Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi termelői piacról

Hatályos: 2022. 10. 29

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.29.
a helyi termelői piacról
Részletes indokolás
Az 1–20. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
Általános indokolás
Battonya Város Önkormányzata a „Piaci területek kialakítása és fejlesztése Battonyán megnevezésű TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00040” azonosító számú pályázat keretében 136.863.460.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt eredményeként a Battonya, 35. helyrajzi számú ingatlanon helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) került kialakításra.
Ahhoz, hogy a helyi termelői piac megkezdhesse a jogszabály szerinti működését a képviselő-testületnek szükséges a helyi szabályokat rendeletben megállapítani.
Részletes indokolás
A Rendelet 1-4. §-aihoz
E szakaszok általános rendelkezéseket tartalmaznak, mint a rendelet célja, hatálya. Meghatározásra kerül e szakaszban a piac helye, valamint az is, hogy ki a piac fenntartója és üzemeltetője.
A Rendelet 5-6. §-aihoz
A piac nyitva tartásának rendje a már kialakult gyakorlathoz került igazításra. Kiemelésre került, hogy ünnepnapokon és az önkormányzati rendezvények ideje alatt a piac az egyébként piaci nyitva tartási napokon is zárva tart.
A Rendelet 7. §-ához
A piac üzemeltetőjének főbb feladatait rögzíti.
A Rendelet 8-10. §-aihoz
Rögzítésre kerül, hogy a piac területére élő állatot bizonyos kivételektől eltekintve - biztonsági okokból - nem lehet bevinni.
A piac rendjének biztosításához tartozik továbbá, hogy az árusító asztalokat elvinni, elmozdítani tilos és az asztalokhoz kiegészítő szerkezetet vagy tartó eszközt rögzíteni sem lehet. A piac területén kizárólag gyalogos forgalom lehetséges, azaz autóval, biciklivel és egyéb közlekedési eszközzel a piac területére nem lehet belépni.
Az árusok kizárólag rakodás céljából 5 órától léphetnek be a piac területére, a piac területét pedig 13 óráig tiszta, rendezett állapotban el kell hagyniuk.
A Rendelet 11. §-ához
Kiemelésre kerül, hogy a piacon csak az árusíthat, aki megfelel a külön jogszabályban foglaltaknak, Azaz kistermelő és kereskedelmi tevékenységét az illetékes jegyző nyilvántartásba vette.
A Rendelet 12. §-ához
Az árusítást megkezdeni helyhasználati megállapodás megkötését és az üzemeltető általi nyilvántartásba vételét követően lehet.
A Rendelet 13. §-ához
Az árusra vonatkozó magatartási szabályok kerülnek meghatározásra. Ezen szabályok be nem tartása esetén a hatsóág az árussal szemben eljárást indíthat.
A Rendelet 14. §-ához
A piacon forgalomba hozható termékek kerültek meghatározásra e szakaszban. A piacon árusítható termékek köre összhangban van a kistermelő fogalmával.
A Rendelet 15. §-ához
A piaci helyhasználat tekintetében a rendelet-tervezet kétféle használati módot biztosít: alkalmi vagy tartós. A használat megkezdése mindkét esetben megállapodás megkötését követően lehetséges. Az alkalmi használat az adott piaci napra szól, míg a tartós használat negyedévre, félévre vagy egy évre. A helyeket az üzemeltető jelöli ki. A helyhasználat másra nem ruházható át. Amennyiben a tartós helyhasználattal rendelkező árus a helyét a nyitástól számított egy órán belül nem foglalja el, azt a helyet az üzemeltető alkalmi árusnak oszthatja ki.
A Rendelet 16. §-ához
A nyilvántartás vezetésének szabályait tartalmazza.
A Rendelet 17. §-ához
A piaci helyhasználat a „Piaci területek kialakítása és fejlesztése Battonyán megnevezésű TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00040”pályázat szerinti fenntartási időszak alatt (5 évig) a piacon értékesítő kistermelők számára ingyenes.
A Rendelet 18. §-ához
A helyhasználati megállapodás felmondásának szabályait tartalmazza.