Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 17/2015. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 17/2015. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 17/2015. (XII. 1.) önkormányzati rendeletben 2016. január 1. napjával határozta meg a helyi adók fajtáját és mértékét. Ennek alapján településünkön jelenleg kommunális adó és iparűzési adó van. Előbbi mértéke 3.000.- Ft, utóbbié a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 39. §-a szerinti adóalap 1,5 %-a.
Az elmúlt 7 évben nem került sor adóemelésre, tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet kihirdetése okán 2020. december 1-jén megjelent a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendelet (2020. december 2-án hatályba is lépett), amely úgy rendelkezett, hogy a 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehetett magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke, továbbá az önkormányzatnak a 2020. december 2-án hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kellett, valamint a települési önkormányzat a 2021. és 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem volt jogosult bevezetni. Tudomásunk szerint jelenleg nincs hatályban olyan szabály, amely megtiltaná, hogy 2023. január 1. napjával a korábban bevezetett adók mértékének növelését tiltaná. Amennyiben mégis születik ilyen irányú döntés, úgy a rendelet hatályba nem lépéséről szükséges rendelkeznie a képviselő-testületnek.
A helyi adók vonatkozásában a képviselő-testület a 2022. október 24. napján megtartott képviselő-testületi ülésén fogadta el a jegyző helyi adókkal kapcsolatban megírt beszámolóját. Ez egyfajta iránymutatásként szolgált, illetve kvázi megalapozása volt jelen előterjesztésnek. Mint az mindenki számára ismert, a jelenlegi energiaárak növekedése kihatással van az államháztartásra, így a helyi önkormányzatokra is. Korábban nem tapasztalt mértékű rezsiköltségekkel kell terveznie az önkormányzatnak, amelynek biztosítására a helyi költségvetés szolgál. Az állami normatíva településünkre történő érkezésével gyakorlatilag lenullázódnak a számlák, hiszen a fent ismertetett indokok alapján az önkormányzat és az irányítása valamint fenntartása alá tartozó intézmények üzemeltetési költsége igen magas. A képviselő-testület tagjaival, az intézményvezetőkkel és a hivatal kollégáival történt egyeztetés követően fogalmazódott meg az igény a helyi adók összegének megemelésére, továbbá a jelenleg hatályban lévő kedvezmények/mentességek újragondolására. Előterjesztői oldalról a kommunális adó mértékét 3.000.- Ft-ról 8.000.- Ft összegre tervezzük megemelni azzal, hogy a bevezetett kedvezményt (miszerint aki egyösszegben befizeti a kommunális adó összegét tárgyév március 15. napjáig, 10 %-os kedvezményben részesül) megszüntetni szükséges. Ennek indokául az szolgál, hogy az már nem eredményez jelentős megtakarítást az adózók számára. Ez éves szinten kb. 350.000.- Ft adóbevétel kiesést jelent. E helyett az az eleki lakos, aki a 80. életévét betöltötte, mentesül a kommunális adó megfizetése alól. Ez abban az esetben jár, ha azt az adózó egyrészt kérelmezi, másrészt az említett életkor betöltését követő év január 1. napjával érvényesíthető.
Az iparűzési adó vonatkozásában a jelenleg hatályban lévő 1,5 %-os mértékét 2 %-ra tervezzük megemelni azzal, hogy azon vállalkozók, akiknek a Htv. 39/C. (2) bekezdés alapján számított vállalkozási szintű adója nem haladja meg a 2,5 millió forintot, mentesül az iparűzési adó megfizetése alól.
Magyarország gazdasági stabilitásról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 32. §-a alapján fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. A Gst. 33. §-a alapján új fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg. Emellett figyelembe vettük a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény rendelkezéseit is.