Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piacról

Hatályos: 2022. 10. 29

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piacról

2022.10.29.

Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a településen és vonzáskörzetében a kistermelők számára kialakított értékesítési terület működtetésével a helyi és környékbeli kistermelők minőségi termékeinek piacra juttatása lehetőségének bővítése, valamint a település lakossága és a piac vonzáskörzetébe tartozó településen élők jó minőségű, hazai agráripari termékek hozzáférésének rendeletbe foglalt keretek közötti biztosítása.

2. § E rendelet területi hatálya 5830 Battonya, 35. helyrajzi számú ingatlanon található helyi termelői piac (a továbbiakban: termelői piac) területére terjed ki.

3. § E rendelet személyi hatálya a termelői piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a termelői piacon kereskedelmi tevékenységet folytató kistermelőre, valamint a termelői piac területén tartózkodó magánszemélyekre terjed ki.

4. § E rendelet alkalmazásában

a) helyi termelői piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 5a. pontjában meghatározott piac

b) a termelői piac fenntartója: Battonya Város Önkormányzata (5830 Battonya, Fő utca 91.),

c) a termelői piac üzemeltetője: Battonya Városi Önkormányzat Városellátó Szervezet (5830 Battonya, Fő utca 79-81.).

2. A termelői piac nyitva tartásának rendje

5. § A termelői piac nyitva tartási ideje szerda és szombati napokon 6 órától 11 óráig tart, amelytől eltérő időpontban a termelői piac területén kereskedelmi tevékenység nem folytatható.

6. § A termelői piac a 5. §-tól eltérően zárva tart

a) ünnepnapokon

b) az önkormányzat által előre meghatározott települési rendezvények ideje alatt.

3. A termelői piac működésének rendje, piaci árusítás feltételei és a termelői piacon árusítható termékek köre

7. § A termelői piac üzemeltetője gondoskodik különösen

a) a termelői piac területének, helyiségeinek tisztántartásáról, a piaci napokon keletkezett hulladék összegyűjtéséről, téli időszakban a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről,

b) a termelői piac nyitvatartási ideje szerinti nyitásáról-zárásáról,

c) a piaci árusítás rendjének betartására kiadott, e rendelet 1. mellékleteként kiadott üzemeltetési szabályzatban foglaltak érvényesítéséről,

d) a helyhasználati megállapodások megkötéséről, a termelői piacra érkező árusok elhelyezéséről,

e) a termelői piac területén az árusítók gépjárművei számára parkolóhely biztosításáról,

f) az árusok árusításra jogosító engedélye meglétének ellenőrzéséről.

8. § A termelői piac területére élő állatot – vakvezető kutya, valamint rendőri-és biztonsági szervek munkakutyái kivételével – bevinni tilos.

9. § (1) A termelői piac üzemeltetője által elrendezett piaci árusítóasztalokat elvinni, azok elrendezését megbontani tilos.

(2) Az árusító asztalhoz kiegészítő szerkezetet vagy tartó eszközt rögzíteni tilos.

(3) A termelői piac területén csak gyalogosforgalom engedélyezett.

10. § (1) Az árusok rakodás céljából a termelői piac területére 5 órától léphetnek be.

(2) Az árusoknak legkésőbb 13 óráig a termelői piac területét – rendezett és tiszta állapotban – el kell hagyni.

11. § A termelői piacon az a kistermelő árusíthat, aki megfelel a külön jogszabályokban előírt feltételeknek.

12. § A termelői piacon az árusítást a helyhasználati megállapodás megkötését, valamint az üzemeltető általi nyilvántartásba vételét követően lehet megkezdeni.

13. § Az árus a termelői piac területén lévő árusítási helyén köteles

a) az áruját a termelői piac parkolójában elhelyezett járművéről a termelői piac nyitvatartási ideje alatt úgy lerakodni, hogy azzal más árust nem akadályozhat a piac területére való ki-és bepakolásban,

b) az árust az általa bérelt asztalon úgy elhelyezni, hogy a bérelt területen kívül árujával, annak göngyölegével nem terjeszkedhet túl, továbbá azt a termelői piac parkolójában sem helyezheti el,

c) az üzemeltető részére felvilágosítást adni az általa a termelői piacon forgalomba hozott termék eredetéről, minőségéről, mennyiségéről, valamint bizonyító erővel rendelkező iratot (őstermelő, vállalkozói igazolvány, helyhasználati megállapodás, permetezési napló, stb.) bemutatni,

d) a vásárlók számára jól láthatóan, olvashatóan feltüntetni a nevét, lakcímét vagy székhelyét, kistermelői regisztrációs számát

e) hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használni,

f) az árusító helyet a közegészségügyi rendelkezések szerint folyamatosan tisztán tartani, az árusítás során keletkezett hulladékot annak gyűjtésére kijelölt hulladéktárolóban elhelyezni,

g) az árusítás során a hatósági, tűzvédelmi, élelmiszerhigiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat betartani,

h) az árusítás során használt eszközöket, tárgyakat a piac területéről zárás előtt elszállítani.

