Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztésre kerül Köröstarcsa Község Önkormányzata és intézményei 2023. évi költségvetésének 1. számú módosítása. Az előterjesztett jelentősebb módosítások, melyek beépítésre kerülnek az önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletébe, a következők:
1. Közfoglalkoztatási programok: az önkormányzat által működtetett mintaprogram bérköltségeinek változása, a közfoglalkoztatási bérek növekedése, az intézmények esetében 2023. március 1-gyel induló új, 9 hónapos programok kiadásai és támogatásai indokolják a módosításokat.
1. Központi támogatás változások: a települési önkormányzatok a 2023. évi béremelkedésekhez kiegészítő támogatásban részesültek. Önkormányzatunkat mindösszesen 21,4 millió forint illeti meg ezen jogcímen a központi költségvetésből. A költségvetési rendelet elfogadásakor – egyéb információk alapján – közel 19 millió forint támogatás már beépítésre került a költségvetésbe. Így ez most 2,4 millió forint többletbevételt jelent számunkra.
1. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelőtől érkező többlettámogatás, a nyugdíjas egészségügyi szakdolgozónk jövedelemkiegészítéséhez kapcsolódik.
1. Beépítésre kerültek az Önkormányzat és az intézmények 2022. évi költségvetési beszámolója szerinti maradványok a költségvetési rendeletbe. A beszámolókban kimutatott maradványok összesített összege 13 millió forinttal magasabbak voltak mint, amit a költségvetési rendelet elfogadásakor a bankszámlaegyenlegek alapján számításba vettünk. Az előterjesztés összeállításakor a maradványtöbbletek működési tartalék címen kerültek elsőkörben számlavételre, melynek „felhasználása” a rendeletmódosítás további előirányzatmódosítási javaslataihoz kapcsolódik. Ezek: az energiaáremelésekhez, visszafizetési kötelezettségekhez, illetve a hivatalban történt személyi változásokhoz kapcsolódó kiadások növekedése miatti, illetve szociális előirányzatok korrekciója miatti kiadási előirányzat növelési igények támogatása.
1. A mezei őrszolgálat 2023. április 1-gyel átszervezésre került. A feladatot ellátó mezőőr ezen időponttól napi 4 órában (heti 20 órában) látja el a feladatait. Az átszervezés következményeként a szolgálat saját bevételeiből történő 2023. évi finanszírozás rentábilis lett.
1. Egyéb átcsoportosítások az alábbiak szerint:
1. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítások,
2. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások,
A módosítások az önkormányzat saját költségvetését, továbbá valamennyi önkormányzatunk által fenntartott költségvetési szervét érinti, az előterjesztés 1-5. számú mellékletei szerint.