Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 15/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2014. 05. 30

Doboz Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és az meghatározott hatáskörében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1.  A rendelet hatálya

1. § (1)   A rendelet hatálya kiterjed azon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre, melyek székhelye Dobozon található, vagy olyan szervezettel rendelkeznek, melyek a településen folytatják tevékenységüket, természetes személyek esetében Dobozon lakhellyel rendelkeznek.

       (2)   A rendelet hatálya nem terjed ki a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, adományokra, ösztöndíjakra (különösen Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, Arany János Tehetséggondozó Program, „Doboz Ifjú Reménysége” cím alapján nyújtott támogatásokra, első lakáshoz jutók támogatása), valamint közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. Értelmező rendelkezés

2. §[1]       Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz, vagy haszonállat illetve növényi eredetű termény (a továbbiakban: termény).

3. Államháztartáson kívüli forrás átadásának szabályai

3. § (1)   A Képviselő-testület a költségvetéséről szóló rendeletében meghatározott előirányzat terhére céljelleggel támogatást nyújthat e rendeletben meghatározott feltételek mellett.

       (2) Támogatásban részesülhet:

              a) akinek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének előirányzatában címzett támogatás került megállapításra,

              b) aki az önkormányzathoz támogatás iránti kérelmet nyújt be, csatolva a kérelemhez az 1. melléklet szerinti adatlapot.

4. § (1)   Az 1. melléklet szerinti támogatás iránti írásos kérelmet a címezve az önkormányzat civil ügyekkel kapcsolatos döntéseket meghozó bizottságának (a továbbiakban: Bizottság) címezve a Dobozi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

       (2)   A támogatási kérelmekben a Bizottság dönt, azzal a kivétellel, hogy az alapítványi források átadásáról és átvételéről, és ezen rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott címzett támogatásokról a Képviselő-testület dönt.

       (3)[2] A Bizottság kérelem alapján az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott előirányzat mértékéig illetve termény esetében az önkormányzati igények teljesítése után fennmaradó feleslegből nyújthat támogatást a támogatási kérelem beérkezését követő soros ülésén.

       (4)[3]  A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét vagy mennyiségét, a támogatás célját és a kifizetés vagy átadás módját.

       (5)   A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában. A támogatás folyósítása egy összegben vagy részletekben, időarányosan vagy teljesítésarányosan történhet.

       (6)   A Bizottság dönthet úgy, hogy a támogatás kifizetését meghatározott saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás meglétéhez köti. Ez esetben a Támogatottnak a saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás meglétét igazolnia kell, vagy meglétére vonatkozóan nyilatkoznia kell.

5. § (1)   A Bizottság a Támogatottal a 2. melléklet szerinti támogatási szerződést köt. A támogatási szerződést a Bizottság elnöke írja alá.

       (2)   A támogatási szerződés aláírásának feltétele, hogy a támogatásban részesülő valamennyi – ezen rendelet megfelelő melléklete szerinti – nyilatkozatot, igazolást, dokumentumot benyújtott.

       (3)   A Bizottság a megállapodástól eláll, ha a Támogatott valótlan adatot szolgáltatott, vagy a támogatott cél a Támogatottnak felróható okból nem következett be.

       (4)   A Támogatott köteles bejelenteni a Bizottságnak és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Amennyiben a támogatás összege utalva lett a Támogatott részére a Támogatott a fel nem használt támogatás összegét a támogatási szerződés módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználására előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.

6. §        Nem fizethető ki támogatás, vagy a megítélt támogatás kifizetését fel kell függeszteni amennyiben:

              a)      a Támogatott egy korábbi támogatási szerződéssel kapcsolatban benyújtott, vagy benyújtandó lejárt határidejű elszámolása még nem került elfogadásra, vagy elszámolási, visszafizetési késedelemben van;

              b)      a Támogatott lejárt esedékességű köztartozással rendelkezik, a köztartozás megfizetéséig;

              c) a Támogatott csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alá került.

7. § (1)   A Támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási szerződésben megjelölt célokra fordíthatja, és más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.

       (2)   A Támogatott a támogatási szerződés alapján elszámol a támogatási összeg felhasználásáról. Az elszámolást a támogatási szerződésben meghatározott határidőig kell benyújtani a Dobozi Polgármesteri Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal).

       (3) Az elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerült költségekről kiállított számlákkal és/vagy szabályszerűen kiállított számviteli bizonylattal, és számlaösszesítővel történik. Amennyiben a Támogatott részére önrész is előírásra került, akkor a Támogatottnak a támogatással és az önerővel is el kell számolnia.

       (4)   A Támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban kell benyújtani legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig.

       (5)   Az elszámolást a Hivatal pénzügyi csoportja ellenőrzi, melynek során hiánypótlásra szólíthatja fel a Támogatottat.

       (6)   A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a Támogatott köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben az önkormányzatnak visszafizetni legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig.

       (7)   A Támogatott köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált támogatást, valamint a Támogató szerződéstől történő elállása esetén az igénybe vett támogatást annak jóváírásának napjától számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegével az önkormányzat részére visszafizetni.

       (8)   Az elmulasztott, az elutasított, vagy a részben elutasított elszámolásról a pénzügyi csoport tájékoztatása alapján a Bizottság határozatot hoz, és szükség esetén rendelkezik e rendelet szerint a visszafizetési kötelezettségről.

8. §        A bizottság az éves beszámolójában tájékoztatja a Képviselő-testületet a tárgyévet képező évben nyújtott támogatások összegéről, a támogatások elszámolásáról, a visszafizetési kötelezettséget megállapító határozatokról, és a visszafizetések alakulásáról Támogatottként.

4. Államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

9. § (1)   Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

       (2)   Az államháztartáson kívüli forrás átvételére e rendelet támogatásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

5. Záró és átmeneti rendelkezések

10. § (1)   Ezen rendelet 2013. december 1. napján lép hatályba.

         (2) Ezen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően benyújtott támogatási kérelmekre vonatkozóan kell alkalmazni.

6. Az Európai Unió jogának való megfelelés

11. §         E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

Doboz, 2013. november 28.

                                     


[1]

Módosította: 10/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. május 30-tól.

[2]

Módosította: 10/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2014. május 30-tól.

[3]

Módosította: 10/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2014. május 30-tól.