Orosháza Város Önkormányzat képviselő-testületének 29/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésének kötelező közszolgáltatásáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja a település környezetének megóvása és a vízbázis védelme a közigazgatási bel- és külterületen keletkező háztartási folyékony hulladékok káros hatásaitól, azok célszerű és gondos gyűjtése és kezelése által.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed: Orosháza város teljes közigazgatási területén minden olyan a közcsatornára rá nem kötött, vezetékes vagy saját ivóvízellátással rendelkező ingatlan tulajdonosára, akinek ingatlanán az ivóvíz felhasználásnak megfelelő nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

(2) E rendelet személyi hatálya a gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonosokra a 6. §-ban foglalt szabályok szerint terjed ki.

(3) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed az ingatlan használatával kapcsolatban keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz folyamatos begyűjtésére, rendszeres elszállítására és ártalommentes végleges elhelyezésére, valamint az ezekre vonatkozó közszolgáltatás ellátására, a közszolgáltatás ellenértékének a megtérítésére, valamint a közszolgáltatás díjának meghatározására.

3. Értelmező rendelkezések

3. § [1], [2] E rendelet alkalmazásában:


1.      háztartási szennyvíz: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 15. pontja szerint meghatározott szennyvíz;


2.      ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező, háztartási szennyvizet termelő építménnyel beépített, de a szennyvíz közcsatornába be nem kötött olyan földrészlet, ahol az ivóvíz felhasználásának megfelelő – e rendeletben meghatározott – nem közművel elvezetett háztartási szennyvíz keletkezik;


3.   

  

4.     


5.      közműpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területeken keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kismértékű kezelésére szolgáló, az építésügyi, környezetvédelmi és közegészségügyi szabályoknak megfelel, az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy akna;


6.      nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló közszolgáltatás: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tárolására szolgáló közműpótló berendezés kiürítése /szippantása/, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz végleges befogadóba történő ártalmatlanítási célú elszállítása és a befogadóba történő leürítése;


7.      nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 1. melléklete 37. pontjában meghatározott szennyvíz;


8.      nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése: a Vgt. 1. számú melléklete 38. pontjában meghatározott tevékenység;


9       szakhatóságok: környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi, népegészségügyi és építési I. fokú közigazgatási hatóságok;


10     végleges befogadó: Az Alföldvíz Zrt. által üzemeltetett Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában lévő, Orosháza külterület Községporta 0373. hrsz. alatti szennyvíztisztító telep.

4. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző

közszolgáltató kijelölése, a közszolgáltatási szerződés

4. § [3], [4] (1)


(2) A kiválasztott közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására az önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt. A közszolgáltatási szerződés a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelését végző közszolgáltatóval legfeljebb 10 évre köthető meg.


(3) Orosháza város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz folyamatos begyűjtésére és befogadóba történő ártalmatlanítási célú elszállítására és a befogadóba történő leürítésére irányuló közszolgáltatást az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. 5900 Orosháza, Fürdő u. 5. (a továbbiakban: Közszolgáltató) végzi az önkormányzattal megkötött közszolgáltatási szerződés szerint.


5. § A közszolgáltató és Orosháza Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) között létrejövő közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet 6-9. §-aiban előírtakat.

5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevétele

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz folyamatos begyűjtésére és ártalommentes végleges elhelyezésére irányuló közszolgáltatást a 2. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlantulajdonosok kötelesek igénybe venni.

(2) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlantulajdonnal rendelkező gazdálkodó szervezet a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére az e rendeletben meghatározott közszolgáltatást akkor köteles igénybe venni, ha az így keletkezett szennyvíz összegyűjtéséről, hasznosításáról és ártalmatlanítási célú elhelyezéséről a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nem gondoskodik.

(3) Amennyiben a gazdálkodó szervezet az e rendeletben meghatározott közszolgáltatást nem veszi igénybe, úgy köteles a keletkező szennyvíz mennyiségét és összetételét fajtánként nyilvántartani, az általa végzett kezelésekről, az ebből származó hulladékokról nyilvántartást, a kezelő létesítmények működéséről üzemnaplót vezetni és ezekről az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez bejelentést tenni. A bejelentésben a gazdálkodó szervezet írásban nyilatkozik és egyben igazolja, hogy a kötelező közszolgáltatás igénybevétele alól mentesül. A gazdálkodó szervezet a mentesülést igazoló bejelentéséről egyidejűleg a közszolgáltatót tájékoztatja.

 

(4) A gazdálkodó szervezetet az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez írásbeli bejelentési kötelezettség terheli abban az esetben is, ha azért mentesül az e rendeletben meghatározott kötelező közszolgáltatás igénybevétele alól, mert a gazdálkodásával kapcsolatban keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelését erre engedéllyel rendelkező szennyvízkezelővel látja el. A bejelentésben a gazdálkodó szervezet - a közszolgáltató egyidejű tájékoztatásával - közli az általa igénybe vett szennyvízkezelő adatait, az igénybe vett szolgáltatásokat, a szennyvízkezelő engedélyének a számát.

6. A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére kiválasztott közszolgáltató a közszolgáltatást erre a célra készített, különleges rendeltetésű, zártrendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró, jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató az általa begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz leürítését kizárólag az erre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok részéről erre a célra engedélyezett és az Önkormányzat által kijelölt szennyvízfogadó tárgyba végezheti.

(3) Orosháza város közigazgatási területén begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz végleges ártalommentes elhelyezése az Alföldvíz Zrt. által üzemeltetett az Önkormányzat tulajdonában lévő, Orosháza külterület Községporta 0373. hrsz. alatti szennyvíztisztító telepen történik.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatást az arra kötelezettek felé folyamatos rendelkezésre állással teljesíti úgy, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett az erre kijelölt befogadó helyre szállítani, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.

