Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 7/2016. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 7/2016. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Rendelet 1. §-ához
Az energiaárak elszabadulása, illetve a rezsicsökkentés korlátozása, továbbá a rendkívüli mértékben megemelkedett infláció miatt a kiadáscsökkentő intézkedések mellett a képviselő-testületnek a pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében BEVÉTELNÖVELŐ INTÉZKEDÉSEKET is szükséges hoznia. Ilyen intézkedés a magánszemélyek kommunális adójának emelése. A rendelet-tervezet értelmében a magánszemélyek kommunális adójának mértéke építményeként, és telkenként egységesen 14. 000 Ft-ra emelkedne, amely a jelenleg hatályos adómérték mintegy dupláját jelenti, azonban még így is elmarad a törvény által megengedett adómaximum mértékétől, amely 31.187,4 Ft.
A Rendelet 2. §-ához
Ez a szakasz technikai módosítás a korábbi Úttörő utca nevét már korábban a képviselő-testület Vadvirág elnevezésre módosította, azonban e változás a rendeleten még nem került átvezetésre.
A Rendelet 3. §-ához
Az önkormányzati rendelet 1. melléklete meghatározza azokat az utcákat, amelyekben az ingatlanok az út állapota miatt nehezen megközelíthetők, vagy a közművesítettség hiányos. Ezen utcákban a kedvezményes adómérték 2600 Ft helyett 5000 Ft-ra emelkedne, arányaiban hasonlóan, mint a kedvezménnyel nem érintett utcákban.
A Rendelet 4. §-ához
A rendelet 1. melléklete (kedvezménnyel érintett utcák) felülvizsgálatra került és azok az utcák, amelyek megközelíthetőségében, közművesítettségében pozitív irányú változások következtek be, kikerülnek a kedvezményes utcák köréből (Pakurár Demeter utca, Géja utca, Hárdfa utca gyártlepen túli része, Kígyó utca) és az adómérték ezen utcákban is 14.000-Ft 2023. januáe 1. napjától.
A Rendelet 5. §-ához
A rendelet alkalmazhatóságáról rendelkezik, figyelemmel Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényre.