Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 07. 05
a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 96. §-a felhatalmazza a települési önkormányzatot, hogy
1. rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait,
2. rendeletben állapíthassa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló 14/2020. (VII.31.) rendelete (a továbbiakban: Helyi Rendelet) tartalmazza a hatályos szabályozást az anyakönyvi és a családi eseményekről egyaránt.
Az At. 96. §-a csak az anyakönyvi események vonatkozásában tartalmaz felhatalmazó rendelkezést az önkormányzatok rendeletalkotására, az egyéb családi események megünneplésére vonatkozó szabályokat a képviselő-testület a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdéséből levezethető eredeti jogalkotási hatáskörben jogosult megalkotni.
Az előzőek miatt a Helyi Rendelet hatályon kívül helyezése mellett - az előző bekezdésben részletezettek szerinti tárgyban - két új rendelet megalkotása vált szükségessé. Jelen ülésen az anyakönyvi események létesítésének szabályairól szóló rendelet kerül előterjesztésre, a családi eseményekről szóló rendeletet az augusztusi ülésre prezentáljuk.
Az anyakönyvi események létesítésének szabályairól szóló rendelet előkészítésekor a házasságkötések során szerzett gyakorlati tapasztalatainkat használtuk fel.
A párok életében kiemelkedő jelentőséggel bír az esküvő, annak külsőségei. Akik úgy döntenek, hogy családjukkal, barátaikkal is meg szeretnék osztani a nagy napot, ünnepélyes keretek között kívánják ezt megtenni. A Békési Polgármesteri Hivatal épületében található Irányi Dániel Díszterem méltó helyszín egy anyakönyvi esemény lebonyolításához, ahol a házasságkötés ünnepélyessége teljes körűen biztosítható.
Városunk Békés megye negyedik legnagyobb települése, járásszékhely település, ami fokozott kötelezettséget keletkeztet eseményeink méltó, színvonalas lebonyolítására. Az ünnepélyes keretek lehető legmagasabb szintjének biztosítása érdekében a hivatali munkaidőn kívül az Irányi Dániel Díszteremben létesített anyakönyvi esemény a Békés Város Önkormányzata által alapított Békés Városi Kulturális Központ, Könyvtár, Múzeum és Sport Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 5630 Békés, Jantyik u. 21-25., a továbbiakban: Szolgáltató) rendezvényszervezőként való közreműködésével történik majd.
Hivatalunkban, az előző évekhez képest magasabb a szombaton kötött házasságok száma, általában kettő, de több alkalommal három esküvő követi egymást e napokon. Ezért láttuk szükségesnek az anyakönyvi eseményre rendelkezésre álló időkeret rendeleti szabályozását.
Az előző évekhez képest több pár dönt úgy, hogy hivatali helyiségen kívül szeretne házasságot kötni. Ebből kifolyólag - e tárgykörben kialakult tapasztalataink alapján – a jelenleginél részletesebben került szabályozásra a hivatali helyiségen kívül létesített anyakönyvi esemény, amely célja, hogy annak színvonala itt is méltó legyen Békés Város Önkormányzatához, és a többletszolgáltatást nyújtó anyakönyvvezetőhöz.