Gyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38 / 2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 07. 01

Gyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38 / 2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

[1]Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. Az önkormányzati rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza az ember egészséghez és egészséges környezethez való jogának védelme érdekében a helyi zajvédelmi szabályokat.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Gyula város közigazgatási területén zajkibocsátással járó

  • a)[2] hangosító berendezést alkalmazó közterületi alkalmi rendezvényekre;
  • b) vendéglátó egységek teraszán, kerthelyiségében és előkertjében nyújtott zeneszolgáltatásra,
  • c) közterületen folytatott utcai zenélésre és utcai éneklésre;
  • d)[3]

(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki

  • a) műsorszolgáltatás céljából kitelepült rádió felvételre;
  • b) az Alaptörvény szerinti nemzeti ünnepek alkalmából tartott közterületi rendezvényekre;
  • c) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre;
  • d) a Szilveszter napján tartott rendezvényekre;
  • e) a lakosság által szervezett, közterület-használati szempontból bejelentett utcabálokra;
  • f) Gyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődési feladatokról szóló 13/2016. (IV.1.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: közművelődési rendelet) 3. § (2) bekezdés c) pontjában felsorolt városi nagyrendezvényekre és ünnepségekre;
  • g) a közművelődési rendelet 6. § (1) bekezdés a) pontjában felsorolt – a Gyulai Polgármesteri Hivatal által szervezett – rendezvényekre;
  • h) Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Polgármesteri Hivatal megrendelésére szervezett rendezvényekre;
  • i) a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. által a Gyulai Várban, a Tószínpadon, illetve a vár előtti téren szervezett színházi előadásokra, rendezvényekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) A rendelet alkalmazásában

  • 1.[4]
  • 2. főszezon: adott év június 1. és szeptember 15. napja közötti időszaka;
  • 3. hangosító berendezés: minden olyan műszaki berendezés, amely a hallható hangtartományba hanghullámokat vagy rezgéseket bocsát ki (pl. hangszóró, hanghordozó eszközök lejátszó berendezése, műsorközvetítő hangforrás vagy műsorforrás) vagy a hanghullámokat vagy rezgéseket felerősítő eszköz;
  • 4.[5]
  • 5. műsorzaj: a hangosító berendezésből származó, a környezetet vagy a védendő létesítményt terhelő zaj;
  • 6. rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, szervezett formában megtartandó (különösen szórakoztató, kulturális, karitatív, szabadidős vagy sport jellegű) összejövetel;
  • 7. rendezvény szervezője: aki a rendezvény megvalósításához szükséges engedélyek, hozzájárulások beszerzésére, valamint az azokban foglalt kötelezettségek betartására köteles;
  • 8. Szilveszter napján tartott rendezvény: adott év december 31. napján 09:00 órától a következő év január 1. napján 06:00 óráig terjedő időszakban megtartott rendezvény;
  • 9. utcai zenélés és éneklés: hangszerrel vagy pusztán emberi hanggal folytatott olyan zenélés vagy éneklés, amely nem tartozik a rendezvény kategóriájába;
  • 10. zaj- és rezgésvédelmi szakértő: a Magyar Mérnöki Kamara nyilvántartásában szereplő szakértő.

(2) E rendeletben nem szabályozott fogalmak esetében a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló jogszabályban meghatározott fogalmakat kell érteni.

II. FEJEZET Részletes rendelkezések

3. A közterületen megtartott alkalmi rendezvényekre vonatkozó szabályok

3. § (1) Közterületen hangosító berendezést igénylő rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) csak végleges zajkibocsátási határértéket megállapító határozat (a továbbiakban: engedély) birtokában tartható.

(2) Engedélyt elsősorban a következő helyszínekre lehet kiadni:

  • a) Várkert és tószínpad (2634/1 hrsz.)
  • b) Göndöcs-kert (4687 hrsz.)
  • c) Világóra (4465 hrsz.)
  • d) Harruckern tér (4480 hrsz.)
  • e) Kossuth tér (6177 hrsz.)
  • f) Csiga-kert (2825 hrsz.)
  • g) Gyöngyvirág tér (9098/4 hrsz.)

(3) A (2) bekezdésben meghatározott helyszíneken hangosító berendezés használata legkésőbb 01:00 óráig engedélyezhető.

(4) A (2) bekezdésben felsorolt közterületektől eltérő közterületen is engedélyezhető hangosító berendezés használata a következő szempontok figyelembevételével:

  • a) a helyszín környezetében található-e egészségügyi, köznevelési, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény vagy vallás gyakorlására szolgáló épület;
  • b) a rendezvény tervezett időpontjában a hangosító berendezés használata zavarhatja-e az a) pontban megjelölt intézményekben, épületekben tartózkodók nyugalmát;
  • c) a rendezvény tervezett időpontjában a hangosító berendezés használata zavarhatja-e a védendő területen élők nyugalmát, pihenését.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott helyszíneken hangosító berendezés használata főszezonban legfeljebb 23:00 óráig, főszezonon kívül legfeljebb 22:00 óráig engedélyezhető.

(6) Az engedély a rendezvény szervezőjét nem mentesíti a rendezvény megtartásához szükséges, külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése és a rendezvény helyszíne használatára vonatkozó engedély beszerzésének kötelezettsége alól.

4. Az engedélyezési eljárás

4. § (1) Az első fokú helyi zajvédelmi hatósági hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(2) Az engedélyezési eljárással összefüggő döntés-előkészítő és adminisztratív feladatokat a Gyulai Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya (a továbbiakban: Igazgatási Osztály) látja el.

