OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 25/2004. (X.11.) Ö.r. számú rendelete

a helyi környezet védelméről

Hatályos: 2021. 07. 23

OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 25/2004. (X.11.) Ö.r. számú rendelete

a helyi környezet védelméről

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, 48. § (1) bekezdésében, 58. § (1) bekezdésében, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés i) pontjában, valamint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi környezet védelméről a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Orosháza város közigazgatási határain belül a településtisztasági, levegőtisztaság-védelmi, zöldfelület-védelmi, természeti-, tájvédelmi szabályok megállapításával az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében a környezeti elemek védelmét biztosítsa.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Orosháza város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed azokra a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Orosháza város közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából

  • a) ingatlantulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, illetve haszonélvezője. Amennyiben az ingatlantulajdonos hitelt érdemlően (okirat, hatóság előtt két tanú nyilatkozata, hatóság előtt bérlő, használó nyilatkozata) bizonyítja, hogy az ingatlan más használatában, bérletében áll, úgy az ingatlantulajdonost e rendelet alapján terhelő kötelezettségek a használót, bérlőt terhelik.
  • b)
  • c)
  • d)
  • e)
  • f)
  • g)
  • h)
  • i)
  • j)
  • k) közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark, nyílt csatorna), továbbá az építmények közhasználatra átadott része (épületárkád alatti járda, alul- és felüljáró);
  • l) köztisztasági szolgáltatás: megrendelés, illetőleg megbízás alapján a közterületek tisztán tartása, szervezetek hulladékártalmatlanítási tevékenysége;
  • m) tisztán tartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó- és síkosságmentesítése, illetőleg pormentesítése,
  • n) parkfenntartási feladatok: a parkok gondozása, felújítása; zöldfelületek fenntartása, takarítása, felújítása; fasorok, fásítások, parkerdők, véderdők fenntartása; fasorok, fásítások felújítása; zöldterületeken, zöldfelületeken zöldkár helyreállítási feladatok.

(2) A rendeletben használt:

meghatározottak az irányadóak.

II. FEJEZET Köztisztasági feladatok

Ingatlanok tisztántartása

4. § [1] Az ingatlanhasználónak az ingatlan tisztántartásával és karbantartásával kapcsolatos feladatai az ingatlan folyamatos gyommentesítése, az ingatlanon növő fű folyamatos kaszálása.

Köztisztasági szolgáltatás, a közterületek tisztántartása

5. § (1) A város közigazgatási területén a köztisztasági szolgáltatásért az Önkormányzat, az ellenőrzésért a jegyző a felelős.

(2) A közterületek tisztántartásáról, amennyiben arra más nem köteles, Orosháza Város Önkormányzata az általa megbízott szolgáltató (továbbiakban: Szolgáltató) útján gondoskodik különösen az alábbi tevékenységek ellátásával:

- a közforgalmú utak, utcák, gépjárműparkolók, terek (piac-, vásár- és játszótér), azok berendezései, járdák,

- belterületi buszmegállók és azok tartozékai (fedett megálló),

- út menti árkok, átereszek, műtárgyak,

- forgalomtechnikai berendezések (jelzőtáblák, útburkolati jelek),

- a közterületen, illetve utcákon felállított hulladékgyűjtő tartályok folyamatos ürítése, javítása (eseti pótlása), és

- az ezekből összegyűjtött hulladék elszállítása.

(3) [2] Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan mentén a járdaszakaszok, gyalogos közlekedésre szolgáló utak, lépcsők (továbbiakban: járda), valamint ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület, földút esetén az ingatlan utcafronti telekhatára és a földút felezővonala közötti terület tisztántartásáról.

(4) A telepszerű, többszintes társasházi lakóépületek (továbbiakban: társasház) előtti, azokat közvetlenül kiszolgáló járdaszakaszokat, lépcsőket az ingatlantulajdonosok kötelesek tisztántartani. A lakótelepi összekötő, átmenő, közforgalmú és a telepszerű többszintes beépítést övező közforgalmú járdák és járdaszakaszok tisztántartásáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.

(5) Tömbtelkek (úszótelkek) esetén az épületek körüli, épületeket összekötő, valamint a közútig vezető járdák tisztántartása az ingatlantulajdonosok feladata.

(6) A járdákat naponként porképzés nélkül kell tisztítani. Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát közegészségügyileg veszélytelen anyaggal (homok, salak granulátum, stb) csúszásmentessé kell tenni, és szükség szerint megismételni.

(7) A járdáról letakarított havat a 8 m-nél szélesebb közutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, annál keskenyebb közút esetén a járda két szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogos közlekedés számára megfelelő terület szabadon maradjon.

(8) A gyalogos és a közúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében hórakást tilos elhelyezni:

- útkereszteződésben

- úttorkolatban (a torkolattól 8 m-en túl lehet a legelső hórakás)

- kijelölt gyalogátkelőhelyen

- kapubejáró elé, annak teljes szélességében

- tömegközlekedési jármű megállójában (autóbusz), ott az úttest és járda közé

- közszolgáltatási felszerelési tárgyakra (vízelzáró, víznyelő, közvilágítási lámpaoszlop, tűzcsap, hirdetőoszlop, stb. köré).

