Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 03

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.11.03.
a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–20. §-hoz
A Békés Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára által kiadott 2021. évi ellenőrzési munkaterv alapján elvégezte az illetékességi területén működő települési önkormányzatok által megalkotott szociális és gyermekvédelmi rendeletek törvényességi vizsgálatát. A vizsgálat Békés Város Önkormányzatának a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) rendelet (a továbbiakban: Szoc.r.) kapcsán kisebb súlyú törvénysértéseket, hiányosságokat tárt fel, és a rendelet módosítására tett javaslatot, amely határidejeként 2021. október hó 31. napja került megjelölésre.
A Kormányhivatal észrevételei alapján a Szoc.r.
nem tartalmaz szabályozást a szociális igazgatástól és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. § (2) bekezdés c), d) és g) pontjai vonatkozásában:
a külön eljárás nélkül, illetve külön eljárás keretében biztosítható ellátás eseteiről,
az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodással összefüggő kérdésekről
az önkormányzati segély és az önkormányzati temetési segély megnevezésekkel szabályoz a rendkívüli települési támogatás keretein belül ellátásokat, ami ellentétes a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 2. § (1) bekezdésének szabályával, mert nem rendelkezik a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal, nem tesz eleget a normavilágosság követelményének.
jelenlegi szabályozása alapján
Nem nyújtható önkormányzati segély annak a személynek a) aki bentlakásos szociális intézményben él,(…).
Az észrevétel értelmében a bentlakásos szociális intézményben élő személy ellátása biztosított ugyan és önmaga, illetve családja létfenntartásáról nem neki kell gondoskodnia, azonban alkalmanként jelentkező többletkiadások - így például halálesethez kapcsolódó kiadások - miatt anyagi segítségre szorulhat, ha hozzátartozója eltemettetésére köteles személynek minősül és a temetés költségei létfenntartását veszélyezteti. Ezért a bentlakásos szociális intézményi elhelyezés ténye nem lehet objektív kizáró feltétel a rendkívüli települési támogatásra való jogosultság tekintetében, az ilyen szabályozás törvénysértő, mert a támogatás törvényi rendeltetésével ellentétesen zár ki arra rászorulókat a rendkívüli települési támogatásból.
Előző észrevételek miatt a Szoc.r. módosítására teszünk javaslatot.