Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 11
az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–17. §-hoz
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A koronavírus járvány miatt Magyarország Kormánya 2020. március 11-én 40/2020 (III.11.) Kormányrendeletben hirdetett veszélyhelyzetet először, mely azóta is fennáll, kisebb megszakításokkal.
A 2020. évi költségvetési tervezés során még más prioritások álltak a fókuszban, és a koronavírus járvány pénzügyi, gazdasági hatásai egyelőre nem voltak láthatóak. A Kormány által eddig meghozott döntések is arra irányultak, hogy az egészségügy megfelelő ellátásának ne legyenek financiális akadályai, a járvány utáni időszakra a gazdaság élénkítésére a források rendelkezésre álljanak.
A közös teherviselésből az önkormányzati szektornak is részt kellett vállalnia, melynek egyik lépése volt a gépjárműadó átengedett részének átirányítása a Járvány Elleni Védekezési Alapba. A gazdaság megtorpanása miatt Békés Város Önkormányzata jelentős iparűzési adó elmaradást, valamint költségvetési szerveinél intézményi működési bevétel kiesést prognosztizált, mely be is igazolódott. A költségvetési szerveiknél 54 millió Ft működési bevétel elmaradásról számolhatunk be, a Kulturális Központ és Rendelőintézet esetében. A költségvetés egyensúlyának és működőképesség megőrzése érdekében Békés Város Önkormányzata az eredeti tervekhez képest 48 millió Ft többlet fenntartói támogatást biztosított intézményei számára. A fennmaradó további 6 millió Ft elmaradását kiadási megtakarításai révén finanszírozta az említett két intézmény.
Elengedhetetlen volt a 2020-as évi költségvetési rendelet áttekintése, és a járványügyi helyzetből adódó gazdasági, pénzügyi veszteségekre fedezet képzése mindösszesen 146 188 947 Ft összegben, Békés Város Önkormányzat és költségvetési szervei körében egyaránt.
Békés Város Önkormányzat tekintetében az önként vállalt feladatok felszabadítható forrásainak átcsoportosítása által 70 034 000 Ft összegben biztosítottunk fedezetet a járványügyi helyzet kapcsán felmerült többletkiadásokra, valamint bevétel kiesésekre. Másrészt, csökkentésre került a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás költségvetési szerveinek normatíván felüli, önkormányzati forrásból való finanszírozása összesen 26 998 947 Ft-tal.
A költségvetési szerveink esetében költségvetési lehetőségeik alapján megállapított előirányzatok zárolása által képeztünk további tartalékokat 18 798 000 Ft összegben.
Békés Város Önkormányzata és a Békés Megyei Kormányhivatal között létrejött, 2020. január 31-én kelt megállapodásban rögzítésre kerültek a feladatátadás feltételei. Ingatlan és ingó vagyon használatba adásra nem került sor, a személyi feltételek között az építési igazgatási feladatokat ellátó 3 fő köztisztviselő átadása került meghatározásra. Az így betöltetlenné vált álláshelyek 9 havi pénzügyi fedezete a 2020. évi költségvetésben rendelkezésre állt, 8 470 000 Ft összegű személyi juttatás és 1 482 000 Ft összegű járulék formájában, összesen 9 952 000 Ft összegben, mely 3 álláshely megszüntetésével zárolásra került. A Hivatal feladatellátását nem veszélyeztető költségvetési tételek további 20 406 000 Ft zárolásával növeltük a tartalékok összegét.
Békés Város Önkormányzata számára a 2020. év nehézségekkel teli volt ugyan, de a körültekintő gazdálkodásnak, a lehetőségeket és veszélyeket reálisan mérlegelő hozzáállásnak köszönhetően városunk megőrizte működőképességét, költségvetési egyensúlyát.
A likviditás megőrzése érdekében 282.392.846 Ft összegű likvidhitel került lehívásra, 107 nap terjedelemben.
Az elkészített kimutatások és mérlegek alapján megállapítható, hogy a tárgyévi bevételek fedezték a tárgyévi kiadásokat. Az Önkormányzat és Intézményei gazdálkodása is megfelelő volt.
Az Önkormányzat 2020. évi költségvetési előirányzatainak alakulását, azok teljesítését, a vagyoni és pénzügyi helyzetet a zárszámadási rendelet mellékleteiben, valamint a szöveges indoklás segítségével mutatjuk be. A számszaki beszámoló a törvényi előírásoknak megfelelő táblázatrendszerben, szerkezetben és tartalommal készült el.