(9) A közterületekről eltakarított, összegyűjtött havat Orosháza Város Önkormányzata által megjelölt lerakóhelyre kell szállítani és elhelyezni.

6. § (1) A közterületek gyomnövénytől való mentesítésére, kaszálására (kézi, gépi), különösen az 1. számú mellékletben meghatározott allergiakeltő növényektől mentesen tartására az ingatlantulajdonosok az 5. §-ban meghatározott szabályok szerint kötelesek.

(2) A gyomnövények irtását, kaszálását a virágzás előtt meg kell kezdeni, és folyamatosan végezni kell, elsősorban mechanikus úton. A gyomirtás során a burkolat rongálása tilos. Vegyszeres gyomirtás a külön jogszabályban meghatározottak szerint végezhető.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán növő, az úttest vagy gyalogjárda terébe benyúló, valamint az ingatlana előtti, melletti közterületen növő, a járda gyalogterébe benyúló faágak, bokrok, cserjék nyeséséről gondoskodni.

6/A. § Az Önkormányzatot az 5. és 6. § alapján terhelő kötelezettségek teljesítését – ha arra más nem köteles –, valamint a parkfenntartási feladatokat a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. kizárólagos joggal látja el.

Közterületek szennyezésének megelőzése

7. § (1) Mindennemű anyag csak úgy szállítható, hogy a közterület be ne szennyeződjék és az érintett szállítási útvonalon a szállítmányokból semmi ki ne hulljék, por vagy bűz ne keletkezzék, illetve csepegés, elfolyás ne fordulhasson elő. Könnyen kihulló anyag (homok, salak, kavics, beton, oltott mész, fűrészpor, gyaluforgács, szálas anyag stb) csak olyan járművön szállítható, amely annak a járműről való lehullását megakadályozza. Ilyen anyagokat csak kellően leponyvázott járművön, bűzös trágyát vagy egyéb kellemetlen szaghatású anyagot pedig csak szaggátló anyaggal lefedve szabad szállítani.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel-, lerakásánál vagy szállítás közben a köz- vagy magánterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fel-, lerakás vagy szállítás elvégzésével egyidejűleg megtisztítani.

(3) Anyagok lerakásánál, mozgatásánál, a közterület bármilyen használatánál gondoskodni kell arról, hogy a közterületen levő felszerelési tárgyak, sarokvédő rácsok, lánckorlátok, jelzőtáblák, kerti padok, aknanyílások, fák, cserjék, növények stb. szabadon maradjanak, és meg ne rongálódjanak. Építkezéseknél, egyéb közterületi igénybevételeknél a fákat, növényeket és egyéb létesítményeket védőburkolattal kell körülvenni. A rongálódásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni, illetve a rongálódást helyreállítani.

8. § (1) Tilos a közterületeket beszennyezni, tilos – eltérő szabályozás hiányában - közterületen bárminemű hulladékot vagy elhasznált tárgyat (háztartási hulladékot, papírt, inert és biológiailag lebomló hulladékot, stb) elhelyezni, elszórni, eldobni.

(2) Tilos a közterületeken elhelyezett berendezési tárgyakat, felszereléseket, műtárgyakat - műalkotásokat - beszennyezni, megrongálni.

(3)[3]

(4) Állati tetemet, valamint olyan szerves vagy szervetlen anyagot, amely a környék levegőjét szennyezheti, a szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.

(5) Közterületen a szemét és hulladék elhelyezésére a szemétgyűjtő edények szolgálnak.

Közterületen különböző tevékenységet végzők kötelezettségei

9. § (1) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet és annak közvetlen környezetét tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és a szeméttárolóba elhelyezni.

(2) A piac területének és környékének folyamatos takarításáról, az ott keletkezett hulladék elszállításáról szerződés alapján a Szolgáltató gondoskodik.

(3) Az alkalmi vásárok, kirakodások és egyéb közterületet igénybe vevő rendezvények ideje alatt és után a közterület rendben tartását, takarítását a közterületet igénybe vevők kötelesek elvégezni.

(4)

(5)

(6) Tilos a közterületen építésből, bontásból, tatarozásból származó törmeléket, hulladékot szabadon tárolni. Az ilyen jellegű hulladékot kizárólag erre a célra szolgáló konténerbe szabad elhelyezni, és a keletkezéstől számított három (3) napon belül a kijelölt törmelék-lerakóhelyre kell szállítani.

(7) Közterületen a gépjárművek javítása, szerelése - kivéve a hirtelen fellépő hibák elhárítását célzó javítási munkát - , valamint karosszéria, alváz és motor mosása tilos. Magántulajdonban álló ingatlan nedvszívó földburkolatú, gyepesített területén szintén tilos a gépjármű alvázának és motorjának mosása, a karosszéria mosása mosószer használata nélkül, illetőleg a környezetre nem káros mosószerrel végezhető.