(3) Az eljárás kérelemre indul, melyet a rendezvény szervezője az 1. melléklet szerinti nyomtatványon a rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 45 nappal köteles benyújtani az Igazgatási Osztályhoz.

(4) A (3) bekezdés szerinti kérelemhez csatolni kell:

  • a) méretarányos helyszínrajzot, melyen szerepel a rendezvény által igénybevett terület megjelölése, a színpad, a hangszórók és a nézőtér elhelyezkedése;
  • b) zaj- és rezgésvédelmi szakértő által készített akusztikai szakvéleményt, amely tartalmazza a zajhatárértékek teljesíthetőségét, a teljesíthetőséget biztosító feltételeket, valamint a védendő épületek megjelölését;
  • c) a rendezvény részletes programtervét;
  • d) a helyszín használatának jogcímét igazoló dokumentum másolatát.

(5) A jegyző a zajkibocsátási határértéket a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló jogszabályban és a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló jogszabályban foglalt előírások alapján állapítja meg.

(6)[6]

(7) A jegyző a zajvédelmi követelmények teljesülése érdekében az engedélyben előírhatja a rendezvény szervezője részére a zaj - és rezgésvédelmi szakértő általi, hitelesített műszerrel történt beállító és ellenőrző mérés elvégzését az alkalmai rendezvény ideje alatt, amelynek eredményét a rendezvény szervezője az engedélyben meghatározott időpontig köteles megküldeni a jegyző részére.

(8) A közterületen megtartott rendezvény szervezője köteles az engedélyt a rendezvény helyszínén tartani és az ellenőrzésre jogosult személy felhívására megmutatni.

5. Egyéb rendelkezések

5. § (1) Utcai zenélés és éneklés kizárólag hangosító berendezés használata nélkül, főszezonban 10:00 órától 23:00 óráig, főszezonon kívül 10:00 órától 22:00 óráig folytatható.

(2) Vendéglátó egységek teraszán, kerthelyiségében és előkertjében zeneszolgáltatás kizárólag hangosító berendezés használata nélkül, főszezonban 10:00 órától 23:00 óráig, főszezonon kívül 10:00 órától 22:00 óráig nyújtható.

(3) Zajt keltő pirotechnikai terméket 10:00 órától 22:00 óra között lehet felhasználni, alkalmanként maximum 30 percig terjedő időszakban.

6. Jogkövetkezmények

6. § [7] Aki nem a kiadott engedélyben foglaltak szerint végzi a tevékenységét, valamint jelen rendelet 5. §-ában foglalt rendelkezéseket megsérti vagy az e rendelet szerint engedélyköteles rendezvényt véglegessé vált engedély nélkül tartja meg, az megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, ezért vele szemben

  • a) természetes személy esetén huszonötezer forintig terjedő helyszíni bírság vagy százezer forintig terjedő közigazgatási bírság,
  • b) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétszázötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság vagy egymillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Gyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületi rendezvények és egyéb szabadidős tevékenységek helyi szabályairól szóló 11/2012. (II.27.) önkormányzati rendelete.

Kérelem
hangosító berendezés közterületi használatához

I. Kérelmező adatai

név:

lakcím˛/székhely:

cégjegyzékszám/vállalkozói nyilvántartási szám:

kapcsolattartó neve, telefonszáma:

hangosító berendezés működtetéséért felelős személy neve, elérhetősége:…………………

.............…………………………………………………………………………………………

II. A rendezvény

elnevezése:

helyszíne (cím, helyrajzi szám):

időpontja:

napi üzemelési ideje: …………………………..……nap

……………..-tól……………..-ig

…………………………..……nap

……………..-tól……………..-ig

…………………………..……nap

……………...-tól……………..-ig

Zajos tevékenység napi kezdetének és befejezésének időpontja:

…………………………..……nap

……………..-tól……………..-ig

…………………………..……nap

……………..-tól……………..-ig

…………………………..……nap

……………...-tól……………..-ig

III. A zeneszolgáltatás:

élőzene hangosítással vagy

gépi műsorforrással történik

Hangosító berendezések megnevezése, darabszáma, műszaki adatai, teljesítménye:

Kelt: …………………………………………

……………………………………………….

Kérelmező cégszerű aláírása

Mellékletek:

- 5 000,- forint illetékbélyegben vagy illetékmentességről nyilatkozat

- méretarányos helyszínrajz, melyen szerepel a rendezvény által igénybevett terület megjelölése, a színpad, a hangszórók és a nézőtér elhelyezkedése;

- zaj-és rezgésvédelmi szakértő által készített akusztikai szakvélemény, amely tartalmazza a zajhatárértékek teljesíthetőségét, a teljesíthetőséget biztosító feltételeket, valamint a védendő épületek megjelölését;

- a rendezvény részletes programterve;

- a helyszín használatának jogcímét igazoló dokumentum másolatát.


[1] Módosította a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. július 1. napjától.
[2] Módosította a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. július 1. napjától.
[3] Hatályon kívül helyezte a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2019. július 1. napjától.
[4] Hatályon kívül helyezte a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2019. július 1. napjától.
[5] Hatályon kívül helyezte a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2019. július 1. napjától.
[6] Hatályon kívül helyezte a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2019. július 1. napjától.
[7] Módosította a 24/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. július 1. napjától. A 6. § a Gyula Város Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.