Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz és az 1. melléklethez
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 114. § (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - ha törvény másként nem rendelkezik - térítési díjat kell fizetni. Az Szt. 115. § (1) bekezdése alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
Az Szt. 92. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot.
A Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között intézmények közös fenntartása tárgyában létrejött Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás társulási megállapodása 14. pont a. alpontja alapján a társulás településein lakóhellyel rendelkező személyek számára a szolgáltatások a társulási megállapodás alapján ingyenesen vagy térítési díj alapján vehetők igénybe. A térítési díjak fenntartó általi megállapításának jogát a székhelytelepülés, vagyis Békés gyakorolja.
A szociális étkeztetést kivéve a térítési díjak utoljára a 2020-as évben kerültek módosításra. Mindeközben a szolgáltatások biztosításának egyéb személyi és dologi kiadásai (üzemanyag, munkabér, stb.) jelentős emelkedést mutattak, melyet tovább tetézett az idei télen már érvényesített, jelentősen megemelt közüzemi költség. A földgáz, illetve az elektromos áram költségeinek többszörösére emelése a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központnál (a továbbiakban: BVSZSZK), mint szociális szolgáltatónál jelentkezik, így jelentős terhet ró a költségvetésre. A kormányzati funkciókon megjelenő többletkiadások - az egyéb költségek jelentős mérséklése mellett is - megterhelik a szolgáltatási díjakat.
A hajléktalan ellátásban a rezsi kiadások emelkedése még markánsabb, hiszen a fűtés nem korlátozódik a nappali időszakra, ugyanis 0-24 órában szükséges biztosítani a vonatkozó jogszabály szerint előírt hőmérsékletet.
A támogató szolgálat térítési díjai kapcsán a rászorult személyek tekintetében az óra- és kilométer díjakat mérsékelten kívánjuk emelni, míg a nem rászorultak esetében progresszívebben emelkedő díjszabást alkalmaznánk, ugyanis a piaci szolgáltatóktól való jelentős leszakadás kiszolgáltatottá teszi az intézményt. Azon személyek, akik az intézmény egyéb szolgáltatásait veszik igénybe (idős- és demens nappali ellátás), a telephelyre és hazaszállítás teljesen térítésmentesen jár.
Az intézmény ennek hatására újra számolta önköltségét, és kéri az általa javasolt korrigált térítési díj megállapítását. A térítési díj emelésével járó többletköltség ellátottakra történő áthárítás csak részben valósítható meg, hiszen az Szt. rendelkezik a jövedelem maximális terhelhetőségéről. A végső ár kialakításában monitoroztuk a városban működő szolgáltatók térítési díjait és megállapítottuk, hogy az emelkedés minden szolgáltatónál megfigyelhető. A javaslatban szereplő árak - a minőségi szolgáltatások tükrében - töredékei a piaci szolgáltatásoknak, így az ellátotti célcsoport elfogadó attitűdjét vélelmezzük.
Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Helyi Rendelet) 1. számú mellékletében szabályozza a térítési díjakat, melyeket a BVSZSZK a felsorolt szolgáltatások vonatkozássásában a fent részletezett okok miatt a Képviselő-testület elé terjesztett rendelet-tervezet szerint kér módosítani.