(8) Kötelesek a reklámcédulák utcai terjesztői a szétszóródással keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.

(9)

(10)

Települési hulladékok kezelése

10. § A települési szilárd, valamint folyékony hulladék gyűjtésének, elszállításának szabályait külön rendelet tartalmazza.

Egyéb - nem települési - hulladék kezelése

11. § (1) A rothadó vagy bűzös szemét, hulladék elszállításáról, illetve megsemmisítéséről haladéktalanul gondoskodni kell. A havat és a jeget csak akkor kell elszállítani, ha azt az ingatlanon nem lehet megfelelően elhelyezni.

(2) A szeméttelepen nem helyezhető el veszélyes hulladék. A hulladék minősítésére külön jogszabály előírásai vonatkoznak.

(3) Közterületen ideiglenesen trágyát tárolni csak fóliával lefedett állapotban maximum 1 napig lehet.

III. FEJEZET A zöldfelületek védelme

A zöldfelületek kezelése

12. § (1) A város közigazgatási területén zöldfelületnek minősülnek: a városi parkok, ligetek, sétányok, temetők, játszóterek, virágágyások, virágtartók, szobrok környéke, véderdők, intézményi és magánházi kertek, üdülő-, ipari- és közlekedési területek biológiailag aktív felületei és bármely más zöldterület.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a tulajdonában, kezelésében, használatában lévő zöldfelületeket (a hozzátartozó berendezési tárgyakkal, építményekkel együtt) rendeltetésszerűen használni, karbantartani és fenntartani.

13. § (1) Közterületen bármilyen jellegű beruházás megvalósítása során a természetes terepfelületet és a növényállományt csak a szükséges mértékben szabad megváltoztatni, az engedélyezési eljárásban meghatározott módon.

(2) A közterületekre történő növénytelepítések esetén be kell tartani a mindenkor érvényes, a közművekre vonatkozó szabványi előírásokat.

(3) Beruházások és közterületek fásítása során elsősorban jó várostűrő fafajok és -fajták - különösen: páfrányfenyő, kínai körte, galagonya, csörgőfa, mezei juhar,déli ostorfa, magyar kőris, lepényfa, japán akác, gömbakác, pusztaszil - koros egyedeit kell telepíteni, valamint többszintes ligetes növényállományt kell létrehozni.

(3a) A fásítások, növénytelepítések során a következő adventív, inváziós növényfajok nem telepíthetőek:

  • 1. Fehér akác (Robinia pseudo-acacia),
  • 2. Amerikai alkörmös (Phytolacca americana),
  • 3. Ártéri japánkeserűfű (Fallopia japonica),
  • 4. Átoktüske (Cenchrus incertus),
  • 5. Bálványfa (Ailanthus altissima),
  • 6. Betyárkóró (Conyza canadensis
  • 7. Bíbor nebáncsvirág (Impatiens grandulifera),
  • 8. Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta),
  • 9. Csicsóka (Helianthus tuberosus),
  • 10. Egynyári seprence (Erigeron annus),
  • 11. Gyalogakác (Amorpha fruticosa),
  • 12. Japán komló (Humulus scandens
  • 13. Kanadai aranyvessző (Solidago canadensis),
  • 14. Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) és rokon fajai,
  • 15. Keresztlapu (Erechtites hieracifolia),
  • 16. Keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia),
  • 17. Kisvirágú nebáncsvirág (Impatiens parviflora),
  • 18. Kőrislevelű v. zöld juhar (Acer negundo),
  • 19. Magas aranyvessző (Solidago gigantea),
  • 20. Magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata),
  • 21. Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis),
  • 22. Óriás japánkeserűfű (Fallopia sachalinensis),
  • 23. Őszirózsa fajok (Aster spp.),
  • 24. Parti szőlő (Vitis riparia),
  • 25. Selyemkóró (Asclepias syriaca),
  • 26. Süntök (Echinocystis lobata),
  • 27. Sokvirágú napraforgó (Helianthus decapetralus),
  • 28. Sziklai szőlő (Vitis rupestris),
  • 29. Ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisifolia),
  • 30. Vadszőlő fajok (Parthenocissus spp. ),
  • 31. Amerikai vagy vörös kőris (Fraxinus pennsylvanica).

(4) A beépítésre szánt területek legkisebb zöldfelület-mértékének meghatározására a mindenkori hatályos építési és településrendezési követelmények az irányadók.

(5) A területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértéke telepítési típusonként és kategóriánként a 2. számú melléklet alapján csökkenthető.