14. § (1) A termelői piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba

a) saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termék és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termék

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás,

e) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi és nyúlfélék,

f) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

g) a kistermelő által a saját gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságában történt feldolgozása útján előállított húskészítmények,

h) vadon betakarított, összegyűjtött termékek, illetve a termesztett gomba.

(2) Élő állat – hal kivételével – a termelői piacon nem árusítható.

(3) Gomba a termelői piacon csak a külön jogszabályban előírtak betartásával árusítható.

15. § A helyi termelői piac üzemetetési szabályzatát e rendelet 1. melléklete, a helyi termelői piac házirendjét pedig e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

4. Piaci helyhasználat

16. § (1) A termelői piacon árusítani alkalmi vagy tartós helyhasználati megállapodás alapján lehet. A helyhasználati megállapodás iránti kérelmet a termelői piac üzemeltetőjénél kell benyújtani.

(2) Az alkalmi helyhasználat az adott piaci napra szól. A tartós helyhasználat ideje negyedévre, félévre vagy egy évre állapítható meg.

(3) A helyhasználati megállapodás megkötéséhez a kérelmezőnek be kell mutatnia az árusításra vonatkozó jogosultságát igazoló okiratot (egyéni vállalkozói engedély, őstermelői igazolvány), valamint a kereskedelmi tevékenység bejelentéséről a jegyző által kiállított igazolást.

(4) A termelői piacon az árusok, szolgáltatást nyújtók helyét az üzemeltető jelöli ki, figyelemmel a közegészségügyi szempontokra, a növény és gyümölcsfélék állati eredetű termékektől való elkülönítésre.

(5) A kiosztott és helyhasználati megállapodásba foglalt árusítási helyet önkéntesen megváltoztatni, elcserélni valamint a megállapodásban meghatározott árusítási területet túllépni tilos.

(6) A helyhasználat másra nem ruházható át.

(7) A tartós használatra kiadott árusítóhelyet alkalmi árus akkor foglalhatja el, ha az árus a piac napi nyitási ideje kezdetétől számított egy órán belül nem foglalja el az általa bérelt területet.

17. § (1) A helyfoglalásról, a termelői piaci helyek, asztalok kiosztásáról az üzemeltető nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás az alábbi adatokat tartalmazza

a) sorszám

b) használó neve

c) használó jogosultsága (őstermelő stb.)

d) lakcíme,

e) árus termelési, előállítási helye

f) árusított termékkör megnevezése,

g) helyhasználat időszaka.

18. § (1) A termelői piaci helyhasználat a „Piaci területek kialakítása és fejlesztése Battonyán megnevezésű TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00040”pályázat szerinti fenntartási időszak alatt (5 évig) a termelői piacon értékesítő kistermelők számára ingyenes.

(2) A termelői piaci nyitvatartási napokon az árusok számára a termékek szállítására szolgáló gépjárművek és a vásárlók gépjárműveivel a piachoz tartozó parkoló területén való parkolás ingyenes.

19. § (1) A termelői piaci helyhasználati megállapodást az engedélyes és az üzemeltető 15 napos felmondási idővel mondhatja fel. A felmondó nyilatkozatot a piac üzemeltetőjéhez kell benyújtani.

(2) Az üzemeltető a tartós helyhasználati megállapodást azonnali hatállyal felmondhatja, ha az árusító a piac működési rendjét felszólítás ellenére sem tartja be, az árusítóhelyen hulladékot vagy nem értékesített árut hagyott és emiatt már legalább egyszer figyelmeztetést kapott, valamint, ha az engedélyhez kötött termék árusítójától az engedélyt megvonták.

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A Battonyai Helyi Termelői Piac
Üzemeltetési Szabályzata

1. E Szabályzat területi hatálya a Battonya, 35. helyrajzi számú ingatlanon található helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére terjed ki.

2. A Szabályzat személyi hatálya a piacon értékesítő tevékenységet végző árusokra, a piacon vásárlóként megjelenőkre, valamint a piac területén annak működésével kapcsolatos tevékenységet folytató üzemeltetőre terjed ki.

3. E rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi tevékenységet folytató kistermelőre, valamint a piac területén tartózkodó magánszemélyekre terjed ki.

4. A piacon kistermelő értékesíthet. A kistermelő fogalmára és a kistermelő által folytatott tevékenységekre a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló a 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletben (FVM rendelet) foglaltak az irányadók.

5. A piacon a kistermelő által árusítható termékek körét az FVM rendelet határozza meg.

6. A piacon különösen az alábbi termékek árusíthatók:

a) saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termék és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termék

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás,

e) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi és nyúlfélék,

f) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

g) a kistermelő által a saját gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságában történt feldolgozása útján előállított húskészítmények,

h) vadon betakarított, összegyűjtött termékek, illetve a termesztett gomba.

7. Élő állat – hal kivételével – a piacon nem árusítható.

8. Gomba a piacon csak a külön jogszabályban előírtak betartásával árusítható.

9. A piacon árusítani csak helyhasználati megállapodás birtokában, az üzemeltető általi nyilvántartásba vételt követően, a helyhasználati megállapodásban foglaltak szerint, az ott kijelölt helyen lehet.

