Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közszolgálati tisztviselők 2023. évi illetményalapjáról

Hatályos: 2023. 01. 28

Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.28.
a közszolgálati tisztviselők 2023. évi illetményalapjáról
Végső előterjesztői indokolás
Az illetményalap az, amely alapvetően befolyásolja egy köztisztviselő illetményét (fizetését), hiszen ennek, illetve a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (a továbbiakban: Kttv.) meghatározott szorzószámok függvényében határozódnak meg az előbbiekben felsorolt alapvető bérelemek összegei. A Kttv. szerint kerülnek besorolásra a köztisztviselők, amely függ egyrészt a végzettségtől (közép vagy felsőfokú végzettség), valamint a jogviszonyban eltöltött évektől, és ezek függvényben határozódnak meg azok a szorzószámok, melyeknek az illetményalappal való szorzata adja az adott bérelem forintösszegét. Az alapilletménynek és az illetménykiegészítéseknek pedig el kell érni a garantált bérminimumot.
A Kttv alapján (132. §) az illetményalap összegét a költségvetési törvény állapítja meg.
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XC.tv. 65. § (1) bekezdése alapján a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2023. évben továbbra is 38 650 forint, azaz a 2008. évre érvényes értékkel azonos, tehát 15 éve változatlan. Ugyanakkor a garantált bérminimum az utóbbi években 8-10%-kal emelkedett évente.
A központi költségvetési törvények felhatalmazást adtak a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy helyi rendeletben az adott évre vonatkozóan, az önkormányzat saját bevételeinek terhére, a központi költségvetési törvényben meghatározott illetményalapnál magasabb illetményalapot határozzanak meg polgármesteri hivatalaikban dolgozó köztisztviselők részére.
A 2023. évi költségvetési törvény alábbiakban beidézett 65. § (6) bekezdése alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2023. évben - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.