14. § (1) Közterületi zöldfelületen tilos a virágok jogosulatlan leszedése, gyűjtése, és a fák, virágágyások, rózsaágyak, cserjék, sövények és egyéb növények, valamint a felszerelési tárgyak (medencék, ivókutak, padok, hulladékgyűjtők, szobrok, játszótéri berendezések, stb) rongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

(2) A rendeltetéstől eltérő, ideiglenes használat megszűntével a zöldterületen az eredeti állapotot 30 napon belül helyre kell állítani. A szükségessé vált növénypótlást

  • a) egy- és kétnyári virágágyak esetén 30 napon belül,
  • b) évelő felületek, rózsaágyak, szőlő-, kúszó- és növénycserjék, cserjesorok, valamint fák esetén a legközelebbi telepítési időszak meghatározott időpontjáig,
  • c) gyep, pázsitfelületek esetén 90 napon belül, az első kaszálást követően

kell elvégezni és műszaki átadás-átvételi eljárás keretében átadni az önkormányzatnak.

(3) Ha rendeltetéstől eltérő ideiglenes használat során a növényzet, valamint a felszerelési tárgyak, építmények, berendezések sérülése várható, a használó köteles:

  • a) előzetesen az illetékes hatósággal egyeztetett szükség szerinti favédelmi terv alapján a növényzet védelméről, favédelmi kerítés, kaloda elhelyezésével gondoskodni (pl.: építési területeken, stb),
  • b) a növényzet lehetséges áttelepítéséről, az előírt pótlásról gondoskodni, illetőleg, ha a pótlás a helyszínen nem lehetséges, a zöldkár ellenértékét megtéríteni,
  • c) az építmények, berendezések és felszerelések ellenértékét vagy az azok áttelepítésének (le- és felszerelésének, elszállításának, stb) költségeit megtéríteni.

(4) A halasztást nem tűrő igénybevételek esetén (pl.: csőtörés) az igénybevevőnek haladéktalanul értesítenie kell a Polgármesteri Hivatalt a zöldfelület-bontás tényéről, és az előírtaknak megfelelően gondoskodnia kell a helyreállításról.

15. § (1) A közterületen lévő játszótereket, azok játszószereit rendeltetésüknek megfelelően szabad használni saját, a szülő, vagy a gyermekfelügyelő felelősségére.

(2) A játszóterek, játszószerek és berendezési tárgyak tervezése, létesítése és fenntartása során a mindenkori építésügyi, környezetvédelmi jogszabályok betartása mellett a játszótéri berendezésekre és a közterületi növénytelepítésre vonatkozó Magyar Szabvány előírások az irányadóak.

(3) Játszóterekre, gyepfelületekre és parkosított területekre és más zöldfelületre gépkocsival vagy egyéb gépjárművel behajtani, beállni tilos, mely alól csak a fenntartást, fejlesztést vagy hulladékszállítást végző gépjárművek képeznek kivételt.

(4) Közterületi zöldfelületen reklámhordozó elhelyezése csak a közterület-foglalás szabályai szerint engedélyezhető. A fák törzsére reklámtáblát, feliratot elhelyezni tilos.

Fák telepítésére, kivágására vonatkozó szabályok

16. § (1) A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelethatálya alá nem tartozó esetekben közterületre fa csak megállapodás alapján telepíthető. A megállapodást az Önkormányzat nevében a polgármester köti meg. A megállapodásban rögzíteni kell a telepítendő fák számát, fajtáját, pontos helyüket (figyelemmel a közművekre) és a feleket terhelő kötelezettségeket.

(2) A fatelepítésnél kerülni kell a 3. számú mellékletben meghatározott allergiakeltő fajok ültetését.

(3) Magánterületek esetén az ingatlan határától (mezsgyétől):

- 1 m magasságot nem meghaladó cserje telepítése esetén 0,5 m,

- 3 m magasságot nem meghaladó cserje, díszfa, gyümölcsfa, szőlő telepítése esetén 1 m,

- 3 m magasságot meghaladó díszfa, gyümölcsfa, bármely más növényzet telepítése esetén legalább 3 m

telepítési távolságot meg kell tartani.

17. § (1) Közterületen álló fa kivágása esetén a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendeletszabályai szerint kell eljárni.

(2) Amennyiben a fakitermelés helyén nem áll rendelkezésre pótlásra alkalmas terület, úgy a fát kitermelő a kivágott fa tényleges értékének megfizetésére kötelezhető.

(3) A kivágásra került fa tényleges értékének pénzbeli megfizetése esetén a fa értékének meghatározását a 4. számú melléklet iránymutatásai alapján kell elvégezni.

(4) A fa értékének pénzben meghatározott összegét a Helyi Környezetvédelmi Alap számlájára kell befizetni, mely összeget az Önkormányzat csak fatelepítésre, zöldfelület bővítésre fordíthat.

IV. FEJEZET A levegő tisztaságának védelme

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

18. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak olyan tüzelőanyagot lehet égetni, amelyre a tüzelőberendezést gyártották vagy engedélyezték.

(2)[4]

19. §

V. FEJEZET

20. §

21. §

22. §

23. §

24. §

25. §

25/A. §

26. §

27. §

28. §

29. §

30. §

31. §

32. §

33. §

34. §

VI. FEJEZET Önkormányzat Helyi Környezetvédelmi Alapja

Az Alap létrehozása

35. § (1) Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §-ában megállapított feladatai megoldásának elősegítése érdekében Önkormányzati Környezetvédelmi Alapot hoz létre.

