OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2016 (IV.14.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő intézmény által nyújtott szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokról

Hatályos: 2016. 05. 01

OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2016 (IV.14.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő intézmény által nyújtott szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokról

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdéseiben valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXX.I tv. 29. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának Társulási Megállapodása III/E. fejezet 1. pontja szerinti kijelölés alapján - a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Orosháza Város Önkormányzata az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának (a továbbiakban: Társulás) Társulási Megállapodása alapján e rendelettel szabályozza azokat a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, amelyeket a Társulás fenntartásában működő Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata nyújt.

2. § (1) A Társulás a szociális alapszolgáltatások körében a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosítja.

(2) A Társulás biztosítja az alábbi család- és gyermekjóléti feladatok ellátását:

  • a) család- és gyermekjóléti szolgálat feladatai,
  • b) család- és gyermekjóléti központ feladatai.

3. § E rendelet területi hatálya az alábbi települések közigazgatási területére terjed ki:

  • a) a 2. § (1) bekezdése vonatkozásában Békéssámson, Csanádapáca, Csorvás, Gádoros, Gerendás, Kardoskút, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár, Tótkomlós;
  • b) a 2. § (2) bekezdés a) pont vonatkozásában Békéssámson, Csanádapáca, Csorvás, Gádoros, Kardoskút, Orosháza, Pusztaföldvár, Tótkomlós;
  • c) a 2. § (2) bekezdés b) pont vonatkozásában Orosháza és az orosházi járás települései (Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Pusztaföldvár, Tótkomlós).

4. § E rendelet személyi hatálya kiterjed

2. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

5. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele önkéntes és írásos kérelem alapján történik. A kérelmet az igénylő, vagy törvényes képviselője terjesztheti elő az Orosházi Polgármesteri Hivatalnál - mint a Társulás munkaszervezeténél - 5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6. szám alatt.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele esetén a Szt. 65. §-ában foglalt rendelkezéseket megfelelően kell alkalmazni.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítésmentesen vehető igénybe.

3. Család- és gyermekjóléti feladatok

6. § (1) A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele önkéntes, melyet az igénylő saját maga, vagy törvényes képviselője útján kér. Az igénybejelentés szóban vagy írásban történhet az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatának 5900 Orosháza, Hajnal u. 1. szám alatti székhelyén, illetve a 3. § b) pontjában felsorolt településeken szolgáltatást nyújtó családsegítő munkatársainál.

(2) A szolgáltatási feladatok ellátása során az Szt. 64. §-ában, a Gyvt. 39., 40., és 40/A §-ában foglalt rendelkezéseket megfelelően kell alkalmazni.

(3) A családsegítő munkatársak az általános család- és gyermekjóléti feladatok mellett adósságkezelési tanácsadói tevékenységet is végeznek azokon a településeken, ahol a 3. § b) pontjában felsorolt település önkormányzata rendeletet alkotott.

(4) A (3) bekezdés szerinti szolgáltatás igénybevétele a település polgármesterének határozata alapján történik úgy, hogy a határozatban megjelölt időben és helyen a kliens személyes megjelenése alkalmával kezdeményezi a kapcsolatfelvételt. Az adósságkezelési szolgáltatás szabályait a települési önkormányzat külön rendelete tartalmazza.

(5) A családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás a törvény erejénél fogva térítésmentes szolgáltatás.

4. Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2016. május 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézmény által nyújtott szociális szolgáltatásokról szóló 4/2012. (II.06.) önkormányzati rendelete.