Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről szóló 29/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 26- 2022. 02. 26

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről szóló 29/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.26.

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 22/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 35. § b) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró képviselő-testületi bizottság véleményének kikérésével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Békési Román Nemzetiségi Önkormányzat és a Békési Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat részére biztosított egyeztetést követően a következőket rendeli el:

1. § A helyi közművelődésról szóló 29/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A feladatellátás során Békés Város Önkormányzata gondoskodik a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú közművelődési, nyilvános könyvtári és közgyűjteményi feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság működtetéséről és szakmai szolgáltatásainak folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően Békés Város Önkormányzata az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a város kulturális életét gazdagítja.”

2. § A helyi közművelődésról szóló 29/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a kulturális alapszolgáltatásokat saját tulajdonú nonprofit gazdasági társaságán, a Békés Városi Kulturális Központ, Könyvtár, Múzeum és Sport Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságon keresztül látja el.”

3. § A helyi közművelődésról szóló 29/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) Az 5. § (1) bekezdésében megjelölt gazdasági társaság önállóan gazdálkodik a részére Békés Város Önkormányzata mint tulajdonos által biztosított vagyonnal.

(2) A rendeletben vállalt feladatok finanszírozásának forrása a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, a kulturális nonprofit gazdasági társaság saját bevételei, az állami pénzalapokból pályázat útján elnyerhető támogatás, szponzori támogatások és lakossági adományok.

(3) Az önkormányzat a 4. §-ban meghatározott tevékenységeket támogatja. A támogatások keretösszegét az önkormányzat éves költségvetési rendelete tartalmazza. A támogatás feltétele a helyi közművelődésben való feladatvállalás, a támogatás mértéke a feladatvállalással arányos. Az önkormányzat rendszeresen támogatási keretet biztosít

a) a civil szervezetek számára;

b) az alkotóművészek támogatására,

c) művelődési, könyvtári és közgyűjteményi pályázatokra,

d) a közművelődési megállapodások fedezetére,

e) a kulturális örökség védelmének biztosítására.

(4) Az önkormányzati támogatás feltételeit az ágazati rendeletek és az adott év pályázati kiírásai tartalmazzák.”

4. § Ez a rendelet 2022. február 26-án lép hatályba.