Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.). 29. § (3) bekezdése értelmében, ha önkormányzati társulás gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátást nyújt, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti vagy az erre kijelölt települési önkormányzat - a társulási megállapodásban meghatározottak szerint - a nyújtott ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot.
A Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között intézmények közös fenntartása tárgyában létrejött társulási megállapodás 14. pont a. alpontja alapján a társulás településein lakóhellyel rendelkező személyek számára a szolgáltatások a társulási megállapodás alapján ingyenesen vagy térítési díj alapján vehetők igénybe. A térítési díjak fenntartó általi megállapításának jogát a székhelytelepülés, vagyis Békés gyakorolja.
Az Önkormányzat az étkeztetést
bölcsődei ellátás során a gyermekek alacsony életkorából fakadó szakmai ajánlások alapján saját főzőkonyha működtetésével
a további ellátásokban a Prizma-Junior Zrt.-vel kötött vállalkozási szerződés szerint biztosítja.
A javaslat alapja, hogy az élelmiszer árak 2022 szeptember 1-je óta is folyamatosan emelkednek, ennek megfelelően a beszállítók is tovább emelték áraikat. Az ide kapcsolódó feladatfinanszírozás nem fedezi a költségeket, így az igénybe vevő magasabb összegű hozzájárulása is szükséges a térítési díjak viseléséhez. Mindezekre tekintettel javaslatot teszünk 2023. január 1. napjától a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendeletben szabályozott gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának emelésére.