Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Elek városában fizetendő intézményi térítési díjakról szóló 1/2020. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
az Elek városában fizetendő intézményi térítési díjakról szóló 1/2020. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz és az 1. melléklethez
Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. június 27. napján megtartott ülésén döntött arról, hogy az Elek városában fizetendő intézményi térítési díjakat 2022. augusztus 1. napi hatállyal megemeli. Jelen előterjesztésben újabb emelésre teszünk javaslatot 2023. január 1. napi hatállyal, tekintettel a megemelkedett rezsiköltségekre.
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 115. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve ha az ellátott jövedelme
a) olyan mértékben csökken, hogy az e törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;
b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 147. §–a alapján 2020. december 19. és 2022. június 30. között az intézményi térítési díjak emelésére nem volt mód. A jelenleg ismert szabályrendszer alapján 2022. július 1. napjától már emelhetőek az intézményi térítési díjak, mellyel Elek Város Önkormányzata élt is.
Az intézmény a térítési díjak emelésére a szolgáltatások önköltségének, ezen belül is a jelentős nyersanyag áremelkedések és a rezsi árak emelkedése figyelembevételével tettünk javaslatot.
Az áremelkedésre tett javaslatunkat önköltség-számítás előzte meg. Az önköltség számítás során nyersanyag költséget, bérköltségek és járulékaik, valamint dologi kiadások kerültek számbavételre.
A kalkuláció során figyelembe vettük a 2022. évi nyersanyag költséget a Napközi Konyha normaeltérés összesítője alapján, amely tartalmazza az adagszámokat és ráfordított nyersanyag költséget. Ezekből az adatokból megállapítottuk kategóriánként (bölcsőde, óvoda, iskola, stb.) a nyersanyagköltséget, illetve a számított adagszámot, és így az egy ebédre jutó fajlagos költséget.
A bérek és járulékok meghatározásakor figyelembe vettünk 10% béremelést, így 260.000 Ft helyett 286.000 Ft-os garantált bérminimummal számoltunk, illetve a dolgozók cafeteria juttatása is figyelembe vételre került.
A dologi kiadások tervezésekor igyekeztünk minden általunk ismert árváltozással kalkulálni, mint például a gáz árának 11-szeres emelkedésével. Az áramdíj becslésekor a jelenleg érvényben lévő és 2023.12.31-ig érvényes szerződés áraival dolgoztunk, a többi dologi kiadás meghatározásakor a teljesítés adatait, illetve a várható infláció miatti áremelkedéseket vettük figyelembe.
Az adagszámok arányszáma alapján felosztásra kerültek a bérek és járulékok, illetve a dologi kiadások.
Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy a gyerekétkeztetés nyersanyagnormái és az ez alapján fizetendő térítési díjak esetén nem indokolt áremelés, a vendégebéd kategóriában viszont feltétlenül szükséges.
Kalkulációnk alapján egy vendégebéd önköltsége 1.120 Ft, ami miatt javasoljuk a térítési díj összegét 1.350 Ft-ra emelni, a diétás vendégebédet pedig 1.620 Ft-ra emelni.