(5) A közszolgáltató által használt szállítójárműveknek és egyéb technikai eszközöknek alapfelszereltségükben alkalmasnak kell lenniük az ingatlantulajdonosok szennyvíz tárolására alkalmas közműpótló berendezéseinek kiürítésére.

(6) A közszolgáltató a közszolgáltatást az arra kötelezettek felé folyamatos rendelkezésre állással úgy teljesíti, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítási célú végleges elhelyezését csak törvényben, kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltetheti vagy korlátozhatja.

(7) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes végleges elhelyezését nem tagadhatja meg, kivéve ha

a) a hulladék veszélyes hulladéknak minősül,

b) ismeretlen eredetű hulladék, annak veszélytelenségének megállapításáig, vagy

c) a hulladék a kijelölt ártalmatlanító helyen szennyvízelvezető törzshálózatban vagy szennyvízelvezetőben nem helyezhető el.

7. Ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

8. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló – e rendelet 4. § (3) bekezdése szerint – kötelező közszolgáltatás igénybevételéhez köteles az ingatlanán megfelelő közműpótló berendezést létesíteni, és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ebben elhelyezni. A közműpótló berendezés akkor tekinthető megfelelőnek, ha rendelkezik az arra illetékes szakhatóságok által kiadott létesítési, használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel, és legalább kétheti szennyvízmennyiség tárolására alkalmas, vízzáró, és a (4) bekezdésben foglalt feltételek szerint üríthető.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán elhelyezett közműpótló berendezésbe csak háztartási - kommunális vagy kommunális jellegű - szennyvizet vezethet és tárolhat. Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló berendezést úgy használni, hogy azzal sem más személyek vagyonát vagy testi épségét, sem a környezetet nem károsítja. A közműpótló berendezések szabályszerű létesítését és működését az érintett szakhatóságok ellenőrzik.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a közműpótló berendezés megközelíthetőségét oly módon, hogy annak kiürítését a közszolgáltatást végző alapfelszereltségével el tudja látni.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért az e rendelet szerint megállapított mértékű díjat köteles közszolgáltatónak fizetni.

8. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelési közszolgáltatás díja, díjtétele és a fizetendő díj megállapítása

9. § [5] (1) Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie.


(2) A kéttényezős közszolgáltatási díj alapdíjból és ürítési díjból áll.


(3) A fizetendő közszolgáltatási díj az alapdíj, valamint az ürítési díj egységnyi díjtétele és az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállításra kerülő szennyvízmennyiség szorzatának együttes összege.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelés közszolgáltatás díjtételeit e rendelet 1. melléklete tartalmazza. A díjtételek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.


(5) A közszolgáltatási díj megfizetése a szolgáltató számlája ellenében történik a helyszínen; gazdasági társaságok esetén a vállalkozással megkötött szerződésben ettől eltérő időpont is meghatározható.


(6) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.


(7) A közszolgáltató a (7) bekezdésben meghatározott díjhátralék behajtására a Vgt. 44/E. §-ában foglaltak szerint intézkedik.

9. Adatszolgáltatási kötelezettség, adatkezelés

10. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalommentes végleges elhelyezését biztosító befogadót üzemeltető a számára átadott szennyvíz mennyiségéről nyilvántartást köteles vezetni, amelyet öt évig meg kell őrizni. A nyilvántartás tartalmazza a szennyvíz átadásának pontos idejét, a mennyiségét, a származási helyét és a szállító jármű adatait. A közszolgáltató ürítéskor köteles a nyilvántartás vezetéséhez szükséges adatokat a befogadó részére megadni.

(2) A közszolgáltató köteles a menetlevelet pontosan vezetni, és a szennyvíztisztító telepet üzemeltető társaság alkalmazottjának adatot szolgáltatni a szállított folyékony hulladék eredetéről (származási helyéről) annak biztonságos telepre érkezése és elhelyezése céljából. A szennyvíztisztító telep gazdaságos működtetése érdekében Orosháza város közigazgatási területéről kizárólag csak az orosházi szennyvíztisztító telepre lehet szállítani.

(3) A közszolgáltató adatokat a tulajdonos azonosítása, a közszolgáltatás teljesítése valamint a jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása, számlázás, postázás, közszolgáltatási díj behajtása céljából, a célok megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhet. A személyes adatok – ügyfél neve, lakcíme, természetes személyazonosító adatai - kezelése tekintetében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és annak végrehajtási rendeleteiben foglalt rendelkezések betartásával köteles eljárni.

(4) A közszolgáltatót az Önkormányzat felé a Vgt. 44/H. § (1) bekezdés szerinti beszámolási kötelezettség terheli.

10. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba azzal, hogy a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjtételeket 2013. július 1-től kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2009. (I.26.) számú rendelete a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

[1]

A 3. § 3. pontját hatályon kívül helyezte a 15/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés a) pontja, hatályát vesztette 2019. december 18. napján 13 óra 50 perctől.

[2]

A 3. § 4. pontját hatályon kívül helyezte a 15/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés b) pontja, hatályát vesztette 2019. december 18. napján 13 óra 50 perctől.

[3]

A 4. § (1) bekezdését hatályon kívül helyezte a 15/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés c) pontja, hatályát vesztette 2019. december 18. napján 13 óra 50 perctől.

[4]

A 4. § (3) bekezdését módosította a 15/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2019. december 18. napján 13 óra 50 perctől.

[5]

A 9. § (2)-(4) bekezdését módosította a 15/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2020. január 01-től.

Mellékletek