Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz és az 1. melléklethez
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 114. § (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - ha törvény másként nem rendelkezik - térítési díjat kell fizetni. Az Szt. 115. § (1) bekezdése alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
Az Szt. 92. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot.
A Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között intézmények közös fenntartása tárgyában létrejött Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás társulási megállapodása 14. pont a. alpontja alapján a társulás településein lakóhellyel rendelkező személyek számára a szolgáltatások a társulási megállapodás alapján ingyenesen vagy térítési díj alapján vehetők igénybe. A térítési díjak fenntartó általi megállapításának jogát a székhelytelepülés, vagyis Békés gyakorolja.
A térítési díjakat több, mint két év után, 2022 júliusától módosítottuk, a pandémia hatásaként a két év alatt jelentkező alapanyag és előállítás költség figyelembevételével. A gazdasági változások, az élelmiszer árának növekedésére gyakorolt hatása azonban továbbra is napi szinten érzékelhető, mely kihatással van az ételt előállító főzőhelyre is, akik nyersanyagaikat már az emelt áron szerzik be, rájuk a termékek hatósági ára sem vonatkozik. Az alapanyagok beszerzési ára naponta változik, a drasztikus emelkedés szembetűnő.
Mindemellett az előállítási költségeket jelentős mértékben növeli a villamos áram és gáz árának emelkedése, mellyel a júliusi kalkuláció során még nem terveztünk. A 2023. évi költségvetés tervezése során a Békési Polgármesteri Hivatal konyája, illetve a Bélmegyeri Konyha Nonprofit Kft. jelzéssel éltek a BVSZSZK irányába az étel árának emelését illetően.
2023. február 1-től az ebéd beszerzési áraként bruttó 1000 Forint összeget, míg a reggeli áraként bruttó 300 Forint összeget javaslunk megállapítani. Az Intézmény ennek hatására újra számolta önköltségét, és kéri a korrigált térítési díj megállapítását. A térítési díj emelésével járó többletköltség ellátottakra történő áthárítás csak részben valósítható meg, hiszen az Szt. vonatkozó jogszabályhelye rendelkezik a jövedelem maximális terhelhetőségéről. A végső ár kialakításában monitoroztuk a városban működő szolgáltatók térítési díjait, és megállapítottuk, hogy az emelkedés minden szolgáltatónál megfigyelhető. A javaslatban szereplő ár nem haladja meg a szektorban működő szolgáltatók díjait.