(2) Az Alap felhasználható Orosháza Város közigazgatási területén belül e rendeletben meghatározott célokra és feladatokra.

(3) Az Alapból támogatást jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, kutatócsoport és magánszemély kaphat.

(4) Az Alap megnevezése: Orosháza Város Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapja.

Az Alap forrásai

36. § (1) Az Alap forrásai:

  • a) a Városi Önkormányzat Jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,
  • b) a területi környezetvédelmi hatóság (Békés Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya) által az Önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének harminc százaléka,
  • c) a környezetterhelési díjak és igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,
  • d) a Városi Önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege,
  • e) az Alap javára teljesített befizetések és ezek kamat összegei,
  • f) egyéb bevételek.

(2) Az Alapba befolyt összeg az Önkormányzat költségvetésének része, azonban az Alap forrásait elkülönítetten kell kezelni, tervezési és beszámolási rendszere is ennek megfelelő.

Az Alap felhasználása

37. § (1) Az Alapot kizárólag környezetvédelmi célokra lehet felhasználni. Az Alapba talajterhelési díj címén befolyt összeget a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvényben meghatározott célokra kell fordítani.

(2) Az Alap talajterhelési díjon felüli forrásainak

  • a) 50 %-át a 39. § rendelkezéseinek megfelelő célokra fordítandó támogatásokra lehet felhasználni,
  • b) 10 %‑ából az azonnali beavatkozást igénylőkörnyezeti károkozás, illetve beavatkozások költségeinek ‑ ismert károkozás esetén átmeneti, egyéb esetben végleges ‑ finanszírozásra szolgáló céltartalékot,
  • c) 40 %‑ából a 48. (1) bekezdés szerinti célokra felhasználható tartalékot kell képezni.

Rendelkezés az Alappal

38. § A 37. § (2) bekezdés a) pontja szerinti keretösszeggel a Képviselő-testület, a 37. § (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti keretösszeggel a polgármester rendelkezik.

Az Alap felhasználásának rendje

39. § (1) A 37. § (2) bekezdés a) pontja szerinti keretösszegből adható támogatás az önkormányzati környezetvédelmi célú projektek tervezésére, kidolgozására.

(2) A 37. § (2) bekezdés a) pontja szerinti keretösszegből pályázat útján adható támogatások

  • a) a helyi természeti értékek megőrzésére, fenntartására,
  • b) az emberi egészség védelmére, az életminőség javítására,
  • c) a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségének és minőségének megőrzésére,
  • d) a veszélyes hulladékok és azok káros hatásainak felszámolására,
  • e) integrált hulladékgazdálkodás bevezetésére (komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás),
  • f) környezet rehabilitációt szolgáló beruházásokra,
  • g) a természetes környezet megóvását célzó oktatási‑nevelési, ismeretterjesztő tevékenységre (Zöld Napok rendezvényei, táborok szervezése, stb),
  • h) a környezetvédelemmel kapcsolatos felmérések, tanulmányok készítésére, közzétételére,
  • i) környezetvédelmi közalapítvány támogatására.

(3) Több környezetvédelmi szakterületet érintő beruházás támogatása esetén törekedni kell az egyéb környezetvédelmi célú pénzügyi forrásokkal történő összehangolt felhasználásra.

(4) A már megkezdett beruházásra támogatást adni nem lehet. Nem támogatható az olyan pótlólagos beruházás sem, amelyet jogszabályi előírások szerint az alapberuházással együtt kell megvalósítani.

40. § (1) A támogatás vissza nem térítendő, kamatmentesen vagy kedvező kamatozással (a támogatás odaítélésekor a jegybanki alapkamat 50 %-a) visszatérítendő formában, illetve együttesen is nyújtható.

(2) A támogatásra fordítható keretösszegen belül a vissza nem térítendő formában nyújtható támogatás arányát a Képviselő‑testület az Önkormányzat tárgyévi költségvetésének elfogadásakor állapítja meg, amelynek aránya a rendelkezésre álló keret 50 %-át nem haladhatja meg.

(3) Vissza nem térítendő támogatás elsősorban

  • a) a Központi Környezetvédelmi Alap által kiemelten kezelt szakterületek támogatására,
  • b) helyi természeti értékek megőrzésére, fenntartására,
  • c) környezet rehabilitációt szolgáló beruházásokra,
  • d) integrált hulladékgazdálkodás bevezetésére, meghonosítására,
  • e) talajvédelemmel, levegőszennyezettség elleni védelemmel, vízbázis védelemmel kapcsolatos beruházásokra,
  • f) a természetes környezet megóvását célzó oktatási-nevelési, ismeretterjesztő tevékenységekre (Zöld Napok rendezvényei, táborok szervezése, stb),
  • g) a környezetvédelemmel kapcsolatos felmérések, tanulmányok készítésére, közzétételére,
  • h) környezetvédelmi közalapítvány támogatására,
  • i) az adott tárgyévben a Pénzügyi Bizottság által javasolt és a Képviselő‑testület által jóváhagyott kiemelt szakterületek támogatására nyújtható.