10. Amennyiben az árusító nem tartja be a helyhasználati megállapodásban foglaltakat, az üzemeltető jogosult a helyhasználati megállapodást felmondani és a helyhasználat jogát megvonni.

11. A piac rendjének fenntartására a házirend hivatott. A piac házirendjét a …./2022. (…) önkormányzati rendelet …. melléklete tartalmazza, amely e Szabályzat elválaszthatatlan részét képzi.

2. melléklet

A Battonyai Helyi Termelői Piac
Házirendje

1. Jelen házirendben foglaltak betartását az Üzemeltető jogosult és köteles ellenőrizni.

2. A házirendbe foglalt szabályok valamennyi, a helyi termelői piacon értékesítő árusra, valamint a vásárlókra terjed ki.

3. A piac rendjét az Üzemeltető (Battonyai Városi Önkormányzat Városellátó Szervezet) kijelölt dolgozója ellenőrzi.

4. A piac rendjének megsértése esetén az Üzemeltető jogosult

a) a helyhasználati szerződés felmondására és a helyhasználat megvonására,

b) eljárás kezdeményezésére,

c) az árusító tevékenység felfüggesztésére, ha az árus magatartásával a többi árust zavarja, a piac zavartalan működését akadályozza,

d) a piacon árusítók termékeire vonatkozó adatok, engedélyek ellenőrzésére.

5. A piac üzemeltetője gondoskodik a piac rendjének betartásáról, útjainak, közös használatú helyiségeinek tisztán tartásáról, a tárolóhelyeken felgyülemlett szemét elszállításáról és a szükséges fertőtlenítésről, a piac nyitásáról és zárásáról.

6. A piaci árusítás a piac nyitva tartásának ideje alatt, …………………..óráig tart.

7. A piacon árusítani csak helyhasználati megállapodás alapján, a kijelölt helyen lehet.

8. A kiosztott és helyhasználati megállapodásba foglalt árusítási helyet önkéntesen megváltoztatni, valamint a megállapodásban meghatározott árusítási területet túllépni tilos.

9. A helyhasználat másra nem ruházható át.

10. A piac területére élő állatot – vakvezető kutya, valamint rendőri-és biztonsági szervek munkakutyái kivételével – bevinni tilos.

11. A piac üzemeltetője által elrendezett piaci árusítóasztalokat elvinni, azok elrendezését megbontani tilos.

12. Az árusító asztalhoz kiegészítő szerkezetet vagy tartó eszközt rögzíteni tilos.

13. A piac területén az árusoknak legkésőbb 13 óráig a piac területét – rendezett és tiszta állapotban – el kell hagyni.

14. A piac területén az árusítóhelyek környékét, a közlekedési utakat, folyosókat, az ingatlanbejárokat, a szervízutakat és járdát áruval, használaton kívüli göngyöleggel és egyéb eszközzel elfoglalni tilos.

15. Az árusító helyen csak hatóságilag hitelesített és hibátlan mérőeszköz használható. Az áru mérését úgy kell elvégezni, hogy annak helyességét a vásárló ellenőrizni tudja.

16. A helyhasználó köteles az árusítás közben, illetve befejezésekor a tevékenysége során keletkezett hulladékot az üzemeltető által biztosított gyűjtőedényzetben elhelyezni.

17. A romlott vagy romlásnak indult és egyéb okokból bűzt terjesztő árut, anyagot a piac területére bevinni, ott tárolni tilos.

18. Az árusok a piac területén lévő nyilvános illemhelyet és mosdót ingyenesen használhatják. Az üzemeltető az ivóvíz- és áramvételi lehetőséget ugyanebben az épületben biztosítja.

19. Az árus köteles a vásárlók számára is jól látható helyen feltüntetni a nevét, címét, kistermelői (őstermelői) regisztrációs számát.

20. A piaci rend megtartása az ott jelenlévő valamennyi személy kötelessége. A piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése, és tárolása az árus feladata. Tárolást, raktározást a piac üzemeltetője nem vállal. Az áruban bekövetkezett károkért az üzemeltetőt felelősség nem terheli. A nyugta, illetve számlaadási kötelezettség teljesítése az árus felelősségi körébe tartozik.

21. A piacon dohányozni csak a kijelölt helyen lehet.

22. A piaci nyitvatartási napokon az árusok számára a termékek szállítására szolgáló gépjárművek és a vásárlók gépjárműveivel a piachoz tartozó parkoló területén való parkolás ingyenes.

23. A rakodáshoz az árusok legfeljebb 3,5 tonna összteherbírású gépjárművükkel a piac kijelölt útvonalaira behajthatnak és a rakodás idejére – más járművek mozgását nem akadályozva – ott tartózkodhatnak. A rakodás befejeztével a járművek csak a kijelölt parkolóhelyeken tarthatók.

24. A piac látogatói, vásárlói a piac területén belül járművükkel csak a kijelölt parkolóhelyeken állhatnak, a parkolóhelyek megközelítésére és az onnan történő távozásra csak a kijelölt útvonalakat használhatják.