Vésztő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Vésztői Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről

Hatályos: 2022. 02. 25
A Vésztői Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése alapján a Képviselő-testület – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
Az igazgatási szünet elrendelésével kapcsolatos ajánlásokat a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka végzéséről szóló 30/2012. (III.7.) Korm. rendelet szabályozza.
A képviselő-testület 2022. évi ülésterve alapján júliusban rendes képviselő-testületi ülés nem lesz, így a nyári igazgatási szünet időpontja 2022. július 1. - 2022. július 31., a téli igazgatási szünet 2022. december 23. - 2023. január 2. közötti időszakban javasolt.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hivatalban dolgozók leterheltsége miatt az éves rendes szabadságok kiadása nehézségekbe ütközik. Az igazgatási szünet elrendelésével a szabadságok kiadása megkönnyíthető.
Az igazgatási szünet alatt a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, a lakossági ügyfélfogadást biztosítani kell.
A javasolt időpontok a testületi munkában nem okoznak fennakadást és a Képviselő-testület támogató döntését követően a lakosság tájékoztatására természetesen sor kerül, így a munkarend változásról időben értesülnek.
A rendelet hatálya a kirendeltségen dolgozókra is kiterjed, ezért a rendeletet Vésztő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Körösújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének véleménye ismeretében fogadja el.
A rendelet 2023. január 3-án hatályát veszti, figyelemmel arra, hogy 2023. évre vonatkozóan újra meg kell vizsgálni az igazgatási szünet elrendelésének indokait, a képviselő-testületek munkaprogramjaira figyelemmel.