41. § (1) A támogatás pályázat útján nyerhető el.

(2) A pályázati feltételeket és a támogatás folyósításának feltételeit tartalmazó kiírást az Önkormányzat tárgyévi költségvetésének elfogadását követő 30 napon belül a Képviselő-testület készíti el.

(3) A pályázati kiírást a polgármester a helyben szokásos módon (hirdetőtábla, helyi újság) teszi közzé.

42. § A pályázatot a Képviselő-testület bírálja el, a pályázatok benyújtási határidejétől számított 30 napon belül.

43. §

44. § (1) A támogatás szerződés alapján folyósítható. A szerződést a Képviselő-testület döntése alapján az Önkormányzat nevében a polgármester köti meg a támogatásban részesülő pályázóval.

(2) A szerződésben rögzíteni kell:

  • a) a támogatás összegét,
  • b) a felhasználás feltételeit,
  • c) a folyósítás feltételeit,
  • d) ha visszatérítendő támogatásról van szó, a visszafizetés időpontjának kezdetét, havi részletét és visszafizetési határidőt,
  • e) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,
  • f) csatolni kell a pályázó pénzintézete által kiadott, a visszafizetés pénzügyi garanciáira vonatkozó igazolását.

(3) A támogatás rendeltetésszerű felhasználását számlákkal kell igazolni a folyósítástól számított - a Képviselő-testület által a pályázat elbírálásakor meghatározott - egy évnél nem hosszabb időn belül.

(4) A támogatás részletekben akkor folyósítható, ha a pályázati kiírás ezt tartalmazza. Ebben az esetben a további részletek folyósításának feltétele a már folyósított támogatás felhasználásának igazolása.

45. § (1) Ha a támogatott a szerződésben meghatározott feltételeket nem, vagy csak részben teljesíti, úgy a támogatást a Képviselő-testület részben vagy egészben visszavonhatja.

(2) A támogatás visszavonása esetén a már igénybe vett összeget lejárt követelésként kell kezelni, és a támogatás visszavonásának időpontjától számított késedelmi kamattal együtt köteles a támogatásban részesült az Alapba visszafizetni.

(3) Vissza nem térítendő támogatás esetén, amennyiben a támogatásban részesült az igazolási kötelezettségének nem, vagy csak részben tesz eleget, akkor a felhasználás nem igazolt összegét és a támogatás nyújtásától számított időre járó késedelmi kamattal növelt értékét köteles az Alapba visszafizetni.

(4) A (2) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni akkor is, ha a visszatérítendő támogatást a támogatott az előírt határidőre nem fizeti vissza.

46. § (1) A támogatás rendeltetésszerű felhasználását a Képviselő-testület ellenőrzi.

(2) A Képviselő-testület az ellenőrzéshez a Polgármesteri Hivatal pénzügyi belső ellenőrének működését a Közgazdasági Irodán keresztül igénybe veheti.

Céltartalék felhasználása

47. § (1) A 37. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti keretösszeget a polgármester szükség szerint használhatja fel.

(2) A céltartalék felhasználásáról a költségvetési zárszámadásban számol be a polgármester.

Tartalék felhasználása

48. § (1) A 37. § (2) bekezdésének c) pontja szerinti keretösszeg a környezetvédelmet szolgáló feladatokra használható fel:

  • a) környezetvédelmi célú pályázatokhoz önerő biztosítása,
  • b) a környezeti károk elhárítására irányuló feladatok tervezése, szervezése, megvalósítása,
  • c) környezet- és természetvédelemhez kapcsolódó Térinformatikai- és Információs Rendszer működésével kapcsolatos feladatok ellátása, azok bővítése,
  • d) műszerek beszerzése,
  • e) szakirodalom vásárlása,
  • f) továbbképzés támogatása,
  • g) konferenciák szervezése, azokon való részvétel támogatása,
  • h) hulladékgyűjtő, parlagfű-irtó akciók, környezetvédelmi napok költségeinek fedezése.

(2) A keretösszeg felhasználásáról a költségvetési zárszámadáskor számol be a polgármester.

