetést, illetve szállást biztosít, amely megtérítését követelheti a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervtől.”

4. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A települési krízistámogatás és az önkormányzati adósságkezelési szolgáltatás iránti kérelmet a Békés Város Szociális Szolgáltató Központnál kell benyújtani.”

5. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 11. § c)–e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az e rendeletben szabályozott ellátások kifizetése)

„c) a pénzbeli ellátásként megállapított települési krízistámogatás vonatkozásában haladéktalanul, de legkésőbb a támogatás megállapítását követő 8 napon belül a jogosult folyószámlájára vagy a közüzemi szolgáltató számlájára utalással, vagy a jogosult részére a Hivatal házipénztárából való kifizetéssel,
d) a temetési támogatás vonatkozásában haladéktalanul, de legkésőbb a támogatás megállapítástól számított 8 napon belül a Hivatal házipénztárából való kifizetéssel, vagy a támogatott folyószámlájára való utalással,
e) a természetben nyújtott települési krízistámogatás vonatkozásában a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának közreműködésével, a megállapítástól számított 8 napon belül,”

(történik.)

6. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A települési krízistámogatás és önkormányzati adósságkezelési szolgáltatás vonatkozásában az (1) bekezdésben leírtakra a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ is felkérhető.”

7. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 14. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Békés Város Önkormányzata az arra rászorulóknak)

„b) rendkívüli települési támogatás keretein belül
ba) települési krízistámogatást,
bb) temetési támogatást
nyújt.”

8. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 11. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. Települési krízistámogatás”

9. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 45. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Békés Város Önkormányzata a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére –ellenőrizhető indoklással ellátott kérelem alapján – települési krízistámogatást nyújt.

(2) Települési krízistámogatást az önkormányzat eseti jelleggel, az alábbi formákban nyújt:

a) készpénzben,

b) természetben

ba) közműtartozás esetén a közüzemi szolgáltatóhoz történő utalással,

bb) tartós élelmiszer formájában, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével.”

10. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 46. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Települési krízistámogatás nyújtható, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

a) család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(2) A települési krízistámogatás megállapítása iránti kérelemnek tartalmaznia kell az annak indokául szolgáló tényt, és az indokolással alátámasztott rendkívüli körülményt.

(3) A polgármester a települési krízistámogatás megállapításról szóló határozatban - a felhasználás ellenőrzésének keretében – a felhasználást alátámasztó dokumentumok (pl.: számla, nyugta) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.”

11. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet a következő 48. §-sal egészül ki:

„48. § Nem nyújtható települési krízistámogatás annak a személynek, aki saját maga vagy családtagja az e rendelet 3. § b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik, kivéve, ha a kérelmező kritikus élethelyzete áll fenn.”

12. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 12/A. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„12/A. Temetési támogatás”

13. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 51/A. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulást igényelhet az a személy, akinek családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetében annak 300 %-át. A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a 7. § (2) bekezdése szerinti igazolásokat,, a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát. A kérelmet a haláleset napjától számított 60 napon belül kell benyújtani. E határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de minimum 30.000,- Ft.

(3) A polgármester a temetési támogatás megállapításáról szóló határozatban – a felhasználás ellenőrzésének keretében – a felhasználást alátámasztó dokumentumok (pl. számla, nyugta) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.”

14. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 52. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(Békés Város Önkormányzata az arra rászorulóknak egyéb szociális ellátás keretén belül)

„e) rekreációs támogatást”

(biztosít.)

15. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 53. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Azon személyek vagy családok részére, akik az otthoni szakápolási szolgálat szolgáltatásait anyagi okok miatt – vagy mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által biztosított támogatás már lejárt – nem tudják igénybe venni, kérelemre, szociális rászorultság alapján 3 hónap időtartamra támogatás nyújtható. Az otthoni szakápolás a beteg otthonában végzett szakápolási feladatokat foglalja magában, amely szolgáltatás díja alkalmanként 1.500 Forint.”

16. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 58. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„58. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az igénylő vagy törvényes képviselője az intézmény vezetőjénél terjesztheti elő.

(2) A kérelemhez csatolni kell az ellátásra irányadó, ágazati jogszabályban meghatározott iratokat, igazolásokat. A térítésmentesen biztosítandó ellátások esetén jövedelemnyilatkozatot nem kell csatolni.

(3) Az intézményvezető az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az ellátást igénylővel/törvényes képviselőjével írásban megállapodást köt, amely tartalmazza

a) az igénybevevő ellátáshoz szükséges személyazonosító adatait,

b) az ellátás kezdetének időpontját,

c) az ellátás időtartamát, határozott vagy határozatlan időtartamban megjelölve,

d) az igénybevevő számára nyújtott szolgáltatások körét, tartalmát, módját, formáját,

e) amennyiben az ellátáshoz kapcsolódik, a személyi térítési díj megállapítására, megfizetésére vonatkozó szabályokat

f) az ellátás megszűnésére vonatkozó szabályokat

g) a panasztétel lehetőségét, a kivizsgálás módját.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles a személyes gondoskodást nyújtó ellátások bármelyikét biztosítani, ha valamely személy azonnali ellátása halaszthatatlan, a késedelem a rászorulónak életét, testi épségét, egészségét veszélyeztetné, vagy súlyos nélkülözésnek tenné ki. Az intézményvezető az intézkedését feljegyzésben rögzíti, majd az akadály megszűnését követő 8 napon belül az ellátásra irányadó eljárást lefolytatja.

(5) Az intézményvezető kivételesen, külön eljárás keretében biztosíthatja az ellátást a következő esetekben:

a) háziorvos, szakorvos írásba foglalt szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt,

b) az ellátott egészségi állapotában, szociális helyzetében olyan kedvezőtlen változás következett be, amely gyorsított eljárást igényel.”

17. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 62. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„62. § (1) Az intézményi jogviszony megszűnésére az Szt. 100-101. §-ait és a 103-104. §-ait kell megfelelően alkalmazni.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszüntetésének esetei:

a) ha az igénybevevő vagy törvényes képviselője a megszüntetést kérelmezi,

b) a szolgáltatást igénybevevő részéről a jogosultság jogszabályi feltételei már nem állnak fenn,

c) az intézmény házirendjében meghatározott szabályok súlyos megsértése,

d) az ellátott az ellátást egybefüggően 30 napon át, bejelentés nélkül nem veszi igénybe.”

18. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 63. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat az Szt. 58/B. § (2) bekezdése alapján szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai a jegyző, Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humán és Szociális Bizottságának elnöke, a Hivatal Igazgatási Osztályának osztályvezetője, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ vezetője, a Társulás működési területén lévő szociális intézmények vezetői, a Hivatal ifjúsági referense.”

19. § Hatályát veszti A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 50. §-a.

20. § Ez a rendelet 2021. november 3-án lép hatályba.