49. §

49/A. §

VIII. FEJEZET Átmeneti és záró rendelkezések

50. § (1) Ez a rendelet 2004. november 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésének napján hatályát veszti:

  • a) a köztisztaságról szóló 2/1994.(II.1) Orosházi Önkormányzati rendelet, valamint a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igénybevételéről szóló 31/1995.(XII.08) Orosházi Önkormányzati rendelete és a szabálysértési tényállást tartalmazó rendeletek módosításáról szóló 6/2000.(III.31) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. §-a;
  • b) a gyomnövények, növényi károsítók terjedésének visszaszorításáról szóló 7/1999.(V.30) Orosházi Önkormányzati rendelete, valamint a szabálysértési tényállást tartalmazó rendeletek módosításáról szóló 6/2000.(III.31) Orosházi Önkormányzati rendelet 6. §-a;
  • c) a helyi környezet védelméről szóló 15/1999.(XII.15) Orosházi Önkormányzati rendelet, valamint a szabálysértési tényállást tartalmazó rendeletek módosításáról szóló 6/2000.(III.31.) Orosházi Önkormányzati rendelet 7. §-a;
  • d) az ebek tatásáról szóló 38/1995.(XII.22) Orosházi Önkormányzati rendelet, a módosítására kiadott 10/2000.(IV.28) Orosházi Önkormányzati rendelet, valamint a szabálysértési tényállást tartalmazó rendeletek módosításáról szóló 6/2000.(III.31) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. §-a;
  • e) az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról szóló 13/1997. (IX.20) Orosházi Önkormányzati rendelet.

(3)

(4)

(5)

(6)

(7) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Allergiakeltő gyomnövényfajok

Faj neve

Veszélyesség

Szezonalitás
(hó)

Parlagfű (Ambrosia)

Igen nagy

VIII.-X.

Üröm (Artemisia)

Igen nagy

VII.--IX.

Libatopfélék (Cheopodiaceae)

Nagy

VII.-IX.

Útifű (Plantago)

Nagy

IV.-IX.

Pázsitfűfélék (Poaceae)

Igen nagy

IV.-IX.

Lórum (Rumex)

Nagy

V.-VIII.

2. melléklet

A területfelhasználási egységekre előírt (OTÉK-ban meghatározott) legkisebb zöldfelületi érték csökkentésének lehetőségei és mértéke

A többszintes növényállomány az előírt zöldfelület területének minden 150 m2-ére számítva háromszintesnek minősül, ha:

- legalább 1 db nagy vagy közepes lombtömeget növesztő lombos fa,

- legalább 40 db lombhullató vagy örökzöld cserje,

- a többi felületen gyep vagy talajtakaró található.

A területfelhasználási egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértéke 3 szintes növényállomány telepítése esetén 10 %-kal csökkenthető.

Tetőkert létesítése esetén az előírt zöldfelületi nagyságba az alábbiakban számítható be a tetőkert területe:

- 20 cm-es termőréteg vastagság esetén telepített növényzet, pázsit kialakítás során a tetőkert teljes zöldfelületének 25 %-a,

- 20-100 cm-es termőréteg vastagság esetén telepített talajtakaró cserje, évelő és pázsit kialakítás során a tetőkert teljes zöldfelületének 50 %-a,

- a több mint 100 cm-es termőréteg vastagság esetén telepített örökzöld- és lombhullató fák, cserjék, évelők és pázsit kialakítása során a tetőkert teljes zöldfelületének 75 %-a számítható be.

Futócserjék telepítése esetén, a legalább 4 méterenként telepített, a homlokzat magasságig felfuttatott cserje által takart felület 25 %-a számítható be az előírt zöldfelület nagyságába.

A telepítést, illetve a pótlást követő 2 éven belül kipusztult növényzetet a beruházó (illetve annak jogutódja) köteles pótolni.

3. melléklet

Allergiakeltő fafajok

Faj neve

Veszélyesség

Szezonalitás
(hó)

Fűz (Salix)

Nagy

III.-IV.

Nyár (Populus)

Közepes

III.-IV.

Nyír (Betula)

Nagy

V.-VI.

4. melléklet

1. Faérték-felvételi lap:
Orosháza város
Alapérték szorzó értéke 2016-ban: 13.000,- Ft
Helyrajzi szám:

A fa neve

Címe (utca, házszám)

Becsült kora

Kortól függő szorzó

Alapérték

Elhelyezkedése, tenyészterülete
szerinti szorzó 0,1 – 1,00

Egészségi állapot szorzó
lombkorona alapján
0,1 – 1,50

Értéknövelő tényező
hely szerint
0,1 – 1,50

Biológiai értéke szerint
csökkenő vagy növelő tényező
0,1 – 1,50

A fa tényleges értéke
(Ft-ban kifejezve)

Megjegyzés

2. Szorzó táblázat:

2.1. Elhelyezkedése, tenyészterülete szerinti szorzó:
0,10: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs biztosítva, az érintett fát ki kell termelni.
0,20: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs biztosítva, a növényzet pusztulása elkerülhetetlen.
0,30: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs biztosítva, a növényzet egészségi állapota erősen leépülőben van.
0,40: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs biztosítva, a növényzet egészségi állapota leépülőben van.
0,50: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs biztosítva, növényi kár tapasztalható.
0,60: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs biztosítva, károsító tényezők hatásai tapasztalhatóak.
0,70: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület nincs kellően biztosítva, ezáltal károsító hatások is felléphetnek.
0,80: A növény fejlődéséhez szükséges tenyészterület biztosított, azonban mind vertikális, mind horizontális értelemben árnyékoló és gátló tényező fellép.
0,90: Mind vertikális, mind horizontális értelemben a növény tenyészterülete optimális, de közmű vezeték található a gyökérzónán belül, illetve a felszín feletti részen csekély árnyékolóhatás van.
1,00: Mind vertikális, mind horizontális értelemben a növény tenyészterülete optimális.

2.2. Egészségi állapot szorzó, lombkorona alapján:
0,1: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, azonnali kivágást igényel.
0,2: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, élet és vagyonvédelmi szempontból kivágásra javasolt.
0,3: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, javasolt a kivágása.
0,4: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, fafajtól függően lecserélendő vagy intenzív növényvédelemmel és metszéssel egészségi állapota javítható.
0,5: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, növényvédelmet és metszést igényel.
0,6: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, ifjító metszést igényel.
0,7: A növény életkorának nem megfelelő lombkorona, esetlegesen ifjító metszést igényel.
0,8: A növény életkorától elvárható megfelelő lombkorona, metszést igényel.
0,9: A növény életkorától elvárható megfelelő lombkorona, koronaalakító metszést igényel.
1,00: A növény életkorától elvárható megfelelő lombkorona.
1,10: A növény életkorától elvárható megfelelő lombkorona, habitusra jellemző megjelenési formával.
1,20: A növény életkorától elvárhatóan nagyobb lombkorona.
1,30: A növény életkorától elvárhatóan nagyobb lombkorona, habitusra jellemző megjelenési formával.
1,40: Kiváló egészségi állapotban lévő, az életkortól várhatóan lényegesen nagyobb lombkoronával.
1,50: Kiváló egészségi állapotban lévő, az életkortól várhatóan lényegesen nagyobb lombkoronával, habitusra jellemző megjelenési formával.

2.3. Érték tényező hely szerint:
0,1 – 0,49: Külterületi út menti fa.
0,5 – 0,99: Tanyás gazdaság területén található fa.
1,00: Szabvány közterületi fa.
1,01 – 1,25: Díszkertben, díszparkban található fa.
1,26 – 1,50: Védett természeti területen található fa.

2.4. Biológiai értéke szerint csökkenő vagy növelő tényező:
0,1: A növény a tőle elvárt biológiai funkciót nem teljesíti, javasolt a kitermelése.
0,2: A növény a tőle elvárt biológiai funkciót nem teljesíti, helyi védett fát kivéve javasolt kitermelése.
0,3: A növény a tőle elvárt biológiai funkciót nem teljesíti, amennyiben védett fáról van szó, abban az esetben a szükséges beavatkozással egészségi állapota még javítható.
0,4: A növény a tőle elvárt biológiai funkciót nem teljesíti, szükséges beavatkozással egészségi állapota még javítható.
0,5: A növény a tőle elvárt biológiai funkciót csak részben teljesíti, sürgős egészségi állapotot javító beavatkozásokra (öntözés, tápanyag-utánpótlás, metszés, növényvédelem) van szükség.
0,6: A növény a tőle elvárt biológiai funkciót csak részben teljesíti.
0,7: A növénytől elvárt biológiai funkciót betölti, sürgős növény-egészségügyi beavatkozásra szükség van.
0,8: A növénytől elvárt biológiai funkciót betölti, növény-egészségügyi beavatkozásra szükség van.
0,9: A növénytől elvárt biológiai funkciót betölti, csekély kertészeti beavatkozásra szükség van a növény egészségi állapota érdekében.
1,00: A növénytől elvárt biológiai funkciót betölti.
1,01 – 1,25: A növény a tőle elvárható biológiai funkciót túl teljesíti, kiváló egészségi állapotban van.
1,26 – 1,50: A növény a tőle elvárható biológiai funkciót túl teljesíti, kiváló egészségi állapotban van, helyileg védett fa.

3. Faértékelés:
Alapérték szorzó értéke: a kétszer iskolázott kertészeti csemeték átlagára, 2016-ban:13.000,- Ft, évenként változó értékkel.

A fa életkora:

Szorzója:

Alapértéke Ft-ban

1.

4 éves szabványfa

1

13.000

2.

6 éves szabványfa

6

78.000

3.

8 éves szabványfa

8

104.000

4.

10 éves szabványfa

10

130.000

5.

15 éves szabványfa

25

325.000

6.

20 éves szabványfa

40

520.000

7.

25 éves szabványfa

62

806.000

8.

30 éves szabványfa

84

1.092.000

9.

35 éves szabványfa

122

1.586.000

10.

40 éves szabványfa

160

2.080.000

11.

45 éves szabványfa

230

2.990.000

12.

50 éves szabványfa

300

3.900.000

13.

55 éves szabványfa

400

5.200.000

14.

60 éves szabványfa

500

6.500.000

15.

70 éves szabványfa vagy ennél idősebb

700

9.100.000

16.

Egyedi védett fa kortól függetlenül

1.000

Mérlegelés szerint minimálisan: 13.000.000


[1] A 4. § az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 5. § (3) bekezdése az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 8. § (3) bekezdését az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.
[4] A 18. § (2) bekezdését az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.